Una moció de suport a la bandera espanyola fa crispar el ple de Sant Pol
Tots els regidors de govern menys l'alcalde abandonen la sala durant la lectura del text
La secretària de la corporació municipal no va tenir temps de començar a llegir la moció quan els regidors del govern de CiU, Raül Trabal, Bartomeu Arqué i Ramon Llastarry, i el regidor no adscrit Joan Antoni Piqueras van aixecar-se de la taula de plens i van abandonar la sala. L'alcalde, Manuel Mombiela, va comentar que ell es mantenia al seu lloc «per imperatiu legal» i va aclarir que si no fos així també hagués abandonat el ple. Tant el regidor responsable de la moció, Enrique Abad, com la portaveu del PSC, Piedad Jiménez, i el cap del grup municipal de Junts per Sant Pol, Joan Vigatà, van ser els més crítics amb l'actitud dels regidors, als quals van acusar de «burlar-se de la democràcia» i de no respectar el funcionament normal d'una sessió plenària.
Tot i això, un cop llegida la llarga i extensa moció que recollia els arguments perquè la bandera espanyola ha d'onejar en els edificis municipals, especialment a la façana de l'Ajuntament, el mateix Joan Vigatà va retreure a Enrique Abad que havia presentat la moció «per un simple afany de protagonisme i per començar un enfrontament que no és real i que no afecta la ciutadania de Sant Pol». El portaveu d'ICV, Manel Puig, també va fer seves les paraules del cap de Junts i va incidir en les ganes de notorietat del regidor no adscrit davant d'«una guerra que no és la nostra». La moció no va prosperar, perquè tan sols el PSC i el regidor no adscrit hi van votar a favor i Enrique Abad va anunciar que interposarà un contenciós administratiu contra l'Ajuntament «perquè faci complir la llei que obliga a penjar la bandera espanyola als immobles públics, un fet que a dia d'avui no es produeix a Sant Pol».
Una biblioteca necessària però molt cara
El ple de l'Ajuntament de Sant Pol, amb els vots contraris del PSC i del regidor no adscrit Enrique Abad, va acceptar l'aprovació inicial del projecte executiu de la biblioteca municipal. Un equipament llargament reivindicat pel poble però que comportarà uns esforços titànics al consistori per poder executar-lo. La biblioteca es projecta a l'edifici històric de les antigues escoles i té un cost inicial que supera els 1,5 milions. De moment, el consistori disposa de 615.000 euros gràcies al Puosc i es planteja una primera fase d'arranjament de l'immoble abans no s'aconsegueixin més recursos externs. El debat es va centrar en la reclamació del PSC i d'Abad de no hipotecar els diners d'altres partides, com ara la de la reforma del clavegueram dels carrers del centre del poble, per destinar-lo a l'equipament cultural. Des del govern, Ramon Llastarry va advertir que no s'ha tingut en compte aquesta opció, però va recordar que tot i la subvenció pel carrer, el consistori ara per ara es veu incapaç de poder pagar l'obra. «I si no la podem finançar del tot la subvenció es perdrà», va dir.
La destrucció d'un patrimoni local
Els grups Junts per Sant Pol, ICV i el PSC van presentar conjuntament una moció de suport al manifest per la defensa del patrimoni arquitectònic i ambiental de Sant Pol, una iniciativa ciutadana que té el suport de 1.200 signatures. Els responsables del manifest van exigir que es restituïssin les baranes de fusta de l'arquitecte Mas i Morell davant les cases del Doctor Noguer al passeig de la Punta de Sant Pol. Aquestes peces han estat eliminades a causa del projecte de renovació del clavegueram en aquell tram del passeig inclòs dins el pla de Zapatero. Des del govern, el regidor d'Urbanisme, Ramon Llastarry (CiU), va argumentar la decisió basant-se en dos informes tècnics que adduïen raons de seguretat i de no compliment de la legalitat vigent. Tot i això, la moció va tirar endavant i amb la promesa explícita del govern de buscar una solució «possible dins de la llei» per restituir les baranes. Unes baranes que, d'altra banda, apareixen com a reclam paisatgístic en un fulletó editat pel mateix consistori sobre el patrimoni històric del poble.