Els observadors independentistes lloen les garanties i la participació
Polítics del Quebec, Galícia i Sardenya faran un informe de recomanacions
Allunyats del soroll de la política catalana i obviant els dubtes sobre el grau d'abstenció, el grup d'observadors independentistes que van supervisar les consultes van mostrar ahir una eufòria total i sense fissures pel que fa al procés. «Garanties democràtiques», «clima de convivència», «respecte pel vot secret» i «cap incident significatiu» van ser algunes de les conclusions del seu primer balanç polític.
L'informe final, que es presentarà d'aquí a quinze dies, farà tot de recomanacions i, segons el vicepresident del Partit Quebequès, Daniel Turp, «s'hi inclouran alguns aspectes a millorar». L'objectiu és que les consultes catalanes serveixin de guia pràctica per a convocatòries semblants a altres nacions sense estat. Alguns d'ells sabien que un referèndum d'aquest tipus és, ara com ara, pràcticament impossible als seus països. L'exlíder del Bloque Nacionalista Galego (BNG), Xosé Manuel Beiras, va assegurar que les consultes eren un «èxit» en si mateixes i va destacar com a exemple la seva obertura a tota la ciutadania (per haver permès el vot als nouvinguts).
Tot i el seu caràcter no vinculant, els dirigents independentistes van afirmar que les consultes són una «lliçó de democràcia». El diputat sard, Gavino Sale (IRS, Independència República de Sardenya), va remarcar que «el dret d'autodeterminació no requereix autorització estatal, ja que és una decisió unilateral». Segons Sale, «la carta dels drets humans de l'ONU no l'han escrita ni a Madrid ni a Roma».
D'on vénen els delegats?
Parlaven sard, euskara, gallec, francès, flamenc, italià o friülà, però es van entendre perfectament. La delegació convidada per la Coordinadora Nacional de les Consultes estava composta per 34 dirigents polítics, tots independentistes, arribats des d'una quinzena de nacions sense estat. L'encapçalaven l'exlíder del BNG Xosé Manuel Beiras; el delegat del Partit Nacional Escocès Christopher White; el vicepresident del Partit Quebequès Daniel Turp, i el dirigent de Corsica Libera Jean Guay Talamoni, juntament amb dirigents irlandesos, bascos, flamencs, sards, friülesos, tirolesos i de la Vall d'Aosta. La comissió comarcal Osona Decideix va arribar a demanar la presència de grups d'observació neutrals com ara el reconegut Centre Carter i els organismes Nacions Unides i Comissió Europea, però finalment no hi van poder assistir.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Barcelona 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Camp de Tarragona 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Comarques Gironines 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Penedès 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Maresme 15-12-2009, Pàgina 4
- El Punt. Vallès Occidental 15-12-2009, Pàgina 4