Opinió

Refundació

El nou partit que surti de les cendres de la CDC actual ha d'aconseguir generar un projecte prou sòlid que faci creïble que hi ha hagut una refundació

La Cata­lu­nya del ple­bis­cit, aquest país que viu en angoixa per­ma­nent i pen­dent del pro­ces­sisme i les seves deri­va­des, s'ha cobrat una víctima de les més cobe­ja­des a les cata­cum­bes de l'Estat: Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya (CDC). El par­tit que va néixer amb Pujol ha mort en el moment que el fan­gar de l'herència de l'antic pre­si­dent ha fet intran­si­ta­ble el camí que havia de recórrer el par­tit a par­tir d'ara. Con­vergència va repre­sen­tar, durant molts anys, l'essència de la Cata­lu­nya autonòmica que pido­lava per més auto­go­vern –quan­ti­ta­ti­va­ment par­lant, no pas de manera qua­li­ta­tiva com nego­cien els bas­cos la seva quota–, la política del peix al cove. I, més recent­ment, i sobre­tot quan s'ha pogut treure el llast que li supo­sava Unió, Con­vergència va deri­var a l'inde­pen­den­tisme lide­rada per un Artur Mas que ha posat en joc la seva tra­jectòria política, pro­fes­si­o­nal i per­so­nal.

No sóc un orto­dox de la ide­o­lo­gia, m'acosto més a refle­xi­o­nar sobre la base del prag­ma­tisme. Més, par­lant de política! Per tant, valoro que CDC decidís fer un pas enda­vant i aban­donés l'auto­no­misme quan el país s'endin­sava per un pedre­gar amb horit­zons poc clars, fruit de la intran­sigència de l'Estat i el mal resolt sis­tema de les auto­no­mies. CDC va fer una aposta arris­cada que, en gran part, li ha sor­tit bé (i l'actual com­po­sició del Par­la­ment n'és un exem­ple, per molt que la lec­tura des de l'altra banda de la trin­xera sigui una altra). Però el par­tit no ha resis­tit. El nou “espai polític” –com defi­nia Josep Rull aquesta refun­dació– ha de lle­gir-se com la neces­si­tat que tenen els nous líders con­ver­gents de fugir d'un pas­sat molt malmès per les reve­la­ci­ons d'aquests últims anys, i que han com­promès des de l'arrel el seu pro­jecte: el cas Millet com l'avant­sala de tot ple­gat; la cai­guda en desgràcia de la família Pujol, en el seu moment començant per qui havia de ser el delfí d'Artur Mas, l'Oriol, empan­ta­nat pel cas ITV o, final­ment, l'ombra del finançament il·legal fruit de la gestió del famós, temut i ja denun­ciat per Pas­qual Mara­gall, 3%. Tot això, amb l'espasa de Dàmocles que suposa tenir l'Estat en per­ma­nent vigilància de l'orga­nit­zació, ara que CDC ja no és el par­tit que con­tri­bu­eix a la gover­na­bi­li­tat d'Espa­nya i aposta per una des­con­nexió.

El par­tit tenia dues solu­ci­ons. Per una banda, con­ti­nuar defen­sant les sigles ava­lat per aque­lla gestió d'èxit (que n'hi ha hagut, i molta), però com­ba­tent per­ma­nent­ment un relat gris, poc clar, a vol­tes obs­cur i brut de cli­en­te­lisme (tant com la majo­ria de par­tits, atès que el pro­blema és sistèmic). Per altra banda, començar de zero i fer net: des del meu punt de vista, decisió encer­tada si tenim en compte que, en política, comu­ni­car un relat creïble i sòlid és essen­cial per tenir èxit futur. El nou par­tit que surti de les cen­dres de la CDC actual no només ha de poder esde­ve­nir el catch-all que ja és avui CDC, sinó que ha d'acon­se­guir gene­rar un pro­jecte prou sòlid que faci creïble que hi ha hagut una refun­dació (ideològica­ment i en la lluita con­tra la cor­rupció).

Al Prin­ci­pat, CDC par­ti­cipa d'una coa­lició elec­to­ral (JxSí) que, tot i tenir la majo­ria par­la­mentària, no pot anar en soli­tari. Els ideòlegs de la refun­dació no poden obli­dar que, part del votant cupaire s'ha esca­pat de JxSí perquè, a peu del car­rer, es cas­tiga dràsti­ca­ment qual­se­vol esquitx de cor­rupció, de mala praxi. No és tant un vot ideològic, sinó de càstig al sis­tema. Aquest hau­ria de ser el mis­satge que plani per les tau­les de debat de com ha de ser la nova for­mació, que n'estic segur que pot esde­ve­nir un nou pal de paller del cata­la­nisme si sap apren­dre dels errors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.