Opinió

A la tres

Els discursos mutants

“L'acarnissament de Sánchez i Rivera amb la negociació catalana s'ha transformat en moderació i prudència

Repas­sin les fra­ses que tro­ba­ran a l'inte­rior del diari, són suco­ses. La llarga nego­ci­ació de l'acord per a la for­mació del govern català entre Junts pel Sí i la CUP va merèixer tot tipus de comen­ta­ris des­pec­tius. Mari­ano Rajoy veia “un espec­ta­cle lamen­ta­ble” en l'intent d'inves­ti­dura fallit d'Artur Mas, Pedro Sánchez li retreia que estava “degra­dant la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat i Albert Rivera cri­ti­cava de forma ferotge un “esce­nari d'ines­ta­bi­li­tat” que con­si­de­rava “fora del marc cons­ti­tu­ci­o­nal”.

Poc s'ima­gi­na­ven que la situ­ació es repe­ti­ria després dels comi­cis del 20 de desem­bre. Avui fa exac­ta­ment 106 dies que no hi ha entesa a Espa­nya, un més dels que va tar­dar Cata­lu­nya a tenir pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. Car­les Puig­de­mont era inves­tit el 10 de gener, 105 dies després que se cele­bres­sin les elec­ci­ons el 27 de setem­bre.

L'Estat està, doncs, en temps afe­git. És una manera de dir-ho perquè l'impasse legal perquè es tan­qui un acord es pot allar­gar encara fins al 2 de maig. Encara queda gai­rebé un mes abans que es resol­gui la incògnita de si el 26 de juny es repe­ti­ran les elec­ci­ons.

Situ­ació simi­lar, però to molt dife­rent. L'acar­nis­sa­ment de Sánchez i Rivera amb la nego­ci­ació dels inde­pen­den­tis­tes s'ha trans­for­mat en mode­ració i prudència d'ençà que han sege­llat un pacte amb què el diri­gent soci­a­lista intenta ser el pro­per inquilí de La Mon­cloa. Tot allò que obser­va­ven com a per­ju­dici per a Cata­lu­nya ha mutat en sen­tit d'estat i res­pon­sa­bi­li­tat ara que ells pro­ta­go­nit­zen les con­ver­ses. Par­len de bus­car “pro­pos­tes comu­nes” i d'inten­tar gene­rar un nucli al vol­tant del qual es pugui arti­cu­lar un nou
exe­cu­tiu, però obvien que han pas­sat més de tres mesos d'ençà que els ciu­ta­dans es van pro­nun­ciar. El fac­tor tem­po­ral ha des­a­pa­re­gut de les seves inter­ven­ci­ons.

L'únic que es manté bel·lige­rant és un Rajoy que espera que Sánchez fra­cassi en l'aposta per relle­var-lo com a pro­per pre­si­dent espa­nyol. En el cas del diri­gent del PP el que muta, bàsica­ment, és el sub­jecte del retret. On abans rebia Mas, des del 20-D ho fa el secre­tari gene­ral del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.