Política

Suport al procés sobiranista

Els carrers seran de l’1-O

A poc menys de tres setmanes de la celebració del referèndum, diversos municipis han decidit posar el nom de l’1 d’octubre a places i carrers

La majoria són poblacions que van viure episodis de violència policial

Unes de les primeres imatges de la violència policial que van arribar l’1 d’octubre passat van ser les de Sant Julià de Ramis (Gironès), on estava previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, votés. Just l’endemà, el municipi celebrava un ple extraordinari per condemnar els fets i acordava per unanimitat canviar el nom de la plaça on hi ha el pavelló, que aquell dia va funcionar com a col·legi electoral, que des de llavors rep oficialment el nom de plaça de l’1 d’Octubre. La decisió ja s’ha fet efectiva i des de finals d’aquesta setmana la plaça ja llueix la placa que acredita el nou nom oficial.

L’exemple de Sant Julià ha estat seguit en aquestes darreres tres setmanes per diferents poblacions, la majoria de les quals ho han fet com a resposta a episodis de violència policial que van afectar la mateixa població. En aquest sentit, han volgut homenatjar els afectats i l’esperit de la jornada posant el seu nom als llocs on es va votar l’1 d’octubre.

Aquest és el cas de Sant Carles de la Ràpita, on la càrrega policial va deixar una vuitantena de ferits, segons l’Ajuntament, i que aquesta mateixa setmana ha aprovat que la plaça annexa al pavelló firal on es guardaven les urnes passi a dur aquest nom. A Mont-roig del Camp, on la Guàrdia Civil va fer una de les darreres càrregues de la jornada, també posaran aquest nom al carrer on hi ha l’institut Antoni Ballester, igual que Móra la Nova al pavelló on es va votar. Llagostera farà el mateix amb el parc on la població es va concentrar, i Solsona ha obert un procés de participació per fer el canvi de nom de la plaça del col·legi electoral, i que de moment no tenia nom. Amposta, que va decidir concentrar totes les urnes al pavelló firal, està fent els tràmits perquè l’equipament passi a dir-se 1 d’octubre. A Tortosa han aprofitat la data per acomplir una assignatura pendent: donar un nou nom a la plaça Joaquim Bau, un personatge que va assumir càrrecs durant el franquisme i que va ser alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera. En altres llocs, en canvi, la iniciativa ha estat de tipus simbòlic i ha anat a càrrec de ciutadans: a Aiguaviva, una pintada va canviar el nom de la plaça de la Constitució, i a Barcelona un hacker va rebatejar com a 1 d’octubre la plaça Espanya a Google Maps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri