Girona, Salt i Sarrià faran conjuntament la consulta sobre la independència el 25 d'abril

Un acte a l'auditori de La Mercè, ple a vessar, va obrir ahir la campanya

Dos mesos després que l'ADAC, Òmnium Cultural i el col·lectiu El Forn vertebressin una incipient comissió cívica, la plataforma Girona Decideix ha aconseguit aglutinar prou suports per decidir tirar endavant l'empresa –gegantina, ja que només per a la capital calculen que els caldran 500 voluntaris– d'organitzar la consulta sobre la independència pel dia 25 d'abril de manera conjunta entre Girona, Salt i Sarrià, tres municipis que sumen uns 120.000 habitants.

L'anunci es va fer ahir en un acte a l'auditori de La Mercè, ple de gom a gom amb més de 300 persones, entre les quals vam poder distingir representants de la vida social, cultural i política local. Per exemple, els regidors gironins Carles Puigdemont (CiU), Cristina Alsina (ERC) i Enric Pardo (ICV) i el delegat del govern, Jordi Martinoy. L'actriu Cristina Cervià va anar presentant les intervencions: primer, el portaveu de la comissió cívica, Biel de Montserrat; després, integrants de les plataformes de Salt i de Sarrià, de l'ADAC i d'Òmnium Cultural («és ara o mai», van afirmar, referint-se a la independència de Catalunya); dos membres de les comissions de treball de la plataforma (Pitu Masdevall i Carme Renedo) i, finalment, el filòsof Josep Maria Terricabras.

«I què, si no la volen»

Se n'esperava un discurs intens, de Terricabras, i ho va complir amb escreix. Per ell, el dret a decidir és inqüestionable, ningú no l'ha de concedir, s'ha tingut sempre: «El que passa és que no l'exercíem» i la consulta servirà per recuperar «la condició moral –que no legal– de ciutadans i per arraconar la condició de súbdits, sigui quina sigui la nostra condició social o econòmica», i serà un gest de participació democràtica que sovint no és a l'abast del ciutadà.

Especialment interessants van ser les seves respostes als tòpics negatius sobre la consulta. Per exemple: contra l'afirmació que «ells no la voldran [la independència]», Terricabras replica: «I què?, que els ho preguntem a ells? És com allò dels joves, que no demanen segons què als pares perquè saben que els diran que no». Per al dubte: «I l'endemà de la consulta, què?», la resposta de Terricabras és: «Ja ho veurem, haurem d'estar atents a les conseqüències. Que no sapiguem què passarà no vol pas dir que no hagi de passar res.»

L'acte es va acabar amb representants de la comissió a dalt de l'escenari i tota la gent cantant Els segadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona
parlament europeu

Vox abandona Meloni pel nou grup d’Orbán a l’Eurocambra

barcelona
guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona