Opinió

A la tres

Els discursos mutants

“L'acarnissament de Sánchez i Rivera amb la negociació catalana s'ha transformat en moderació i prudència

Repassin les frases que trobaran a l'interior del diari, són sucoses. La llarga negociació de l'acord per a la formació del govern català entre Junts pel Sí i la CUP va merèixer tot tipus de comentaris despectius. Mariano Rajoy veia “un espectacle lamentable” en l'intent d'investidura fallit d'Artur Mas, Pedro Sánchez li retreia que estava “degradant la presidència de la Generalitat i Albert Rivera criticava de forma ferotge un “escenari d'inestabilitat” que considerava “fora del marc constitucional”.

Poc s'imaginaven que la situació es repetiria després dels comicis del 20 de desembre. Avui fa exactament 106 dies que no hi ha entesa a Espanya, un més dels que va tardar Catalunya a tenir president de la Generalitat. Carles Puigdemont era investit el 10 de gener, 105 dies després que se celebressin les eleccions el 27 de setembre.

L'Estat està, doncs, en temps afegit. És una manera de dir-ho perquè l'impasse legal perquè es tanqui un acord es pot allargar encara fins al 2 de maig. Encara queda gairebé un mes abans que es resolgui la incògnita de si el 26 de juny es repetiran les eleccions.

Situació similar, però to molt diferent. L'acarnissament de Sánchez i Rivera amb la negociació dels independentistes s'ha transformat en moderació i prudència d'ençà que han segellat un pacte amb què el dirigent socialista intenta ser el proper inquilí de La Moncloa. Tot allò que observaven com a perjudici per a Catalunya ha mutat en sentit d'estat i responsabilitat ara que ells protagonitzen les converses. Parlen de buscar “propostes comunes” i d'intentar generar un nucli al voltant del qual es pugui articular un nou
executiu, però obvien que han passat més de tres mesos d'ençà que els ciutadans es van pronunciar. El factor temporal ha desaparegut de les seves intervencions.

L'únic que es manté bel·ligerant és un Rajoy que espera que Sánchez fracassi en l'aposta per rellevar-lo com a proper president espanyol. En el cas del dirigent del PP el que muta, bàsicament, és el subjecte del retret. On abans rebia Mas, des del 20-D ho fa el secretari general del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.