Política

Procés sobiranista

1-O

El retorn més desitjat

Molts catalans que viuen i treballen fora del país van preferir viatjar a Catalunya enlloc de votar per correu per viure en directe amb il·lusió una “jornada històrica”

Compromesos amb el sobiranisme, alguns són independentistes de tota la vida, però d’altres “s’hi han tornat” i molts diuen que no han vingut només a fer “turisme electoral”

Molts cata­lans que viuen fora ho van tenir clar: volien ser aquí per votar i per donar suport al referèndum. Alguns eren a dues hores d’avió; d’altres, en canvi, han vin­gut de molt lluny. La Gran Bre­ta­nya és un dels països on es gua­nyen la vida més cata­lans. És el cas de la peri­o­dista Eva Onti­ve­ros, que fa gai­rebé 25 anys que viu a Lon­dres però que, cada cop que hi ha una mobi­lit­zació impor­tant sobi­ra­nista, agafa l’avió. “Però l’1-0 és un dia molt impor­tant; una opor­tu­ni­tat única a la vida.” Ahir, l’Eva va ser la pri­mera a votar al CAP de Sant Miquel de Gra­no­llers, després de dor­mir-hi tota la nit. I hi afe­geix, molt con­vençuda: “No he vin­gut a fer turisme elec­to­ral.”

Fran­cesc Macià, de 37 anys, també viu a Lon­dres fa 6 anys i mig, tre­ba­llant de com­po­si­tor digi­tal. Ahir, va votar a les Bor­ges Blan­ques, en un col·legi on hi havia bar­ri­ca­des amb trac­tors. Tota la vida ha mili­tat en l’inde­pen­den­tisme i ara tenia clar que havia de venir a votar per­so­nal­ment: “No em volia per­dre aquest moment històric. Havia de ser aquí. Penso en el meu avi, que va ser a la bata­lla de l’Ebre i que m’ense­nyava les seves feri­des per la metra­lla.” Edu­ard Llena Por­tell, de 46 anys, direc­tor cre­a­tiu de dues agències de publi­ci­tat a Lon­dres, viu a la capi­tal britànica des de fa 13 anys. Deixa clar que “no era inde­pen­den­tista radi­cal”, però que s’hi ha tor­nat, “com tants d’altres”. Ahir, va fer cua durant hores per poder votar al col·legi La Sínia de Cer­da­nyola del Vallès.

Anna Fer­ru­sola, de 23 anys, està fent el doc­to­rat sobre els efec­tes de l’exer­cici en la malal­tia de Parkin­son a Kent. Ahir, no va poder votar a Llers, el seu poble, pels pro­ble­mes informàtics, però, final­ment, va poder votar en una altra escola: “De seguida que va sor­tir la data del referèndum, vaig voler venir. Sem­pre he tin­gut sen­ti­ment català i he estat par­tidària d’aquest movi­ment, perquè és un movi­ment pacífic.”

Des de molt més lluny ha viat­jat Rafa Sator­res, gerent des de fa 3 anys d’un hotel de Nica­ra­gua. Havia de votar a Tiana, però, pel col·lapse que hi va haver al llarg de tot el matí, final­ment ho va fer a Mont­gat. És inde­pen­den­tista des dels 15 anys i sem­pre que pot torna a Cata­lu­nya per par­ti­ci­par en les grans mobi­lit­za­ci­ons sobi­ra­nis­tes. Es con­gra­tula que, en poc temps, hagi aug­men­tat tant el nom­bre de per­so­nes a favor del dret a deci­dir, els últims anys. “Tinc amics que mai par­la­ven de política i, en canvi, ara, sem­pre que torno a Cata­lu­nya, no paren de fer-me pre­gun­tes.”

Els ger­mans Caius i Lluís Dal­mau van poder votar, ahir, a Valls. Tots dos viuen ben lluny de Cata­lu­nya: el Caius a Flo­rida, on tre­ba­lla en dis­seny de bases de dades, i el Lluís al Perú, on és pro­pi­e­tari de tres hotels. Sem­pre que poden, i mal­grat la distància, retor­nen a Cata­lu­nya quan hi ha mobi­lit­za­ci­ons sobi­ra­nis­tes. El Caius explica que, quan va arri­bar al Prat la set­mana pas­sada, va arri­bar a una ter­mi­nal que no era on l’espe­rava la família i el taxista que el va por­tar d’un lloc a l’altre no li va cobrar quan ell li va expli­car que venia a votar.

Josep Rey­na­res és un jubi­lat que, des de fa 13 anys, viu a l’estat nord-ame­ricà d’Okla­homa, on va anar per amor. Ara, als 69 anys, és pen­si­o­nista i no va dub­tar ni un moment a viat­jar a Cata­lu­nya per votar a Bar­ce­lona. Hi va arri­bar el 28 d’agost i se n’anirà a mit­jans d’octu­bre: “L’últim cop no vaig poder votar, però ho tenia molt clar. Voto per la memòria del meu pare, que va ser de la lleva del biberó. Ell sem­pre em deia que algun dia Cata­lu­nya aca­ba­ria girant la truita.”

El matri­moni del Fran­cesc i la Marta, empa­dro­nats a Por­que­res, ell pro­fes­sor d’eco­no­mia i ella psi­co­pe­da­goga, fa 10 anys que viuen a Bonn. “Volem deci­dir el futur del nos­tre país. Havíem de venir”, diu la Marta, que és de Banyo­les.

Joan Ortiz, de 26 anys, tre­ba­lla d’ana­lista a Dublín des de fa més de 2 anys. “He vin­gut perquè no em volia per­dre aquest dia històric de cap de les mane­res.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.