Política

setge a l'1-O

escorcolls

Més de 40 escorcolls i 15 detinguts

El titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona ordena a la Guàrdia Civil els escorcolls en cinc departaments de la Generalitat, despatxos d’advocats i domicilis

Recusen el magistrat

Insòlit cop judicial al govern de la Generalitat per escapçar de soca-rel l’organització del referèndum d’autodeterminació. El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, va ordenar ahir un total de 41 escorcolls (en despatxos oficials, privats i d’advocats i domicilis ) i 15 detencions –entre aquestes onze càrrecs del govern, més quatre persones d’empreses relacionades amb la votació–, sota l’acusació dels delictes de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), prevaricació i malversació de fons públics. La causa té vint investigats, segons el jutge. A l’hora de tancar aquesta edició, tres dels detinguts havien estat posats en llibertat amb càrrecs, mentre que la resta passava la nit en dependències de la Guàrdia Civil, al quarter de Travessera de Gràcia i al de Sant Andreu de la Barca.

Els escorcolls massius de la Guàrdia Civil van començar a les vuit del matí en despatxos de responsables dels departaments d’Economia, Afers Exteriors, Afers Socials i Treball, Governació i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). El secretari general de la Vicepresidència i d’Economia, Josep Maria Jové, va ser detingut quan arribava a la feina a Barcelona, van fer-lo anar a casa seva, per escorcollar-la, i, abans de tornar al departament, el seu advocat, el penalista Andreu van den Eynde, va demanar l’habeas corpus (un procediment judicial perquè el jutge de guàrdia resolgui si la seva detenció és ajustada a dret). La sorpresa del lletrat de Jové va ser que al jutjat d’incidències de Barcelona ahir a la tarda hi havia el jutge Ramírez perquè és el substitut natural del jutjat 29, que per torn li tocava ahir. Davant aquesta coincidència –preparada, per alguns–, el penalista va demanar la recusació del magistrat Ramírez, el qual ha tingut la causa sobre els preparatius de l’1-O en secret, des que va assumir-la el febrer passat amb la denúncia de dos particulars contra el llavors senador d’ERC i jutge Santiago Vidal per haver afirmat que el govern tenia les dades fiscals dels catalans per muntar la votació, afirmació que després va desmentir però que no va poder fer mai davant del jutge perquè mai el va cridar a declarar. Des del febrer passat, el magistrat Ramírez ha donat carta blanca a l’acció de la Guàrdia Civil, coordinada amb la fiscalia superior de Catalunya, perquè investigués l’organització de l’1-O.

A dos quarts d’onze de la nit d’ahir, cap jutge encara havia resolt la recusació de Ramírez, acció que també va fer la penalista Eva Labarta, defensora de Xavier Puig Farré, del Departament d’Afers Exteriors, i al qual al final van derivar a un jutjat de Martorell perquè resolgués si la seva detenció és legal.

Escorcolls irregulars

Els onze càrrecs públics detinguts són: el ja citat secretari general d’Economia, Josep Maria Jové; el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó; David Franco i David Palanques, de l’àrea de tecnologies de la informació adscrits al Departament de Treball, que a la nit van quedar en llibertat amb càrrecs; Josuè Sallent, director d’estratègies i innovació del CTTI; Xavier Puig, d’Afers Exteriors; Joan Manel Gómez, del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat); Francesc Sutrias, director de Patrimoni de la secretaria d’Hisenda; Natàlia Garriga, directora de serveis de Vicepresidència, i Joan Ignasi Sánchez, assessor de Governació, que també va quedar en llibertat.

A casa de Sánchez, a Sabadell, la Guàrdia Civil es va presentar a les vuit del matí d’ahir. Van estar-hi més de quatre hores , segons explicava la seva dona, Susanna Tercero. Hi afegia que la Guàrdia Civil va endur-se un ordinador, diversos llapis de memòria i carpetes amb material. A casa de l’exregidor s’hi van aplegar representants del consistori –hi havia l’alcalde de la Crida per Sabadell, Maties Serracant, i regidors com ara Juli Fernàndez, d’ERC, i Marisol Martínez, de Guanyem Sabadell, entre d’altres– i desenes de ciutadans que cridaven “fora les forces d’ocupació” o “votarem”. Finalment, i després de la intervenció dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil va utilitzar la porta d’accés al pàrquing per sortir amb Sánchez detingut, i que ahir a la nit va quedar detingut.

Els agents també es van personar al migdia a casa del jutge Santiago Vidal. La comitiva judicial va vetllar pels seus drets –com permet la llei, tot i que excepcionalment— perquè la seva lletrada, Olga Tubau, no hi era. Se li van endur un ordinador.

Des del Departament d’Economia van assegurar ahir a El Punt Avui que els agents de la Guàrdia Civil amb la comitiva judicial van escorcollar papers i l’ordinador del secretari general Josep Maria Jové, un fet totalment irregular i que les proves aconseguides poden ser invalidades perquè l’acusat no hi era present. I és que en els escorcolls a despatxos privats i domicilis, els agents es van endur aparells sencers, sense discriminar si tenien algun document relacionat amb l’organització de l’1-O o d’alguna despesa econòmica del referèndum.

D’altra banda, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va demanar ahir als agents de la policia catalana, en un comunicat intern, que “s’ha de ser especialment restrictiu i curós amb l’ús de la força” en el manteniment de l’ordre públic en les concentracions en defensa del referèndum d’independència. Trapero ha precisat als agents que l’ús de la força “s’haurà de limitar a aquells casos en què s’hagi de garantir la seguretat pròpia o de tercers i sempre que no hi hagi una alternativa menys lesiva”.

Josep Lluís Salvadó

secretari d’hisenda

Van detenir-lo a la seu d’Hisenda. Van escorcollar el seu despatx i va ser conduït a la caserna de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia.

Josep Masoliver

fundació puntcat

Responsable de l’àrea d’informació i sistemes de la Fundació PuntCat. Va ser detingut ahir.

Natàlia Garriga

directora de serveis economia

Directora de serveis del Departament de Vicepresidenta i d’Economia i Hisenda. Detingut ahir.

Pau Furriol

advocat

Vinculat a l’empresa de Bigues i Riells, on s’han confiscat prop de 10 milions de paperetes de votació. Detingut ahir.

Francesc Sutrias

director de patrimoni a Hisenda

El director de Patrimoni de la secretaria d’Hisenda també va ser detingut per la Guàrdia Civil ahir.

Josuè Sallent

CTTI. Depart. presidència

El director d’estratègia i innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologes de la Informació (CTTI). Detingut.

David Franco

CTTI. Departament treball

De l’àrea de Tecnologies i adscrit al Departament de Treball. Detingut i ahir a la nit en llibertat amb càrrecs, com David Palanques.

Josep Maria Jové

secretari general d’economia

Va ser detingut al seu vehicle, van escorcollar el seu domicili. El seu lletrat, Andreu van den Eynde, va demanar l’‘habeas corpus’.

Carles Viver i Pi-Sunyer

dir. institut estudis autogovern

Agents de la Guàrdia Civil van escorcollar el seu despatx a Barcelona, com a director de l’Institut d’Estudis d’Autogovern. No el detenen.

Santiago Vidal

exsenador d’erc i jutge

Una comitiva judicial i agents van anar ahir casa seva i van agafar-li el mòbil i l’ordinador. La seva lletrada, Olga Tubau, no hi era.

Rosa Maria Rodríguez

directora gral. T-systems

La directora general de serveis de T-Systems Ibérica va ser detinguda a Madrid. La policia la condueix a Barcelona.

Joan Manel Gómez

CESICAT

Coordinador per implementar el vot electrònic. Presidència. Detingut ahir i defensat pel penalista Constantino Adell.

Xavier Puig

TIC. afers exteriors

De l’àrea TIC adscrits al Departament d’Afers Exteriors. Detingut ahir i la seva advocada, Eva Labarta, va demanar l’’habeas corpus’.

Joan Ignasi Sánchez

assessor dep. governació

L’assessor del Departament de Governació va ser detingut ahir .A la nit, va quedar en llibertat amb càrrecs.

Calculen en 10 milions les paperetes confiscades

El Ministeri de l’Interior ha calculat en prop de 10 milions el nombre de paperetes que la Guàrdia Civil ha confiscat per votar en el referèndum de l’1 d’octubre en l’escorcoll d’una nau industrial del municipi de Bigues i Riells (Vallès Oriental). Concretament, ahir es va procedir a comissar 9.894.350 paperetes de votació impreses amb el sí i el no, a la nau localitzada al polígon industrial Can Barris d’aquesta localitat, segons informa el Ministeri de l’Interior en un comunicat.

Els agents també van confiscar cartells amb la llegenda local electoral, actes de llista numerada de votants amb la inscripció “referèndum d’autodeterminació de Catalunya 2017”, actes de sessió d’escrutini, actes de constitució de taula i altres formularis, encara que Interior precisa que el recompte encara no ha conclòs.

Fonts consultades per l’agència Efe ressalten la important confiscació de paperetes de votació en aquesta nau, propietat de Pau Furriol Fornells, detingut ahir al matí per agents de la Guàrdia Civil, que també van arrestar Mercedes Martínez, tècnica del Departament de Vicepresidència i vinculada a aquesta empresa, que va ser inspeccionada durant hores per ordre del jutjat de Barcelona. Precisament, el marit de Martínez va denunciar l’agressivitat de set agents en la seva detenció. Va explicar que poc abans de les vuit del matí entrava al pàrquing del seu domicili a Barcelona per dur els seus fills, de 15 i 17 anys, a l’institut. Li van negar que els pogués dur a escola, entre plors de la seva filla. Després van conduir-la al seu domicili, on van endur-se portàtils i dos iPad, segons el marit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.