Opinió

El futur de l'ocupació

Els reptes envers el futur de l'ocupació passen mentrestant per posar èmfasi en la reconversió de llocs de treball, amb redirecció d'empleats paral·lelament al que intuïm que empenyen
les noves
tecnologies digitals

L'estiu per­met sovint refle­xi­ons més pau­sa­des que les tas­ques que imposa el dia a dia de la feina acos­tuma a poster­gar. Una d'aques­tes té a veure amb el futur de l'ocu­pació, espe­ci­al­ment en una eco­no­mia com la nos­tra que arros­sega ele­vadíssi­mes taxes d'atur i que per a la qual ni la millor pre­visió de crei­xe­ment econòmic per­met albi­rar que es con­creti en una reducció sig­ni­fi­ca­tiva de parats. Alhora que aug­menta el desànim s'ins­tal·la la idea d'una estan­cada en la desi­gual­tat econòmica, en la qual des­a­pa­reix la classe mit­jana i apa­rei­xen els nome­nats tre­ba­lla­dors pobres: aquells que final­ment asso­lei­xen un lloc de tre­ball però que la vella eco­no­mia con­fina a sala­ris de misèria. Ja fa temps que tinc de refe­rent del nou estat de coses el que pot ser el canvi de benes­tar per una per­sona de cin­quanta anys o més que tre­ba­lla al sec­tor de la segu­re­tat per­so­nal. Aquest és un ofici que abans no exis­tia en les pro­por­ci­ons actu­als, de manera que si l'ocupa avui una per­sona no jove vol dir que després d'estar atu­rat ha tro­bat final­ment aquesta ocu­pació, tot i com­pe­tint amb un jove i ben segur que a un salari just la mei­tat del que en valors actu­als li haguera supo­sat man­te­nir el lloc de tre­ball ante­rior. Aquest sem­bla ser doncs el drama: poca nova ocu­pació i la cre­ada, mar­gi­nal, frac­tal, a temps par­cial, a retri­bu­ci­ons molt bai­xes. D'aquí que jus­ti­fi­qui les meves lec­tu­res esti­uen­ques sobre el futur de l'ocu­pació en la nova eco­no­mia. Una eco­no­mia que sem­blava que havia d'aug­men­tar els con­tin­guts dels llocs de tre­ball, enri­quint-los per a una millora de la pro­duc­ti­vi­tat, i el que ha aca­bat fent, de moment, és subs­ti­tuir-ne molts i dei­xar només com a irre­em­plaçables aquells ser­veis per­so­nals locals, de baix valor afe­git i no sus­cep­ti­bles de ser con­ver­tits en algo­ritme robòtic cibernètic.

En tot cas, la lite­ra­tura ens indica que la digi­ta­lit­zació –per con­cre­tar quel­com de les noves tec­no­lo­gies– com­porta ele­ments tant mate­ri­als com imma­te­ri­als. Entre els últims, la des­lo­ca­lit­zació obre alguns avan­tat­ges per a qui els sàpiga o pugui apro­fi­tar. La resta, el que fa és dei­xar vells tre­balls a risc o ja en vies de des­a­pa­rició (es recor­den dels rellot­gers?, dels sere­nos?,  dels saba­ters i modis­tes?). I en aquesta situ­ació es poden tro­bar avui molts emple­ats de banca, fotògrafs, bar­bers, agents d'asse­gu­rança, immo­bi­li­a­ris, taxis­tes, depen­dents de comerços i fins i tot peri­o­dis­tes. Tal és l'impacte en aquells ter­renys de la des­in­ter­me­di­ació que per­me­ten les noves xar­xes de comu­ni­cació i accés digi­tal. Cer­ta­ment que altres  ocu­pa­ci­ons es poden crear, de més con­tin­gut cog­ni­tiu, de ser­vei per­so­nal idi­o­sincràtic, de coor­di­nació d'acti­vi­tats i de desen­vo­lu­pa­ment dels pro­pis pro­ces­sos digi­tals. Són tre­balls per a engi­nyers, matemàtics, ges­tors de dades, desen­vo­lu­pa­dors de software. Altres ocu­pa­ci­ons s'hau­rien si més no de trans­for­mar, per exem­ple, incor­po­rant inputs de noves tec­no­lo­gies o enri­quint els seus con­tin­guts amb tec­no­lo­gies de la infor­mació i tre­ball coor­di­nat en xarxa; però molts altres pos­si­ble­ment es per­dran de la ma de la robòtica (cer­tes manu­fac­tu­res, fabri­cació robòtica de vehi­cles, amb repro­duc­ci­ons en tres dimen­si­ons) o sim­ple­ment obvi­ant la seva neces­si­tat de reque­rir en tot cas ser­veis inter­me­di­ats.

Com reco­nei­xen molts ana­lis­tes, el fron­tis­pici del que pot supo­sar per a l'eco­no­mia les noves tec­no­lo­gies incor­pora ele­ments immen­sa­ment diver­sos, cre­a­tius i espe­rançadors, i tot i que la comp­ta­bi­li­tat naci­o­nal no fa prou justícia a mol­tes d'aque­lles inno­va­ci­ons, encara a hores d'ara hem de cali­brar prou quina apor­tació suposa al benes­tar en ter­mes de per­me­tre reduc­ci­ons de jor­na­des de tre­ball, millo­res de pro­duc­ti­vi­tat i ocu­pació amb sala­ris no empo­bri­dors.

Els rep­tes envers del futur de l'ocu­pació pas­sen men­tres­tant per posar èmfasi en la recon­versió de llocs de tre­ball, amb redi­recció d'emple­ats paral·lela­ment al que intuïm que empe­nyen les noves tec­no­lo­gies digi­tals, apro­fi­tant l'esta­ci­o­na­li­tat (la de la tem­po­rada, la que pro­voca l'atur) per a la for­mació i recon­versió del capi­tal humà,  que afa­vo­reixi una millora per­ma­nent de la pro­duc­ti­vi­tat. Convé així mateix amb intel·ligència com­pen­sar els nos­tres punts febles davant de les noves tendències mun­di­als de tre­balls en perill de des­a­pa­rició, i apro­fi­tar-ne d'altres que ens poden fer forts enfront de poten­ci­als des­lo­ca­lit­za­ci­ons, amb ser­veis idi­o­sincràtics (que ningú sobre el ter­ri­tori pot fer millor) i un saber fer adap­tat a les noves cir­cumstàncies, tot i migrant de fer més del mateix amb recur­sos cada cop més mar­gi­na­lit­zats i fora dels temps que ens tocarà viure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.