Política

política

“Ho havia de dir. Era de justícia”

Un càrrec del PP andalús publica un al·legat contra els estereotips dels catalans després de visitar Girona per primera vegada

La publicació s'ha compartit més d'11.800 cops i ha rebut uns 3.000 comentaris

“Hem rebut méssomriures i educació que en molt de temps”, assegura Toni Martín

En un gest per intentar posar fi als estereotips i els prejudicis, el vicesecretari de coordinació política del PP andalús, Toni Martín, va compartir a principis de gener la seva experiència després de visitar Catalunya durant una setmana. Martín va passar uns dies a Girona a casa d'una família amb la qual es va intercanviar l'habitatge i reconeix que va arribar a Catalunya “amb por” de trobar-se alguna situació desagradable per no ser d'aquí i no parlar català. “Realment existeix la idea fora de Catalunya sobre com són els catalans, que potser són excloents, com també n'hi ha sobre Andalusia”, explica a El Punt Avui, i lamenta que fins i tot aquests prejudicis els tinguin “persones que han viatjat o formades” com ell.

L'al·legat de Martín , que es pot llegir a la seva pàgina personal de Facebook, defensa que no s'ha trobat ningú que s'entestés a parlar-li català ni cap mostra de rebuig pel fet de ser de fora de Catalunya i assegura que va ser rebut amb amabilitat i respecte en tot moment. “Des del tio de la gasolinera fins a la senyora de la fleca, passant pels veïns del costat o de la botiga on vaig comprar l'ampolla de vi de l'Empordà que porto al meu amic Luipe, hem rebut més somriures i educació que en molt de temps”, assevera en una publicació que ha adquirit unes dimensions que no s'esperava. La seva intenció no era fer una crítica política sinó arribar al seu entorn més proper, afirma: “Ho havia de dir. Era de justícia escriure-ho.”

La reacció ha escapat la seva capacitat de resposta i assegura que se sent aclaparat amb les respostes que ha rebut, ja que la publicació s'ha compartit més d'11.800 vegades i té uns 3.000 comentaris, la majoria d'agraïment i convidant-lo a tornar, i deixa en els que “es poden comptar amb els dits d'una mà” els ofensius. “Molts m'han emocionat perquè són de gent de tota mena”, diu, ja que se li han adreçat des d'immigrants que han acabat vivint a Catalunya fins a gent amb qui diu no tenir cap mena d'afinitat política, com ara persones independentistes. Fins i tot diu haver rebut felicitacions i abraçades dels seus companys de files del PP d'Andalusia, que precisament ahir celebrava una reunió del seu comitè executiu regional.

No obstant això, reconeix que molts dels comentaris que ha rebut atribueixen l'existència d'aquest tipus de prejudicis, també sobre els andalusos, als polítics. “Jo em dedico a la política a mil quilòmetres de Catalunya i no és la meva responsabilitat, però no tothom pot estar equivocat en això”, reflexiona. De fet, fa una reflexió sobre la qüestió en la seva publicació. Hi diu: “Amb aquests tòpics malignes dels uns i els altres i amb la que està caient políticament només contribuïm a estendre l'odi i el rebuig.”

No ha estat la primera vegada que trepitjava Catalunya però sí la que ho ha fet durant més temps, ja que fins ara només havia fet viatges molt puntuals a Barcelona i a Castelldefels, mentre que en aquesta ocasió ha viatjat per diversos punts de les comarques gironines: Pals, Peratallada, Calella de Palafrugell, Figueres i, fins i tot, alguna estació d'esquí del Pirineu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.