Full de ruta
Dos nens a la ciutat
M'expliquen el cas d'un nen i una nena de P5 que, per un descuit en el moment de separar els nens que van a dinar a casa i els que ho fan a l'escola, es van quedar al carrer sense ningú que els anés a recollir. A ple migdia, amb les portes de l'escola tancades i sense cap adult fent-se'n càrrec, els nens van decidir que el millor seria anar a casa de la mare d'un d'ells, a Vallvidrera, a l'altre extrem de la ciutat. I ho van fer.
Van travessar alguns carrers del Gòtic, van anar fins a Via Laietana, i van remuntar avinguda amunt. Van creuar semàfors i pas de vianants entre la multitud d'oficinistes i turistes que omplen el centre de Barcelona sense que ningú reparés massa en ells. Van arribar a l'entrada dels Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Catalunya i, d'alguna manera, van passar sense que cap altre viatger ni empleat de la companyia s'adonés que anaven sols. Van anar a l'andana correcta i, enmig del laberint de línies que creuen la ciutat, van esperar el tren que faria parada a Vallvidrera, i hi van pujar. Va ser al vagó, quan ja havien fet una part del viatge, que una dona va reparar en ells. Dos nens contents i feliços travessant sols el subsòl de la ciutat. Els va preguntar on anaven i amb qui, i en sentir la resposta va trucar al 112. Una patrulla dels Mossos els va recollir a Vallvidrera. No hauria calgut: ja estaven pràcticament arribant a casa.
Ja sé que la història no és exemplar. Podria haver tingut un final menys feliç, fins i tot sinistre. Però la imatge de dos infants contens travessant amb seguretat la ciutat ens reconcilia per un moment amb el gènere humà. Les ciutats són per perdre's. Són una construcció humana, abstracte, com el pensament. O com les relacions, o com la política, plenes de places, carrers i avingudes familiars i d'altres per explorar i que potser no visitarem mai malgrat que intuïm que hi són, cruïlles perilloses i carrerons sense sortida en què cal aturar-se i tornar enrere. Els catalans hem entomat un camí incert gairebé empesos per les circumstàncies, i per un moment ens hem deixat de veure'ns a nosaltres mateixos com a nens de P5 subjectes a mapes i reglamentacions paternalistes. Segurament cap al final del camí un parell de policies ens voldran renyar per haver volgut anar sols a Ítaca. Dispensi, senyor agent, però si no li fa res l'únic que fem és anar a dinar cap a casa.