Política

setge a l'1-O

escorcolls

Més de 40 escorcolls i 15 detinguts

El titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona ordena a la Guàrdia Civil els escorcolls en cinc departaments de la Generalitat, despatxos d’advocats i domicilis

Recusen el magistrat

Insòlit cop judi­cial al govern de la Gene­ra­li­tat per escapçar de soca-rel l’orga­nit­zació del referèndum d’auto­de­ter­mi­nació. El titu­lar del jut­jat d’ins­trucció número 13 de Bar­ce­lona, el magis­trat Juan Anto­nio Ramírez Sunyer, va orde­nar ahir un total de 41 escor­colls (en des­pat­xos ofi­ci­als, pri­vats i d’advo­cats i domi­ci­lis ) i 15 deten­ci­ons –entre aques­tes onze càrrecs del govern, més qua­tre per­so­nes d’empre­ses rela­ci­o­na­des amb la votació–, sota l’acu­sació dels delic­tes de deso­bediència al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC), pre­va­ri­cació i mal­ver­sació de fons públics. La causa té vint inves­ti­gats, segons el jutge. A l’hora de tan­car aquesta edició, tres dels detin­guts havien estat posats en lli­ber­tat amb càrrecs, men­tre que la resta pas­sava la nit en dependències de la Guàrdia Civil, al quar­ter de Tra­ves­sera de Gràcia i al de Sant Andreu de la Barca.

Els escor­colls mas­sius de la Guàrdia Civil van començar a les vuit del matí en des­pat­xos de res­pon­sa­bles dels depar­ta­ments d’Eco­no­mia, Afers Exte­ri­ors, Afers Soci­als i Tre­ball, Gover­nació i al Cen­tre de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i Tec­no­lo­gies de la Infor­mació (CTTI). El secre­tari gene­ral de la Vice­pre­sidència i d’Eco­no­mia, Josep Maria Jové, va ser detin­gut quan arri­bava a la feina a Bar­ce­lona, van fer-lo anar a casa seva, per escor­co­llar-la, i, abans de tor­nar al depar­ta­ment, el seu advo­cat, el pena­lista Andreu van den Eynde, va dema­nar l’habeas cor­pus (un pro­ce­di­ment judi­cial perquè el jutge de guàrdia resol­gui si la seva detenció és ajus­tada a dret). La sor­presa del lle­trat de Jové va ser que al jut­jat d’incidències de Bar­ce­lona ahir a la tarda hi havia el jutge Ramírez perquè és el subs­ti­tut natu­ral del jut­jat 29, que per torn li tocava ahir. Davant aquesta coin­cidència –pre­pa­rada, per alguns–, el pena­lista va dema­nar la recu­sació del magis­trat Ramírez, el qual ha tin­gut la causa sobre els pre­pa­ra­tius de l’1-O en secret, des que va assu­mir-la el febrer pas­sat amb la denúncia de dos par­ti­cu­lars con­tra el lla­vors sena­dor d’ERC i jutge San­ti­ago Vidal per haver afir­mat que el govern tenia les dades fis­cals dels cata­lans per mun­tar la votació, afir­mació que després va des­men­tir però que no va poder fer mai davant del jutge perquè mai el va cri­dar a decla­rar. Des del febrer pas­sat, el magis­trat Ramírez ha donat carta blanca a l’acció de la Guàrdia Civil, coor­di­nada amb la fis­ca­lia supe­rior de Cata­lu­nya, perquè inves­tigués l’orga­nit­zació de l’1-O.

A dos quarts d’onze de la nit d’ahir, cap jutge encara havia resolt la recu­sació de Ramírez, acció que també va fer la pena­lista Eva Labarta, defen­sora de Xavier Puig Farré, del Depar­ta­ment d’Afers Exte­ri­ors, i al qual al final van deri­var a un jut­jat de Mar­to­rell perquè resolgués si la seva detenció és legal.

Escor­colls irre­gu­lars

Els onze càrrecs públics detin­guts són: el ja citat secre­tari gene­ral d’Eco­no­mia, Josep Maria Jové; el secre­tari d’Hisenda, Lluís Sal­vadó; David Franco i David Palan­ques, de l’àrea de tec­no­lo­gies de la infor­mació ads­crits al Depar­ta­ment de Tre­ball, que a la nit van que­dar en lli­ber­tat amb càrrecs; Josuè Sallent, direc­tor d’estratègies i inno­vació del CTTI; Xavier Puig, d’Afers Exte­ri­ors; Joan Manel Gómez, del Cen­tre de Segu­re­tat de la Infor­mació de Cata­lu­nya (Cesi­cat); Fran­cesc Sutrias, direc­tor de Patri­moni de la secre­ta­ria d’Hisenda; Natàlia Gar­riga, direc­tora de ser­veis de Vice­pre­sidència, i Joan Ignasi Sánchez, asses­sor de Gover­nació, que també va que­dar en lli­ber­tat.

A casa de Sánchez, a Saba­dell, la Guàrdia Civil es va pre­sen­tar a les vuit del matí d’ahir. Van estar-hi més de qua­tre hores , segons expli­cava la seva dona, Susanna Ter­cero. Hi afe­gia que la Guàrdia Civil va endur-se un ordi­na­dor, diver­sos lla­pis de memòria i car­pe­tes amb mate­rial. A casa de l’exre­gi­dor s’hi van aple­gar repre­sen­tants del con­sis­tori –hi havia l’alcalde de la Crida per Saba­dell, Maties Ser­ra­cant, i regi­dors com ara Juli Fernàndez, d’ERC, i Mari­sol Martínez, de Gua­nyem Saba­dell, entre d’altres– i dese­nes de ciu­ta­dans que cri­da­ven “fora les for­ces d’ocu­pació” o “vota­rem”. Final­ment, i després de la inter­venció dels Mos­sos d’Esqua­dra, la Guàrdia Civil va uti­lit­zar la porta d’accés al pàrquing per sor­tir amb Sánchez detin­gut, i que ahir a la nit va que­dar detin­gut.

Els agents també es van per­so­nar al mig­dia a casa del jutge San­ti­ago Vidal. La comi­tiva judi­cial va vet­llar pels seus drets –com per­met la llei, tot i que excep­ci­o­nal­ment— perquè la seva lle­trada, Olga Tubau, no hi era. Se li van endur un ordi­na­dor.

Des del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia van asse­gu­rar ahir a El Punt Avui que els agents de la Guàrdia Civil amb la comi­tiva judi­cial van escor­co­llar papers i l’ordi­na­dor del secre­tari gene­ral Josep Maria Jové, un fet total­ment irre­gu­lar i que les pro­ves acon­se­gui­des poden ser inva­li­da­des perquè l’acu­sat no hi era pre­sent. I és que en els escor­colls a des­pat­xos pri­vats i domi­ci­lis, els agents es van endur apa­rells sen­cers, sense dis­cri­mi­nar si tenien algun docu­ment rela­ci­o­nat amb l’orga­nit­zació de l’1-O o d’alguna des­pesa econòmica del referèndum.

D’altra banda, el major dels Mos­sos d’Esqua­dra, Josep Lluís Tra­pero, va dema­nar ahir als agents de la poli­cia cata­lana, en un comu­ni­cat intern, que “s’ha de ser espe­ci­al­ment res­tric­tiu i curós amb l’ús de la força” en el man­te­ni­ment de l’ordre públic en les con­cen­tra­ci­ons en defensa del referèndum d’inde­pendència. Tra­pero ha pre­ci­sat als agents que l’ús de la força “s’haurà de limi­tar a aquells casos en què s’hagi de garan­tir la segu­re­tat pròpia o de ter­cers i sem­pre que no hi hagi una alter­na­tiva menys lesiva”.

Josep Lluís Sal­vadó

secre­tari d’hisenda

Van dete­nir-lo a la seu d’Hisenda. Van escor­co­llar el seu des­patx i va ser conduït a la caserna de la Guàrdia Civil a Tra­ves­sera de Gràcia.

Josep Maso­li­ver

fun­dació punt­cat

Res­pon­sa­ble de l’àrea d’infor­mació i sis­te­mes de la Fun­dació Punt­Cat. Va ser detin­gut ahir.

Natàlia Gar­riga

direc­tora de ser­veis eco­no­mia

Direc­tora de ser­veis del Depar­ta­ment de Vice­pre­si­denta i d’Eco­no­mia i Hisenda. Detin­gut ahir.

Pau Fur­riol

advo­cat

Vin­cu­lat a l’empresa de Bigues i Riells, on s’han con­fis­cat prop de 10 mili­ons de pape­re­tes de votació. Detin­gut ahir.

Fran­cesc Sutrias

direc­tor de patri­moni a Hisenda

El direc­tor de Patri­moni de la secre­ta­ria d’Hisenda també va ser detin­gut per la Guàrdia Civil ahir.

Josuè Sallent

CTTI. Depart. pre­sidència

El direc­tor d’estratègia i inno­vació del Cen­tre de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i Tec­no­lo­ges de la Infor­mació (CTTI). Detin­gut.

David Franco

CTTI. Depar­ta­ment tre­ball

De l’àrea de Tec­no­lo­gies i ads­crit al Depar­ta­ment de Tre­ball. Detin­gut i ahir a la nit en lli­ber­tat amb càrrecs, com David Palan­ques.

Josep Maria Jové

secre­tari gene­ral d’eco­no­mia

Va ser detin­gut al seu vehi­cle, van escor­co­llar el seu domi­cili. El seu lle­trat, Andreu van den Eynde, va dema­nar l’‘habeas cor­pus’.

Car­les Viver i Pi-Sunyer

dir. ins­ti­tut estu­dis auto­go­vern

Agents de la Guàrdia Civil van escor­co­llar el seu des­patx a Bar­ce­lona, com a direc­tor de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis d’Auto­go­vern. No el dete­nen.

San­ti­ago Vidal

exse­na­dor d’erc i jutge

Una comi­tiva judi­cial i agents van anar ahir casa seva i van aga­far-li el mòbil i l’ordi­na­dor. La seva lle­trada, Olga Tubau, no hi era.

Rosa Maria Rodríguez

direc­tora gral. T-sys­tems

La direc­tora gene­ral de ser­veis de T-Sys­tems Ibérica va ser detin­guda a Madrid. La poli­cia la con­du­eix a Bar­ce­lona.

Joan Manel Gómez

CESI­CAT

Coor­di­na­dor per imple­men­tar el vot electrònic. Pre­sidència. Detin­gut ahir i defen­sat pel pena­lista Cons­tan­tino Adell.

Xavier Puig

TIC. afers exte­ri­ors

De l’àrea TIC ads­crits al Depar­ta­ment d’Afers Exte­ri­ors. Detin­gut ahir i la seva advo­cada, Eva Labarta, va dema­nar l’’habeas cor­pus’.

Joan Ignasi Sánchez

asses­sor dep. gover­nació

L’asses­sor del Depar­ta­ment de Gover­nació va ser detin­gut ahir .A la nit, va que­dar en lli­ber­tat amb càrrecs.

Calculen en 10 milions les paperetes confiscades

El Ministeri de l’Interior ha calculat en prop de 10 milions el nombre de paperetes que la Guàrdia Civil ha confiscat per votar en el referèndum de l’1 d’octubre en l’escorcoll d’una nau industrial del municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental). Concretament, ahir es va procedir a comissar 9.894.350 paperetes de votació impreses amb el sí i el no, a la nau localitzada al polígon industrial Can Barris d’aquesta localitat, segons informa el Ministeri de l’Interior en un comunicat.

Els agents també van confiscar cartells amb la llegenda local electoral, actes de llista numerada de votants amb la inscripció “referèndum d’autodeterminació de Catalunya 2017”, actes de sessió d’escrutini, actes de constitució de taula i altres formularis, encara que Interior precisa que el recompte encara no ha conclòs.

Fonts consultades per l’agència Efe ressalten la important confiscació de paperetes de votació en aquesta nau, propietat de Pau Furriol Fornells, detingut ahir al matí per agents de la Guàrdia Civil, que també van arrestar Mercedes Martínez, tècnica del Departament de Vicepresidència i vinculada a aquesta empresa, que va ser inspeccionada durant hores per ordre del jutjat de Barcelona. Precisament, el marit de Martínez va denunciar l’agressivitat de set agents en la seva detenció. Va explicar que poc abans de les vuit del matí entrava al pàrquing del seu domicili a Barcelona per dur els seus fills, de 15 i 17 anys, a l’institut. Li van negar que els pogués dur a escola, entre plors de la seva filla. Després van conduir-la al seu domicili, on van endur-se portàtils i dos iPad, segons el marit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia