Política

Violència policial durant l'1-O

Millo, el no volgut

Desenes de municipis ja han reaccionat a l’actuació policial del passat 1 d’octubre declarant ‘persona non grata’ a les seves poblacions el delegat del govern a Catalunya

Altres ajuntaments porten la protesta més enllà i expressen el seu rebuig al rei Felip VI, però també a la Guàrdia Civil i altres polítics del govern estatal i fins i tot l’oposició

Rajoy, Pérez de los Cobos,Ciutadans i el PSOE també han estat reprovats per diversos plens

El delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, no és benvingut, com a mínim, a gairebé mig centenar de municipis de tot Catalunya. Aquest ha estat el resultat de la reacció de diversos ajuntaments, consells comarcals i fins i tot una Diputació a l’hora de condemnar la violència amb què els agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional van intentar aturar el referèndum per la independència del passat 1 d’octubre. En aquest context, Millo s’ha convertit en el focus del rebuig en forma d’una moció que ja han aprovat diverses desenes d’ens locals i supramunicipals i en què declaren el delegat persona non grata.

La proposta la van impulsar conjuntament l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Pocs dies després de la votació de l’1 d’octubre van fer arribar a tots els ajuntaments catalans la proposta de moció de condemna de la violència policial, focalitzant-ne la condemna en el màxim responsable de l’administració estatal a Catalunya. L’AMI té constància que una quarantena de municipis ja han aprovat el text, tot i que molts hi han introduït modificacions i ho han fet extensible a altres personalitats. La més famosa, la dirigida al rei Felip VI, que ja han aprovat una desena d’ajuntaments. La xifra no és tancada, ja que les comunicacions de molts ajuntaments poden arribar més tard, i en els propers dies està previst que més ajuntaments s’hi afegeixin.

Les comarques gironines i la Catalunya Central són les que més s’han sumat a la declaració contra Enric Millo. Girona és, de fet, l’única capital de demarcació que ho ha aprovat, de la mateixa manera que també ho va fer la Diputació de Girona. Sant Julià de Ramis, el municipi del Gironès on havia de votar l’1-O Carles Puigdemont, va ser, a més, el primer a aprovar-la. Altres municipis del Gironès, la Selva, el Ripollès i el Baix i l’Alt Empordà (entre d’altres, la capital de comarca, Figueres) s’han sumat també a la proposta. Pel que fa a la Catalunya Central, el Bages concentra la majoria de municipis, tot i que també Solsona (Solsonès) i Vilada (Berguedà) han aprovat la declaració, igual que ho va fer Vic (Osona).

A l’àrea metropolitana, la ciutat més gran que l’ha aprovada ha estat Sabadell, mentre que a les comarques tarragonines són dos ajuntaments de la Conca de Barberà (Montblanc i l’Espluga) els que s’han afegit a la declaració, juntament amb Torredembarra (Tarragonès). A Lleida, l’ha aprovat el Consell Comarcal de les Garrigues, que juntament amb els de l’Alt Camp, l’Alt Empordà, el Montsià i el Ripollès són els tres ens comarcals que ho han acordat. En el cas del Montsià, la decisió del ple va anar seguida, poc després, del trencament del pacte entre el PSC i ERC en el govern comarcal.

En diversos casos, els ajuntaments han anat més enllà del model difós per l’AMI. Així, el president del govern, Mariano Rajoy, ha passat a no ser benvingut a Sant Hilari Sacalm o Sant Salvador de Guardiola; a Sant Hilari també van declarar no grats tots els ministres i fins i tot Albert Rivera i Inés Arrimadas, de Ciutadans, partit també reprovat per Vacarisses, que també va estendre la declaració al PSOE. La Guàrdia Civil va ser declarada non grata a Fonollosa, i el coordinador dels cossos policials, Diego Pérez de los Cobos, ha compartit la mateixa sort a Vilada.

La personalitat, però, que segueix més de prop Millo en reprovacions és el rei Felip VI. Tot i que no és el primer cop que municipis catalans ho fan, les tres setmanes que han transcorregut des de l’1-O han fet que deu ajuntaments hagin fet pública aquesta presa de posició. El cas més dur ha estat el de Figueres, que ha vetat la casa reial en ple, així com el cos de la Guàrdia Civil. Vilada, Olot, Sant Joan de Vilatorrada, Fonollosa, Arbúcies, Vilalba Sasserra, Torredembarra i Sant Hilari de Sacalm han aprovat també la declaració, i Montblanc ha aprovat, per segon cop, demanar a la casa reial que la princesa d’Astúries deixi de fer servir el títol de duquessa de Montblanc. La petició, però, té un valor purament simbòlic, ja que la retirada depèn de la casa reial.

Sense validesa
Tot i la seva popularitat entre ens locals i supramunicipals, la declaració de ‘persona non grata’ no té validesa jurídica. El terme prové de la diplomàcia internacional (la recull la Convenció de Viena del 1961), un camp en què la declaració sí que té efectes, ja que pot comportar la retirada d’una delegació diplomàtica d’un país o, fins i tot, ser l’avantsala d’una declaració de guerra. En el camp municipal, però, la declaració té un paper simbòlic, i ni tan sols implica que l’òrgan en qüestió hagi de negar-se a rebre l’afectat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona