Londres obté el suport “incondicional” de la UE pel cas de l’exespia rus
Alemanya puntualitza que es tracta d’un problema bilateral i exclou sancions a Moscou
Els inspectors químics internacionals arriben al Regne Unit
Ahir van arribar al Regne Unit els inspectors internacionals de la Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), que vetlla pel compliment de la convenció del 1997 sobre aquest tipus d’arsenals. Van ser cridats per les autoritats britàniques per confirmar o descartar la implicació russa en l’enverinament de l’exespia Serguei Skripal i la seva filla, el 4 de març passat a Salisbury (Anglaterra). El Regne Unit manté que Moscou hi està al darrere.
El ministre d’Afers Estrangers britànic, Boris Johnson, va viatjar ahir a Brussel·les per buscar el suport de la Unió Europea i aplanar així el camí a la primera ministra de cara a la cimera de caps d’estat i de govern que se celebrarà dijous. Johnson va acusar Rússia d’haver desenvolupat, durant l’última dècada, el programa de Novichok, l’agent nerviós amb què els investigadors britànic creuen que van ser enverinats Skripal i la seva filla, que continuen en estat crític.
Enverinats al cotxe
No obstant això, Johnson es va trobar amb la tèbia resposta del seu homòleg alemany, Heiko Maas, que, tot i reconèixer que Rússia és un “soci complicat”, va afirmar també que és un actor “important” i que hi continuaran dialogant. Es tracta d’un problema bilateral, hi va afegir Maas, que descarta sancions de la UE. Amb tot, els 28 ministres d’Afers Estrangers van fer públic un comunicat conjunt per expressar “solidaritat incondicional” a Londres.
Pel que fa a la investigació, la policia ha descartat que hi hagi relació entre l’enverinament de Skripal i la mort de l’empresari exiliat rus Nikolai Gluixkov, el 12 de març al sud-oest de Londres. La policia, però, sosté que va ser estrangulat. Gluixkov era un dels opositors de Putin, acusat de frau a Rússia per la companyia aèria russa Aeroflot, de la qual havia estat un dirigent.
Per la seva banda, la premsa nord-americana assenyala que hi podria haver fins a 38 persones afectades al poble de Salisbury per la radiació de l’agent nerviós, unes dades que haurien estat amagades al Regne Unit, on Theresa May va dir que el risc de contagi a la població era “baix”. També indica que el Novichok es va poder escampar a través del sistema de ventilació del BMW de Skripal.
Afirma també que l’agent nerviós podria haver estat introduït al Regne Unit mitjançant la filla de Skripal, que va viatjar de Moscou a Londres per visitar al seu pare. Per la seva banda, el diari The Sun assegurava que el company de Iulia Skripal era un agent secret rus i que ella havia treballat a l’ambaixada dels EUA a Moscou.