Política

JxCat falca una possible investidura de Puigdemont

Sosté que en un termini de deu dies podria estar enllestida la reforma de la llei de la presidència

ERC creu que també s’hauria de reformar el reglament del Parlament

Torrent serà avui i demà a Ginebra

JxCat es reu­neix avui a Berlín amb Car­les Puig­de­mont per abor­dar el pròxim pas a fer res­pecte a la inves­ti­dura. El grup par­la­men­tari manté oberta la pos­si­bi­li­tat d’inten­tar inves­tir el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat a distància un cop s’hagi aca­bat de tra­mi­tar la reforma de la llei de la pre­sidència i del govern, que ahir va ser remesa al Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries. JxCat cal­cula que en un ter­mini d’uns deu dies la norma podria estar a punt per sot­me­tre’s a votació en el ple. Con­si­de­ren que no es reque­reix que les comis­si­ons legis­la­ti­ves s’hagin cons­tituït per fer-ho, de manera que sos­te­nen que es pot fer encara que no hi hagi hagut una inves­ti­dura, perquè és el ple el que direc­ta­ment vota­ria la llei en lec­tura única. Això, però, ERC ho qüesti­ona, de la mateixa manera que con­si­dera que també s’hau­ria de refor­mar el regla­ment del Par­la­ment. Per JxCat, no cal­dria.

Els de Puig­de­mont pre­te­nen man­te­nir oberta la pos­si­bi­li­tat d’inten­tar inves­tir el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat en un moment en què cen­tra l’atenció inter­na­ci­o­nal. Ara bé, també rebut­gen que hi hagi unes noves elec­ci­ons, que es con­vo­ca­rien de manera automàtica si el 22 de maig el Par­la­ment no ha inves­tit un pre­si­dent accep­tat per l’Estat i que per­meti l’aixe­ca­ment de la inter­venció de l’auto­no­mia. Així que, si no pros­pera el propòsit de votar Puig­de­mont com a pre­si­dent, ja sigui per impe­di­ments legals o per even­tu­als impug­na­ci­ons, JxCat es decan­ta­ria per pro­po­sar un quart can­di­dat.

Tres ves­sants

El grup par­la­men­tari ha fal­cat la pos­si­bi­li­tat de res­ti­tuir Puig­de­mont en el càrrec des de tres ves­sants: la reforma de la llei de la pre­sidència, el man­te­ni­ment de l’escó i la dele­gació del vot. Ahir mateix, la mesa del Par­la­ment va rebut­jar les peti­ci­ons de revo­cació d’aquesta dele­gació que havien pre­sen­tat el PP i Cs. La majo­ria inde­pen­den­tista de la mesa manté que Puig­de­mont no pot assis­tir al Par­la­ment perquè no pot sor­tir d’Ale­ma­nya fins que es resol­gui la petició d’extra­dició que el jutge Pablo Lla­rena ha vehi­cu­lat a través de l’euro­or­dre. Men­tre la situ­ació no canviï, la mesa no es replan­te­jarà la seva dele­gació del vot.

ERC, en canvi, veu amb més escep­ti­cisme la via de la reforma de la llei de la pre­sidència. D’entrada, perquè tem que el govern espa­nyol hi recorri de seguida al TC, que al seu torn la podria sus­pen­dre amb la mateixa rapi­desa amb una sim­ple admissió a tràmit, fet que impe­di­ria la inves­ti­dura o la inva­li­da­ria al cap de poques hores o dies, amb la qual cosa seria impos­si­ble for­mar un govern efec­tiu. En aquest sen­tit, els repu­bli­cans temen que, si s’ajus­ten massa els tem­pos, després no seran a temps de con­vo­car una nova inves­ti­dura real­ment efec­tiva abans del límit legal. Tam­poc tenen clar que n’hi hagi prou amb una sim­ple reforma de la llei. “El que regula els debats al Par­la­ment és el regla­ment, no cap llei... Així que, si el pro­blema era que el regla­ment no ho per­met, hi con­ti­nua havent el mateix pro­blema”, asse­nya­la­ven ahir fonts con­sul­ta­des. I si s’hagués de can­viar el regla­ment, sí que seria impos­si­ble fer-ho a temps, cons­ta­ten.

Men­tre JxCat és a Berlín, el pre­si­dent del Par­la­ment, Roger Tor­rent, es reu­nirà avui i demà a Gine­bra amb mem­bres de l’ONU per denun­ciar les “ingerències il·legítimes” de l’Estat arran de la decisió de Lla­rena de no per­me­tre que Jordi Sànchez se sot­metés al ple d’inves­ti­dura, tot i les mesu­res cau­te­lars dic­ta­des pel Comitè de Drets Humans perquè l’Estat espa­nyol garantís els seus drets polítics. També es reu­nirà amb càrrecs elec­tes suïssos, en una agenda que farà pública a mesura que la desen­vo­lupi.

Cs demana ajut a Rajoy

Després que la mesa tombés les peti­ci­ons de revo­car la dele­gació de vot a Puig­de­mont, Cs va dema­nar al govern espa­nyol que inter­vin­gui i pre­senti un recurs al TC, fet que la inva­li­da­ria de manera automàtica. El por­ta­veu, Car­los Car­ri­zosa, recor­dava que un dic­ta­men del Con­sell d’Estat asse­nya­lava que “no és cons­ti­tu­ci­o­nal la dele­gació de dipu­tats que resi­dei­xen voluntària­ment a l’estran­ger”. El grup també estu­dia un recurs d’empara al mateix TC, però el por­ta­veu adme­tia que això podria no tenir efec­tes imme­di­ats, a diferència d’un recurs de l’exe­cu­tiu. El PSC va ins­tar el mateix TC, que en les mesu­res cau­te­lars per impe­dir la inves­ti­dura de Puig­de­mont va negar que pogués dele­gar el vot, a pre­sen­tar un inci­dent d’exe­cució de sentència. D’altra banda, dime­cres vinent hi haurà un ple ordi­nari perquè tiri enda­vant la con­va­li­dació dels decrets llei per a la paga extra dels tre­ba­lla­dors públics i de pròrroga pres­su­postària per al 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.