Política

Unió Europea

L’informe de la divisió

Una anàlisi secreta del govern filtrada a la premsa confirma que la sortida de la UE perjudicarà l’economia

El document intensifica les divisions dins el govern

Els laboristes volen debatre el text al Parlament

Un informe secret del govern ha posat en evidència el govern de The­resa May que des del Bre­xit afirma que la sor­tida de la UE no afec­tarà l’eco­no­mia britànica. L’informe ha estat fil­trat a la web de notícies Buzz­feed. Es titula Anàlisi de la sor­tida de la UE i ha estat ela­bo­rat per dife­rents minis­te­ris, inclòs el de Finan­ces. Havia de ser dis­cu­tit aquesta set­mana a la reunió de gabi­net.

Plan­teja tres esce­na­ris i explica com el Bre­xit pot afec­tar l’eco­no­mia del país en els pro­pers quinze anys. En el pri­mer, el millor esce­nari, que vol dir que­dar-se dins del mer­cat únic i de la unió dua­nera, que es coneix com a Bre­xit suau, el PIB es con­trau­ria un 2%. En el segon, un acord comer­cial ampli amb la Unió Euro­pea (UE) com en el cas noruec, que es rela­ci­ona amb la UE a través de l’Espai Econòmic Euro­peu (EEE), el PIB es redui­ria un 5%. Men­tre que en el pit­jor esce­nari, el tren­ca­ment total amb Brus­sel·les i regir-se per les nor­mes de l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC), l’eco­no­mia es redui­ria un 8%. No hi hau­ria cap esce­nari bo.

L’informe també con­clou que tots els sec­tors de l’eco­no­mia sor­ti­rien per­ju­di­cats amb el Bre­xit. Enu­mera el sec­tor químic, el tèxtil, el de la manu­fac­tura, el de les begu­des i ali­men­tació i el dels vehi­cles. Només el sec­tor de l’agri­cul­tura no es veu­ria afec­tat en cas que el país quedés sotmès a les regles de l’OMC. També hi ha un risc molt gran que el sec­tor de les finan­ces, el de la City, resulti “seve­ra­ment ero­si­o­nat”. El Bre­xit, en qual­se­vol àmbit, afe­bli­ria totes les regi­ons del país, però de manera espe­cial el cen­tre i el nord-est d’Angla­terra i Irlanda del Nord, si s’assu­meix que con­ti­nuarà sense haver-hi fron­tera.

Sobre futurs acords comer­ci­als del país, el que més els pot bene­fi­ciar és la relació amb els Estats Units, que pro­vo­ca­ria una millora del PIB d’un 0,2%, i després amb d’altres països com la Xina, l’Índia, Austràlia i els països del golf Pèrsic i del sud-est asiàtic, que farien créixer l’eco­no­mia entre el 0,1% i el 0,4%. Però cap d’aquests nous mer­cats millo­ra­ria les con­di­ci­ons que li ofe­reix el mer­cat euro­peu. Una font gover­na­men­tal citada per Buzz­feed explica que The­resa May no ha fet públic l’informe “perquè li fa ver­go­nya”.

Par­ti­da­ris i detrac­tors

La seva publi­cació ha pro­vo­cat el revi­fa­ment de la guerra civil en el Par­tit Con­ser­va­dor entre par­ti­da­ris i detrac­tors del Bre­xit, una guerra que es va inten­si­fi­car quan May va per­dre la majo­ria a les últi­mes elec­ci­ons. Tant la pri­mera minis­tra com el minis­tre del Bre­xit, David Davis, no s’han can­sat de ven­dre la idea que el país sor­tirà bene­fi­ciat quan surti de la UE. Els euro­escèptics tories han desa­cre­di­tat el docu­ment. “És un informe incom­plet, deli­be­ra­da­ment fil­trat per donar una mala imatge del Bre­xit”, va asse­gu­rar Iain Dun­can Smith, exlíder del par­tit. L’informe des­taca que la millor opció és roman­dre ben a prop de la UE, “l’opció Ham­mond”, en referència al minis­tre de Finan­ces, que pri­o­ritza que­dar-se al mer­cat únic i encapçala els euro­peis­tes del govern.

L’informe ha estat molt cri­ti­cat pels par­tits de l’opo­sició. Els labo­ris­tes han dema­nat que es publi­qui de forma ofi­cial per poder ser deba­tut per totes les for­ces polítiques al Par­la­ment, una demanda que ha estat rebut­jada pel govern de May. No és el pri­mer cop que es neguen a dis­cu­tir als Comuns les reper­cus­si­ons del Bre­xit. Prèvia­ment, David Davis havia par­lat d’uns estu­dis que ana­lit­za­ven l’impacte del Bre­xit en 52 sec­tors de l’eco­no­mia. Ales­ho­res li van dema­nar que els publiqués. El govern es va negar a fer-ho al·legant que això per­ju­di­ca­ria les con­ver­ses amb la UE perquè seria com mos­trar les car­tes. I va pre­sen­tar uns infor­mes reta­llats i des­cafeïnats que no van apor­tar abso­lu­ta­ment res.

Quin ‘Bre­xit’ cal?

De fet, aquesta ha estat la lluita prin­ci­pal al Regne Unit: qui ha de pren­dre la decisió sobre quin Bre­xit por­tar a terme? El govern con­ser­va­dor manté que aquesta decisió l’ha de pren­dre el govern, men­tre que l’opo­sició i els naci­o­na­lis­tes esco­ce­sos i gal·lesos insis­tei­xen que ha de ser després d’un debat obert a tot­hom, que es faci al Par­la­ment. Cri­ti­quen que el govern de May està pre­nent deci­si­ons segons els interes­sos del par­tit, no del país. La publi­cació d’aquest informe és una mos­tra més del govern ama­gant una infor­mació clau a l’opo­sició.

Els naci­o­na­lis­tes esco­ce­sos han decla­rat que no estan sor­pre­sos per aquest informe ni per l’acti­tud del govern. “No ens estra­nya aquest informe total­ment ver­gonyós”, va dir un por­ta­veu del Par­tit Naci­o­nal Escocès (SNP). Recent­ment l’SNP va publi­car un estudi sem­blant adver­tint de l’impacte nega­tiu que la sor­tida de la UE tin­dria per a Escòcia, que va ser qua­li­fi­cat d’exa­ge­rat pel govern cen­tral. L’alcalde de Lon­dres, Sadiq Khan, va decla­rar que el docu­ment demos­tra que May ha de can­viar el curs de les nego­ci­a­ci­ons i que­dar-se al mer­cat únic. L’informe havia de for­mar part de la pre­pa­ració de la següent fase de les nego­ci­a­ci­ons del Bre­xit, en les quals han de nego­ciar el futur acord comer­cial.

La carrera xinesa

Theresa May arriba a la Xina amb l’objectiu de restablir la seva relació amb el gegant asiàtic. Es tracta d’un viatge vital de tres dies liderant la més gran delegació comercial del Regne Unit, composta per 50 líders empresarials i representants de les principals universitats. L’ambaixador xinès a Londres va afirmar que el Brexit és una “oportunitat estratègica” per incrementar els vincles entre els dos països, mentre que Downing Street va dir que la visita intensificarà “l’era daurada” de les relacions britànico-xineses, que és la forma com David Cameron es va referir a les relacions entre els dos països durant la visita d’estat del president Xi Jinping a Londres el 2015.

Malgrat aquesta declaració de bones intencions, diversos experts en política xinesa coincideixen a assenyalar que la decisió del Regne Unit de sortir de la UE ha erosionat severament tant la seva posició per negociar com el seu valor a Pequín, que un cop va considerar Londres com un aliat clau de la UE. També creuen que l’enfocament de Xina s’ha desplaçat cap a França i que Macron, que va ser a la Xina a principis de mes, s’ha anticipat a May.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.