Opinió

A la tres

Guaita què fan ara!

“Promeses electorals que ja no valen, vets que ja no existeixen i reformes que hauran d'esperar el 2020

La mateixa nit del 26-J ja va quedar clar que la repetició de les eleccions espanyoles no havia resolt –com, de fet, ja s'intuïa– l'atzucac de la formació de govern. I dic que ja s'intuïa perquè alguns defensaven que el sorpasso, que no es va produir, de Podem al PSOE hauria facilitat un
govern d'esquerres quan, de fet, hauria debilitat tant Pedro Sánchez que hauria donat pas a la gran coalició.
Però, en tot cas, la situació esdevé, vist des de fora i si no fos perquè és
ridícula, fins i tot divertida. Bé, sempre que no haguem de tornar a votar al desembre.

Però dic que és divertida perquè fa gràcia veure com Mariano Rajoy ofereix un programa de govern al PSOE però és incapaç, en 16 dies, d'aconseguir sumar ni un escó als que va aconseguir la nit del 26-J. El PP, que encara no governa i ja incompleix el seu programa electoral en anunciar que augmentarà l'impost de societats quan, en campanya, va prometre que el rebaixaria, té difícil convèncer ningú, llevat que aquest algú només busqui càrrecs. I aquí és on entra Albert Rivera. Perquè fa gràcia veure com el líder de Ciutadans ha passat de vetar Rajoy a acceptar, d'entrada, abstenir-se. I si cau algun plat de llenties, votar-hi a favor. Ciutadans no es pot permetre unes terceres eleccions, en què passaria a ser residual, però tampoc es pot permetre una legislatura, encara que sigui curta, en què no pinti res.

I farà gràcia veure com resol la qüestió el PSOE. De moment, els socialistes mantenen, amb dignitat, el seu no a Rajoy, i ho fan amb una base sòlida: l'alternativa de govern no pot facilitar el govern del rival. Però el no a Rajoy no és pas monolític al PSOE. A l'inrevés, una part dels seus barons i alguna de les seves mòmies treballen cada dia per aconseguir que es faciliti un govern en minoria de Rajoy. De fet, treballarien per a la gran coalició, però no s'atreveixen del tot a explicar-ho, perquè costa d'explicar.

I mentrestant, Units Podem intenta recol·locar-se després de la trompada espectacular del 26-J i ja admet que, pel cap baix, Espanya es podrà regenerar a partir del 2020. Doncs això, que tot fa molta gràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia