Exalcaldes exigeixen a Iceta que freni la deriva del PSC
Li demanen per carta que desmarqui el partit de la prohibició del referèndum i l’acció repressiva de l’Estat a Catalunya
L’avisen de les repercussions als tribunals internacionals i de drets humans
Quatre exalcaldes socialistes del Garraf i l’Alt Penedès –Jordi Serra (Sitges), Sixte Moral (Vilanova i la Geltrú), Ramon Creixell (Sant Quintí de Mediona) i Àlex Jover (Sant Llorenç d’Hortons)– exigeixen a Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que, “per respecte a la ideologia socialista” que un dia els va unir, “no doni suport intel·lectual ni polític a la prohibició del referèndum de l’1 d’octubre, ni a les restriccions de les llibertats públiques que comporta”.
Els quatre exalcaldes, que han anat abandonant el partit en diferents etapes des del 2011, consideren fonamental que el PSC “no involucri l’ideari socialista en la persecució policial i judicial de parlamentaris, governants, activistes, professionals i mitjans de comunicació que l’impulsen o li donen suport en el context d’un moviment massiu, pacífic i democràtic”. Per això recorden a Iceta que el referèndum de l’1-O, encara que el PSC no el comparteixi, “és plenament congruent amb la Carta dels Drets Humans”. Diuen tot això en una carta oberta dirigida al primer secretari del PSC.
Amb aquesta iniciativa, els signants de la carta pretenen “remoure consciències”, segons va reconèixer ahir l’exalcalde de Sitges, Jordi Serra, mà dreta de Pasqual Maragall, en la seva etapa a la presidència de la Generalitat.
En la carta, els exsocialistes recorden que l’autodeterminació de Catalunya havia format part explícitament dels objectius polítics del PSC, i demanen a Iceta que el PSC no doni suport “de cap manera als procediments administratius i judicials que poden desembocar en penes de presó, inhabilitació, sancions econòmiques o confiscació de béns per als partidaris del referèndum”.
Aquesta carta respon a una reflexió profunda que els exsocialistes fa anys que van iniciar i que, en el decurs dels últims fets, els ha portat a reivindicar els orígens comuns amb els actuals dirigents del PSC. Precisament, Serra recordava ahir una imatge del 1977 on hi ha un grup de militants socialistes del Garraf que sostenen una pancarta en defensa de l’autodeterminació de Catalunya, que reivindiquen com a nació.
Serra assegura que en els últims anys ells s’han volgut mantenir fidels a les tesis fundacionals d’un partit profundament compromès amb el socialisme democràtic, el municipalisme i el foment d’una Catalunya orientada al progrés en pau, llibertat, igualtat i respecte als drets humans. Tant ell com els altres signants de la carta es van significar en la seva última etapa al partit com a defensors de nous models de relació dins del PSC, i del PSC respecte al PSOE, proposta que els socialistes catalans van descartar l’any 2011, quan Pere Navarro va ser nomenat primer secretari del partit, i que no han recuperat des d’aleshores.
Els quatre exalcaldes socialistes demanen al primer secretari del PSC una condemna “sense atenuants del partit envers la laminació de les llibertats civils i polítiques que perpetren els poders de l’Estat en la repressió envers els organitzadors i col·laboradors voluntaris del referèndum de l’1-O”.
Serra, Moral, Creixell i Jover asseguren que, des de la seva posició sobiranista que els diferencia, professen “una consideració sincera al PSC i molt respecte als alcaldes d’aquest partit”, ja que comparteixen una gran part de les seves conviccions polítiques.
Si l’apel·lació directa que fan a Iceta i al socialisme català serveix per remoure algunes consciències es donaran per satisfets. Per ells, en la situació actual, la reprovació de la història és inevitable, però són optimistes sobre la fermesa de les conviccions polítiques dels seus excompanys de partit i confien que redreçaran la situació per evitar el judici negatiu dels tribunals internacionals i de drets humans.
Dimissió a Valls d’un socialista
El regidor del PSC a l’Ajuntament de Valls Josep Batet va presentar ahir la seva dimissió en protesta per la posició oficial del seu partit envers el referèndum de l’1 d’octubre. En concret, en un comunicat que va fer públic ahir al matí, Batet va denunciar que el PSC “no ha pres partit en defensa” de les “llibertats”. Arran d’aquesta situació, i per la seva “dignitat personal”, Batet ha decidit abandonar el seu càrrec a l’Ajuntament, on era regidor de l’oposició i on ja havia votat en sentit diferent a la resta del grup socialista en altres ocasions sobre temes sobiranistes. En declaracions fetes a l’ACN, Batet (que va entrar a les llistes com a independent) va afirmar que així podrà votar “amb la cara ben alta” aquest diumenge.