Opinió

De set en set

Pagès, tenaç

“La nació, Catalunya, es molt més que el Principat”, va dir fa una setmana la professora Muriel Casals, presidenta fins fa poc d'Òmnium Cultural i diputada del nou Parlament, en la presentació del llibre Referents, el setè que publica l'escriptor gironí David Pagès i Cassú. Va ser una remarca oportuna. Casals ho deia des d'una taula d'oradors ben representativa de l'esperit –ara quasi clandestí– dels Països Catalans. Al costat d'ella i de l'autor del llibre, hi havia dues personalitats significatives dels altres dos gran territoris de la catalanitat: l'editor valencià Eliseu Climent i el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu.

En un procés com el que es desplega avui en aquest país, és de doldre que, per raons tàctiques o per comoditat política, uns i altres ignorin o amaguin que la plenitud catalanista no pot quedar reduïda a satisfer l'independentisme principatí. No podem girar l'esquena als esforçats vogadors que en aquesta hora nostra tracten d'evitar que naufraguin llengua i cultura pròpies en els corrents hostils que solquen el Mediterrani català del litoral peninsular o de les illes. David Pagès, filòleg, pedagog, periodista i dinamitzador cultural, és un tenaç promotor, optimista i esperançat, d'iniciatives intel·lectuals per enfortir el patrimoni espiritual comú. El llibre que presenta aquests dies és un aplec d'entrevistes a quaranta persones de la catalanofonia rellevants en diverses terres de la nació i en diversos camps d'activitat. És el resultat d'un programa d'entrevistes periodístiques acotat en un criteri significatiu: el de triar homes i dones nascuts en la primera meitat del segle XX. És gent d'un temps en què es parlava sense por i sense complexos del projecte –o, si voleu, de la utopia– de Països Catalans, d'una Catalunya àmplia, sense espais nacionals abandonats. Era un projecte que tenia, com és lògic, partidaris i detractors. Desvetllava adhesions apassionades i objeccions substancials. En cap cas no l'envoltava, però, tanta indiferència intencionada o tanta ignorància aparent com el cobreixen ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.