Política

diada de l'11 de setembre

La revolta dels cotxets de nen

civisme · L’ambient festiu i pacífic de la manifestació independentista desmenteix la imatge de tensió i crispació a les portes del referèndum

El moment més emocionant va ser el minut de silenci d’un milió de persones per les víctimes dels atemptats

El cant “votarem”era el crit nou, més decidit i en substitució del “volem votar” d’altres Diades

En la Diada del 2012, un grup de joves enfun­dats en samar­re­tes negres amb eslògans anti­fei­xis­tes bai­xa­ven pel car­rer Bruc cap a la plaça Urqui­na­ona esqui­vant el munt de famílies amb nens, avis, tie­tes i este­la­des bla­ves al coll que omplien la calçada. “Fins i tot amb crios en cot­xets!”, va excla­mar un d’ells, en un to de sor­presa que cer­ti­fi­cava la nova etapa en què havia entrat l’inde­pen­den­tisme: de la resistència tenaç però mino­ritària dels grups de l’esquerra inde­pen­den­tista als vui­tanta i noranta, amb mani­fes­ta­ci­ons de tarda que aca­ba­ven amb fur­go­ne­tes anti­dis­tur­bis i cor­re­dis­ses per la Ram­bla i la ronda de Sant Pere, s’entrava en un cicle de macro­ma­ni­fes­ta­ci­ons inter­ge­ne­ra­ci­o­nals, fami­li­ars i amb con­certs de Txa­rango al final. La sisena con­se­cu­tiva. I, aquest cop, amb els cot­xets de nens envaint també la plaça d’Urqui­na­ona, on l’esquerra inde­pen­den­tista es con­cen­trava per fer la seva pròpia demos­tració després d’haver par­ti­ci­pat en la Diada del Sí. Llei de vida.

Els anys pas­sen per a tot­hom i l’experiència és un grau. No exis­teix l’ofici de mani­fes­tant, però els que ja por­ten diver­ses Dia­des a l’esquena han adqui­rit una admi­ra­ble pro­fes­si­o­na­li­tat: ampo­lles d’aigua de litre i mig, car­ma­nyo­les i entre­pans per no tro­bar-se després amb l’estómac buit i els res­tau­rants plens, samar­re­tes de l’ANC i una arri­bada esgla­o­nada a la ciu­tat que va fer que des de bon matí es res­pirés ambi­ent de Diada a Bar­ce­lona. Al barri del Boga­tell, per exem­ple: unes turis­tes d’aspecte nòrdic i en biquini com­par­tien la ter­rassa d’un bar de men­jar peruà amb dues famílies arri­ba­des de Girona i que feien temps abans d’anar al tram 208. Cer­vesa per als grans, gelats per als petits, i el plat típic del local, un arròs amb espècies, talls de vede­lla i blat de moro, per aga­far for­ces per a una nova jor­nada històrica. La defi­ni­tiva? “Hem vol­gut venir aviat, per evi­tar les cues, i mar­xa­rem amb calma”, van expli­car. Ja ningú s’atre­veix a dir que aquesta sí que sí. L’amo del local, un peruà amb una sem­blança sos­pi­tosa a l’humo­rista Jordi LP però sense la seva loqua­ci­tat, comenta breu­ment que tot això de la inde­pendència li sem­bla molt bé, que ja està bé que es demani. No li tra­iem gran cosa més, excepte el cafè i el compte.

La gran diferència amb les Dia­des ante­ri­ors és que aquesta arriba a les por­tes del referèndum d’inde­pendència i amb el Par­la­ment i el govern de la Gene­ra­li­tat con­ju­rats en la seva cele­bració. Al parc de la Ciu­ta­de­lla hi havia al mig­dia una llarga cua de ciu­ta­dans, molts d’ells amb les samar­re­tes de l’ANC i les este­la­des al coll, que espe­ra­ven dis­ci­pli­na­da­ment el seu torn per tra­ves­sar les por­tes del Par­la­ment, obert a les visi­tes del públic. No havia pas­sat ni una set­mana que en aquell edi­fici es va apro­var la llei que dona una cober­tura legal espe­cial per poder cele­brar el referèndum, i la llei que regu­larà el pas cap a la futura lega­li­tat repu­bli­cana si gua­nya el sí i es pro­clama la inde­pendència. La imatge cris­pada i plena d’entre­bancs regla­men­ta­ris per part de l’opo­sició que va ofe­rir el debat par­la­men­tari sem­bla que no ha dis­tret els inde­pen­den­tis­tes de la trans­cendència del que s’hi va apro­var: man­te­nen la fila amb una paciència tran­quil·la, que podria sem­blar gai­rebé reve­ren­cial. Si van ser aques­tes grans mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries les que es van posar al davant i van fer moure final­ment la política cata­lana cap al dret a deci­dir, ahir entre els inde­pen­den­tis­tes hi havia la sen­sació que els polítics havien com­plert. “Han fet el que tocava, ara som nosal­tres els que hem de rema­tar-ho, amb la demos­tració d’avui i anant a votar l’1 d’octu­bre”, expli­cava un home que feia mitja hora que espe­rava entrar al Par­la­ment, bar­ce­loní que fins ahir encara no havia tin­gut l’opor­tu­ni­tat de visi­tar la cam­bra cata­lana.

La política cata­lana, doncs, del car­rer al Par­la­ment, i del Par­la­ment al car­rer. Un camí que ahir estava ple d’este­la­des a poques hores de la mani­fes­tació. Els jar­dins del parc de la Ciu­ta­de­lla s’havien con­ver­tit al mig­dia en una mena de woods­tock inde­pen­den­tista, amb colles escam­pa­des sobre la gespa i el so de fons dels tam­bors d’un grup de batu­cada. Un home no se’n pot estar, de can­tar entre els riu­res dels seus amics un jota ebrenca: “De Roque­tes vinc, de Roque­tes vinc, de Roque­tes baixo...” L’inde­pen­den­tisme va de les cor­ba­tes (o samar­re­tes anti­fes) dels dipu­tats del Par­la­ment, fins als pícnics fami­li­ars impro­vi­sats de mani­fes­tants arri­bats de comar­ques.

I entre el parc, aquesta zona zero de la política cata­lana dels dar­rers dies, i la mani­fes­tació a les dues artèries prin­ci­pals de l’Eixam­ple, un Barri Gòtic que a mesura que s’apro­xi­mava l’inici de la mani­fes­tació s’omplia més i més d’este­la­des en con­vivència amb turis­tes i ciu­ta­dans sense samar­reta sobi­ra­nista, acos­tu­mats ja a les macro­ma­ni­fes­ta­ci­ons anu­als dels seus con­ciu­ta­dans sobi­ra­nis­tes. Alguns mira­ven de fer-hi negoci: vene­dors ambu­lants pakis­ta­ne­sos van can­viar ahir les llau­nes de cer­vesa per este­la­des: cinc euros el preu de sor­tida, nego­ci­a­ble a la baixa si el com­pra­dor ho tro­bava car. La majo­ria d’este­la­des, però, venien de casa. Sense que hagin cai­gut en el can­sa­ment: “Fa tres anys que en cada Diada dic que aquesta serà l’última, ara ja no m’atre­veixo a dir-ho però...”, diu l’Oriol, dei­xant la frase a mit­ges amb un som­riure que vol dir que aquest cop és ben espe­cial, amb el referèndum con­vo­cat i el govern dis­po­sat a deso­beir els tri­bu­nals espa­nyols si entren en con­tra­dicció amb la lega­li­tat cata­lana. Hi ha anat amb a la dona i la colla d’amics, i quan s’apro­xi­men a la cruïlla de Bruc amb Aragó, on s’han ins­crit, s’ado­nen de la dimensió de la mani­fes­tació: falta mitja hora per a l’inici de l’acte i és gai­rebé impos­si­ble pas­sar per la gran gen­tada que s’hi ha acu­mu­lat. El van cri­ti­car per exa­ge­rat, però Ilde­fons Cerdà va fer curt: quan va dis­se­nyar l’Eixam­ple, no va pre­veure les mani­fes­ta­ci­ons de les Dia­des com la d’ahir, en què el car­rer Aragó no va poder enca­bir la mul­ti­tud que s’hi va aple­gar. Molts va pre­fe­rir mirar-s’ho des dels car­rers que hi cre­ua­ven. El pas­seig de Gràcia va aguan­tar millor la pressió dels cen­te­nars de milers d’inde­pen­den­tis­tes, però cre­uar-ho era tota una odis­sea. Bar­ce­lona va haver d’aixe­car fa 150 anys l’Eixam­ple perquè les mura­lles de la Ciu­tat Vella ja no podien con­te­nir el desen­vo­lu­pa­ment indus­trial i demogràfic de la capi­tal del país. La política cata­lana fa sis anys que es veu des­bor­dada amb mobi­lit­za­ci­ons com la d’ahir, fent tron­to­llar les mura­lles de l’auto­no­mia i la lega­li­tat esta­tal.

Minut de silenci pels atemp­tats

L’inici de l’acte va ser el moment més emo­ci­o­nant: un milió de per­so­nes (segons la xifra dels orga­nit­za­dors) va res­tar en abso­lut silenci en record de les vícti­mes dels atemp­tats de les Ram­bles i de Cam­brils. Després, la gen­tada va escla­tar en aplau­di­ments i es van rei­ni­ciar els càntics. “Vota­rem” era el crit nou, en subs­ti­tució del “volem votar” d’altres anys. De la petició, a la deter­mi­nació de fer-ho. El record dels atemp­tats també es va dei­xar sen­tir amb els poli­cies que pro­te­gien la mani­fes­tació. El des­ple­ga­ment cobria cadas­cuna de les cruïlles i les dels car­rers pro­pers, amb agents dels Mos­sos d’Esqua­dra i de la Guàrdia Urbana armats fins a les dents i les fur­go­ne­tes impe­dint el pas d’altres vehi­cles. Els agents es van endur més d’un som­riure còmplice dels mani­fes­tants, afe­gint un nou ingre­di­ent al “des­vi­a­ment del camí”, en parau­les de Mari­ano Rajoy, dels cata­lans: una revolta d’urnes, cot­xes de nens i de som­riu­res als poli­cies.

Els mani­fes­tants es van man­te­nir a Aragó i pas­seig de Gràcia for­mant la creu humana gegan­tina tot espe­rant el moment d’acom­plir amb la per­for­mance que havien orga­nit­zat per a aquest any l’ANC i Òmnium: un canvi de samar­reta quan passés una gran pan­carta sobre els seus caps, per pro­duir l’efecte visual d’un canvi de color de la massa de mani­fes­tants. La cosa no va sor­tir gaire bé: molts no van voler can­viar-se la samar­reta, i d’altres ja la por­ta­ven posada de casa. És pos­si­ble que l’ANC hagi forçat massa l’espe­rit indi­vi­du­a­lista català, però ningú va pro­tes­tar per això. “El que importa és que hem tor­nat a demos­trar al món que som molts”, deia amb entu­si­asme una voluntària de l’ANC, arri­bada de Bada­lona i que repar­tia bote­lles d’aigua des d’una para­deta on també reco­llien diners per a la “caixa de soli­da­ri­tat” dels impu­tats pel procés.

Aca­bada la demos­tració mul­ti­tu­dinària, la festa va con­ti­nuar a la plaça Cata­lu­nya. S’hi va core­jar la cançó de moda dels dar­rers dies (“passi-ho bé, passi-ho bé, i mol­tes gràcies!”) amb què un grup de mani­fes­tants de Valls aco­mi­a­da­ven els agents de la Guàrdia Civil que havien escor­co­llat el set­ma­nari El vallenc a la recerca de mate­rial del referèndum. La posada en marxa de la política repres­siva de l’Estat va estar pre­sent en aquests càntics i en diver­ses pan­car­tes. I amb el miler de càrrecs que el TC ha amenaçat, era difícil no tro­bar-ne ahir algun. Saül Gor­di­llo, direc­tor de Cata­lu­nya Ràdio, estava ahir al set de l’emis­sora a la plaça Cata­lu­nya, des d’on Mònica Ter­ri­bas retrans­me­tia la mani­fes­tació. Ell és un dels asse­nya­lats pel TC. “Amenaçant els mit­jans públics és una manera també d’adver­tir els par­ti­cu­lars”, va expli­car durant una pausa. Però era allà, amb la resta de peri­o­dis­tes (més de 800 mit­jans acre­di­tats). Fent la feina.

A poc a poc, els mani­fes­tants van anar aban­do­nat els car­rers. Alguns milers es van que­dar al con­cert. Molts altres, cap a casa: demà els fills tor­nen a escola. La revolta dels cot­xets.

Solidaritat.
Diversos manifestants venien d’altres països en solidaritat amb Catalunya. Un dels grups més vistosos va ser el provinent de Flandes. Van desfilar afilerats entre la multitud amb grans senyeres del lleó flamenc. També s’hi van veure banderes d’Euskadi, de Galícia, de la Castella comunera, de la Unió Europea, la comunista, la palestina, la israeliana i del moviment LGTBI. Tampoc no va faltar la bandera republicana espanyola. Un home en portava una, acompanyat de les seves dues filles adolescents. Elles portaven estelades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia