Compromís històric
Kim i Moon pacten avançar cap a una “desnuclearització total” de les dues Corees
Treballaran per declarar oficialment la fi de la guerra i per assolir un acord de pau “permanent”
Satisfacció de Trump, Xi i Putin
Els líders de Corea del Nord i Corea del Sud, Kim Jong-un i Moon Jae-in, van rubricar ahir amb una abraçada l’inici d’una nova etapa en les relacions bilaterals, marcada pel compromís històric d’avançar cap a una “completa desnuclearització de la península coreana” i treballar plegats des d’ara mateix –amb l’ajuda dels EUA i la Xina– per posar fi oficialment a la guerra de 1950-53 i assolir un acord de pau “permanent”.
“Declarem davant del nostre poble i davant de tot el món que no hi haurà més guerra a la península coreana i que una nova era de pau ha començat”, van proclamar els dos líders. La declaració conjunta inclou també la promesa d’un desarmament gradual i del cessament dels actes hostils. Moon va acceptar visitar aquest any la capital nord-coreana, Pyongyang.
Abans, Kim es va convertir en el primer president nord-coreà a trepitjar territori del sud. A l’altre cantó de la línia de ciment que separa els dos països, l’esperava Moon amb la mà allargada. Les imatges dels dos dirigents fent broma i caminant plegats contrastaven amb la tensió de l’any passat, quan els assajos de míssils de Pyongyang van fer revifar la por d’una nova guerra a la regió.
La trobada dels dos líders es va produir en vigílies de la que tenen previst mantenir Kim i Donald Trump al maig o al juny. El mateix president nord-americà va celebrar a Twitter la històrica cimera d’ahir: “Després d’un any ferotge de llançament de míssils i de proves nuclears, una reunió històrica entre Corea del Nord i Corea del Sud està tenint lloc. Estan passant coses positives, però això només el temps ho dirà!” També la Xina i Rússia van aplaudir la cita coreana i van mostrar el desig de tenir un paper actiu en la recerca de solucions polítiques, mentre que el Japó instava Pyongyang a emprendre accions concretes per complir amb els seus compromisos. Moscou es va oferir per facilitar la cooperació entre coreans, especialment en els àmbits de l’energia i del transport de ferrocarrils.
Bromes i cordialitat
Nord-coreans i sud-coreans van acordar també obrir una oficina d’enllaç, aturar les emissions de propaganda per altaveus a la zona fronterera i el llançament de pamflets i permetre les trobades entre famílies separades per la línia de divisió. Tot i el clima de distensió i les promeses de desmantellament nuclear de Kim –fetes abans de la cimera–, els experts s’ho miren amb cert escepticisme, ja que la cimera no ha aclarit del tot les intencions de Pyongyang. “No se solucionarà tot en un tancar i obrir d’ulls”, va advertir ahir l’economista Kim Young-hee, una nord-coreana que va fugir del país. Kim Jong-un “vol que els EUA garanteixin la seguretat del seu règim a canvi de la desnuclearització”, hi va afegir.
Per Daniel Russel, fins fa poc el diplomàtic per a l’Àsia més veterà dels EUA, la declaració dels presidents “no explicita els compromisos cap a la desnuclearització”. “Hem vist promeses de Corea del Nord moltes vegades en el passat”, hi afegeix l’analista Jonathan Schanzer. “La qüestió ara és si Kim Jong-un està disposat a complir-les o si tot plegat és un altre intent deliberat de menysprear Occident.”
No és el primer cop que Seül i Pyongyang es comprometen a la pau, però dues cimeres anteriors –el 2000 i el 2007– no van aconseguir avançar en la millora de les relacions bilaterals ni aturar el programa d’armament del nord. “Intentarem obtenir resultats mitjançant una comunicació estreta per tal que l’acord que firmem avui davant de tot el món no acabi com els anteriors”, va dir Kim.
Al matí, el líder nord-coreà i el seu homòleg del sud es van trobar a la frontera. En un gest inesperat, Kim va convidar Moon a creuar a la banda nord per un moment, abans de tornar tots dos cap a l’altre cantó agafats de les mans. “Tenia moltes ganes que ens trobéssim en aquest lloc històric [la línia de separació] i ha estat realment emocionant que vinguessis a buscar-me fins aquí per saludar-me personalment”, va explicar Kim, que duia el seu habitual vestit negre de coll mao. El líder nord-coreà va firmar el llibre d’hostes de la Casa de Pau del Sud abans de l’inici de les converses. En un moment de la reunió privada, Kim va fer broma amb Moon i li va demanar disculpes per haver-lo despertat de matinada quan feia les proves amb míssils, segons va revelar una font pròxima al president.
Moon i Kim van fer pública la seva declaració conjunta abans de dinar. Més tard, amb les respectives dones, van assistir a un espectacle musical i, després d’un efusiu comiat, Kim va tornar a Corea del Nord.
Insults i amenaces
Els EUA, per la seva banda, van anunciar ahir que esperen amb interès celebrar converses amb Corea del Sud per preparar la trobada de Trump i Kim durant les pròximes setmanes. Fa només uns mesos, els dos dirigents s’intercanviaven insults i amenaces, mentre el règim de Pyongyang avançava en el seu programa de míssils capaços d’aterrar en territori nord-americà. Trump ha dit que està estudiant diverses dates i escenaris per celebrar l’esperada reunió amb el líder nord-coreà.