Política

Juan Luis Ruiz

Alcalde de Vilanova i la Geltrú (PSC)

“Hem eixugat ja 5 milions d’euros del dèficit que ens vam trobar”

“Els contractes importants, de neteja, de la brossa, l’enllumenat, la jardineria, es renovaran, per actualitzar-los”

“A les empreses els oferim que estem situats estratègicament, a 20 minuts de l’aeroport, a 40 minuts de Barcelona”

Aquest 2025 és un any de consolidar la millora de l’espai públic, que ha patit un deteriorament Necessitem pressupostos de la Generalitat, i més aquests, que són expansius

Els municipis treballen d’una manera o altra en la projecció del seu territori, en el sentit de compatibilitzar el curt i el llarg termini. Un exemple d’això últim és el POUM, el pla d’ordenació urbanística municipal. A Vilanova i la Geltrú hi estan treballant. El planejament vigent és del 1981, amb una sola revisió a fons el 2001.

Per a quan, el nou POUM?
Fer un nou planejament és llarg. Ara hem aprovat l’avanç del POUM, diguem-ne. Estem fent licitació perquè es presentin equips d’urbanistes i arquitectes i començar la redacció del POUM. Esperem poder tenir un document d’aprovació inicial d’aquí a dos anys o dos anys i mig, aproximadament. Seria un document inicial. Un cop feta l’aprovació inicial s’han de suspendre llicències. Tot el procés, fins a arribar a l’aprovació definitiva, pot suposar uns quatre o cinc anys en total.
Quina ciutat imaginen? Com serà l’equilibri entre el verd i el ciment?
Això és molt important, però quedarà compensat en els nous planejaments urbanístics. La sort que tenim és que aquests nous planejaments urbanístics s’han de fer des de zero. Es garantirà aquest equilibri entre els metres construïts i el sòl per a equipaments i el sòl d’espai verd per a la ciutadania. Evidentment s’estudiarà aquest equilibri, però serà en una segona fase. El POUM no entrarà tant a definir com i de quina manera es produirà la urbanització d’un sector determinat, això serà després, amb els plans d’urbanització específics.
Ha parlat d’espai per a l’activitat industrial. En tenen, d’indústria?
En tenim poca, i és un dels grans reptes. Gairebé no ens queda sòl per a activitat econòmica, els polígons industrials estan construïts i tenen les naus fetes. Queda algun petit espai que en els pròxims anys també s’omplirà amb noves empreses. Per això ens cal espai. Per sort tenim terrenys a disposició, però s’han de fer les modificacions urbanístiques corresponents. Necessitem el compromís de la Generalitat. És un dels temes de què vaig tractar fa uns dies amb el secretari general de Territori. Es posaran a treballar per poder garantir que en un parell d’anys disposem d’un paquet important de sòl per a activitat econòmica.
Què ofereix Vilanova?
La nostra ubicació, sense cap mena de dubte. A les empreses els oferim que estem situats estratègicament, a 20 minuts de l’aeroport, a 40 minuts de Barcelona, a 40 minuts de Tarragona, i amb la C-15 també podem anar cap al centre i el nord de Catalunya relativament ràpid. Per tant, estem ubicats de manera immillorable des d’un punt de vista estratègic. D’altra banda, els nostres preus són competitius en comparació amb l’àrea metropolitana de Barcelona. Després també hi ha altres actius que poden ajudar. Per exemple, la presència de la universitat, la UPC, que pot servir a les empreses per reclutar enginyers i enginyeres i fins i tot per encarregar estudis. També tenim oferta de formació professional. Dit això, de moment, la major part de l’activitat econòmica serien els serveis, ara mateix. La indústria representa un 14%-15% i la resta són serveis. El sector primari no arriba al 2%, aproximadament.
Van aprovar el pressupost del 2025 abans d’acabar el 2024. Quins són els objectius?
D’una banda, volem consolidar tot el treball del 2024. De l’altra, aquest 2025 es farà la renovació dels grans contractes que té aquest ajuntament i que estaven desfasats i en pròrroga forçosa. Per exemple, els contractes de la recollida de la brossa i la neteja viària, en pròrroga forçosa des de fa 8 anys. Tenim un pla de manteniment integral de la nostra ciutat i anem fent.
La neteja ha estat com una mena de pedra a la sabata, cert?
No s’havien fet bé els deures i s’havia arribat a la situació a què s’havia arribat. Així que ho traurem a concurs, si no és al maig serà al juny. De fet està a la teulada de la Generalitat, ja que la Comissió de Preus ens ha d’informar de la proposta que hem fet de revisió de preus. Els contractes importants, de neteja, de la brossa, l’enllumenat, la jardineria, es renovaran, per actualitzar-los d’acord amb una ciutat de les dimensions de la nostra.
Que no és petita.
Ha estat un esforç important! També és l’any que redactarem projectes potents per a la nostra ciutat, entre ells un projecte que és l’edifici de Calderes de l’antiga empresa Pirelli, que ara mateix ja està tot urbanitzat i que està a punt d’acabar-s’hi una promoció. A la plaça va quedar un edifici en record del nostre passat industrial. Ha d’acollir un nou espai comunitari i cultural. També tindrem una tercera biblioteca i estem en la fase de redacció del projecte. S’hi destinaran uns 6 o 7 milions; serà un dels grans projectes de la ciutat.
I els equipaments esportius?
És un altre dels dèficits que tenim. El projecte és tenir un nou pavelló annex, que si tot va bé començarem a construir el 2026. En general, aquest 2025 és un any de consolidar la millora de l’espai públic, que ha patit un deteriorament i capgirar-ho no és fàcil. I hem de veure què podrem invertir el 2026. El 2025 serà de redactar projectes.
La gestió implica treballar amb diferents terminis, entenc.
Hi ha d’haver dues mirades. Una, de més a curt termini, de continuïtat, del dia a dia. L’altra és més a mitjà termini. En aquesta última visió encaixa la reflexió sobre el planejament urbanístic. I una altra reflexió que també estem fent és sobre el model de ciutat des d’un punt de vista estratègic, el pla estratègic Vilanova i la Geltrú 2035. Hem presentat al consell assessor la fase de diagnosi i de propostes. La Vilanova i la Geltrú del futur.
Vilanova i la Geltrú, capital de comarca. Tenen l’atenció supramunicipal que requereix?
El Garraf sempre ha estat una comarca molt maltractada per la Generalitat; és una dada objectiva. Sempre ens hem queixat, governi qui governi, perquè en les inversions territorialitzades el Garraf sempre ha estat en les últimes posicions. En el cas del nou govern de la Generalitat, com que no hi ha pressupostos, no podem valorar què passarà. És un error que la Generalitat no tingui encara pressupostos. Per tant, insto tothom, sisplau: necessitem pressupostos de la Generalitat, i més aquests, que són expansius. D’aquests milions que s’haurien d’incorporar i que espero que s’incorporin aviat, hi ha una part important, per exemple, que ha de servir per millorar les infraestructures de mobilitat, entre elles les que passen pel Garraf. Reclamo i demano que es pugui garantir que es pugui incorporar aquest suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat, perquè tots demanem, però després, evidentment, si no hi ha recursos, difícilment podem fer.
Fa uns mesos, des d’aquestes pàgines, parlava de la necessitat de sanejar els números de l’ajuntament. Com va?
És complicat, però hem fet la feina. En dos anys hem eixugat ja 5 milions d’euros del dèficit que ens vam trobar. És una situació complicada, amb un pla de sanejament que ens obliga a prendre determinades decisions i no poder tirar endavant tot el potencial que tindríem. Aquests diners haurien d’estar als carrers, però malauradament s’està eixugant dèficit. Però bé, en tot cas, és un dels compromisos. Queden 3 milions; crec que ho aconseguirem i acabarem el mandat municipal deixant enrere el romanent negatiu i el dèficit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]