Gibraltar culpa la UE que Espanya actuï de “pinxo”
Picardo compara Tusk amb “un marit amb banyes que s'emporta els nens”
Londres descarta l'ús de la força militar
Dastis fa una crida a la tranquil·litat després de rebre el ministre del ‘Brexit'
L'amenaça de convertir Gibraltar en un revival de la guerra de les Malvines del 1982 esbossada per l'exlíder del Partit Conservador britànic Michael Howard es va esvair ahir, a còpia de diplomàcia, entre Downing Street i La Moncloa, però l'escalada verbal per les conseqüències del Brexit al penyal es manté. El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va acusar l'Estat espanyol d'actuar com un “pinxo” al penyal amb permís de la UE, que ha concedit a Madrid un poder de vet. “Algú al Regne Unit està perdent els nervis”, deia, rebaixant el to, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis.
Gibraltar viu l'abandó de la UE que es va aprovar en el referèndum del juny del 2016 amb un especial dramatisme: si al conjunt del Regne Unit l'adeu va guanyar amb un 51,9% dels vots, al Penyal un 96% dels llanitos votaven a favor de continuar a la UE i de no erigir una frontera comunitària al pas fronterer amb La Línea, que cada dia creuen 8.000 gaditans, en un tràfic que beneficia Gibraltar i Andalusia.
Oblit de May en la carta
El drama afegit és que la premier Theresa May fins i tot va oblidar incloure el cas de Gibraltar en la carta d'activació del Brexit del 28 de març –a través de l'article 50 del Tractat de Lisboa–, un oblit que el president de la comissió sobre la UE a la Cambra dels Lords, Timothy Boswell, ha censurat com a “desafortunat” perquè “suggereix que Gibraltar es una cosa secundària”. “No serem víctimes del Brexit, igual que no serem els culpables del Brexit: nosaltres vam votar a favor de continuar a la UE, per la qual cosa pagar-ho amb nosaltres és permetre a Espanya comportar-se como un pinxo”, va denunciar Picardo ahir en una entrevista a Reuters.
Després de retratar l'actitud espanyola de “pinxo” a l'empar de Brussel·les, Picardo encara va guardar un bri de mordacitat per al president de la Comissió Europea, el polonès Donald Tusk, a qui presenta com un marit ferit que s'endú els fills per castigar la dona. “El senyor Tusk, que té tirada a utilitzar les analogies del divorci i la petició de divorci, s'està comportant com un marit amb banyes que s'està emportant els nens”, va gosar dir el ministre principal.
Convençut que Madrid està assetjant Gibraltar amb fantasmes com el de la cosobirania –rebutjada sempre en referèndum pels llanitos–, Picardo considera que Brussel·les hauria de tenir en compte que la pràctica totalitat dels gibraltarenys va votar Bremain i hauria de retirar l'esment al penyal de les directrius de negociació amb el Regne Unit. “La retirada d'aquesta referència seria un senyal de bona fe i bona voluntat”, va exposar Picardo.
Des de Brussel·les, el cap de la diplomàcia britànica, Boris Johnson, va convidar Madrid a oblidar qualsevol esperança d'un canvi en la sobirania del penyal –cedit per Espanya pel Tractat d'Utrecht del 1713– aprofitant-se de la conjuntura del Brexit. “La sobirania de Gibraltar no ha canviat i no canviarà, i no pot canviar sense el suport i el consentiment exprés del poble de Gibraltar i del Regne Unit, i això no canviarà”, va dir Johnson. El que Downing Street va aclarir és que no preveu l'ús de la força militar i la primera ministra May va restar tota importància a la retòrica que envolta el plet per Gibraltar en una resposta a periodistes britànics durant un vol oficial a Jordània. El president del comitè d'Intel·ligència i Seguretat del Parlament britànic, Dominic Grieve, va assegurar que suggerir que el Regne Unit estaria disposat a anar a la guerra per defensar Gibraltar és “apocalíptic”.
A Madrid, mentrestant, el ministre britànic per al Brexit, David Davis, es va poder reunir amb el cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, diumenge en un contacte previst abans de l'esclat de la crisi per Gibraltar. El contacte servia a Dastis per fer una crida a la tranquil·litat: “Crec que algú al Regne Unit està perdent els nervis per Gibraltar i no hi ha base per perdre'ls.” A parer de Dastis, ressuscitar les Malvines és “una mica tret de context”. A diferència del seu predecessor, José Manuel García-Margallo, que va gosar dir que posaria “la bandera espanyola al penyal i molt abans del que Picardo creu”, Dastis no és partidari d'alimentar xocs de declaracions.
LES FRASES
ee
D. Portabellaeee