Homo Sapiens
Un manifest ben encertat
Miquel Riera / [email protected] - @mrierapla
parlants si per demanar allò que té tothom al món ja ens diuen el que ens diuen?
Ras i curt. Els promotors del manifest Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent han sigut l'ase dels cops perquè han proposat, simplement, que la llengua del país assoleixi la seva plena normalització amb la independència. És a dir, perquè volen que el català sigui reconegut i usat a tots nivells, tal i com ho són totes les llengües amb un estat al darrere. Els més petits i els més grans. Res de l'altre món, doncs.
Però, en la Catalunya actual, exigir que es garanteixi l'ús del català en l'etiquetatge, la justícia, el cinema o els mitjans de comunicació sembla d'extraterrestres, per no usar alguna de les paraules gruixudes que s'han sentit aquests últims dies. A què podem aspirar, doncs, els catalanoparlants si per demanar allò que té tothom arreu del món ja ens diuen el que ens diuen? Que volen que acceptem tots aquests que bramen tant? La situació actual una mica millorada? És a dir, un bilingüisme asimètric amb tots els riscos que comporta per a la llengua minoritzada? Francament, no. Primer perquè és condemnar el català a mort –i en això hi són d'acord un munt d'experts– i, en segon lloc, per una raó ben simple: no volem ni podem acceptar ser menys que altres comunitats lingüístiques. Només faltaria! O algú pensa que espanyols, francesos o danesos, per dir-ne algunes, ho voldrien per a ells? De cap manera. Mireu, sinó, casos similars al nostre com els de Letònia o Lituània. Han tirat pel dret i sense problemes.
Els promotors del manifest no són, d'altra banda, uns ignorants pel que fa al coneixement de la matèria que ens ocupa. Són, en la seva major part, filòlegs i sociolingüistes que parlen de llengua des d'un punt científic. I no pas de l'abraonament nacionalista, com ens han volgut fer veure molts opinadors.
D'altra banda, per comprovar que tot el que diu el manifest sobre l'ús del català és ben real només cal passejar una estona pel centre de la capital del país i entrar, per exemple, en algun restaurant de moda com El Nacional on, sense manies, tenen la carta només en castellà i anglès. “I com és això?” Resposta del cambrer: “Perquè hi vénen molts turistes. I per qüestió d'espai. El català no hi cabia.” Tenen raó o no els signats del manifest?
R