Torra no decidirà fins avui si evita el rei a Tarragona
Esperarà fins a l’últim segon per comunicar si hi va, i aprofita la trobada a Berlín amb Puigdemont per preparar la reunió amb Sánchez
Situen el focus de la legislatura en el dret a l’autodeterminació
El president Quim Torra esperarà fins a l’últim moment i no comunicarà fins avui si coincidirà amb Felip VI a Tarragona en la inauguració aquest vespre dels Jocs Mediterranis, en què també serà present el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez. Torra va evitar ahir fer públic què farà, després de la trobada que va mantenir amb Carles Puigdemont en un hotel a Schönefeld, a prop de Berlín, i es va remetre a les seves paraules de la vigília, quan va insistir precisament a Tarragona a demanar al monarca una rectificació al seu discurs del 3-O, i el va instar a una reunió aprofitant la visita que fa avui a Catalunya. Torra, de fet, ja li ho va reclamar dimecres per carta, però la casa reial ho va derivar a La Moncloa, que va respondre dient que no procedeix perquè ja es reunirà el 9 de juliol amb Sánchez, resposta que no ha agradat al govern.
La coincidència o no amb el rei espanyol, en tot cas, gairebé no es va tractar en la trobada ahir dels presidents catalans, que es van concentrar a “preparar bé”, segons Puigdemont, precisament la reunió del dia 9 a Madrid, però també la de dilluns a Barcelona amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i, en els dies següents, la que mantindrà també amb el seu company de coalició, el coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, segons va avançar ahir el mateix Torra.
El 130è i el 131è presidents van insistir a demanar una “resolució política, i no judicial” al conflicte, que respecti el que demana la majoria de catalans. D’aquí que tots dos ja avancessin que el focus de la legislatura, que segons Puigdemont “ha començat amb bon peu”, se situarà en l’exercici del dret a l’autodeterminació. La reunió era la segona que mantenien a Alemanya, després que Torra ja hi anés just l’endemà de ser investit, i no serà l’última, perquè van reiterar la voluntat de mantenir trobades periòdiques, amb caràcter “mensual” segons Torra, per despatxar sobre l’actualitat política.
Decepció dels partits
En tot cas, la negativa del rei, comunicada a través de La Moncloa, a reunir-se amb Torra va provocar la desaprovació ahir de tot el sobiranisme. El vicepresident Pere Aragonès creu que “seria lògic” que Felip VI es reunís amb el president del país que visita, i va lamentar que “persisteix en l’error” que ja va cometre el 3-O en prendre partit. Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, advertia després d’una trobada del grup a Valls que Torra no ha de “ploriquejar” ni “suplicar” cap gest al rei, de qui lamentava “l’al·lèrgia molt notable” que té a parlar. Segons Pujol, Torra encara n’espera una resposta oficial tot i que admet que no creu que arribi. La portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, també criticava la “mala decisió” del monarca. “És un desencert fatal per al diàleg amb el qual alguns estem esperançats; qualsevol persona hauria de rebre Torra, és la primera autoritat de Catalunya”, va etzibar. Alamany, això sí, creu que el president hauria de ser a la inauguració a Tarragona, perquè “no hi va a veure al rei sinó a donar suport als Jocs, i es mereixen la representació institucional de Catalunya”. En canvi, Lorena Roldán, de Cs, va dir que la petició de reunió és “un tripijoc més” dels independentistes. “Al mateix moment impedeixen actes i declaren Felip VI persona non grata en diversos municipis, no enganyen a ningú”, va acusar.
Els comitès de defensa de la república han convocat un acte de protesta aquesta tarda per la presència del rei a Tarragona. Serà vora el Nou Estadi, a les cinc, i han demanat a la gent que duguin cassoles. Una hora i mitja més tard, l’ANC també ha convocat una concentració de protesta al parc de l’Amfiteatre, on han demanat a la gent que hi vagin amb roba groga.
La defensa confia que Llarena serà jutjat a Bèlgica
La defensa del president Carles Puigdemont i dels exconsellers exiliats (Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí) no presentarà recurs contra la decisió del jutge degà de Madrid, Antonio Viejo, de no donar curs a la petició que li va fer arribar un tribunal belga perquè avisi el jutge Pablo Llarena que ha de comparèixer a Brussel·les el pròxim 4 de setembre, arran de la demanda civil interposada per falta d’imparcialitat. La demanda li reclama una indemnització simbòlica de 5 euros, tot i que al capdavall busca que Llarena sigui recusat i apartat del cas. Segons fonts de la defensa, la decisió de Viejo és només un “brindis al sol”, ja que la notificació s’ha fet arribar igualment a l’afectat al Suprem. “Passem dels actes de patrioterisme inútils, no perdrem el temps perquè és irrellevant, és un acte de propaganda”, explicaven aquestes fonts, que diuen, això sí, que la petició hauria d’haver estat cursada. L’advocat Gonzalo Boye en feia un paral·lelisme a Twitter per explicar-ho: “Dit en termes simples: al carter no li agrada el contingut de la carta i decideix retornar-la al remitent.”
El jutge justifica que la petició és improcedent atenent-se a l’article 1 del reglament de 2007 del Consell d’Europa sobre notificacions judicials en l’àmbit comunitari, que diu que no s’aplicarà “a la responsabilitat de l’Estat per accions o omissions en l’exercici de la seva autoritat”. “Potser és que la defensa de Llarena s’ha transformat en un acte d’estat”, piulava ahir Boye.
La defensa dona per fet que Llarena no en farà cas i no anirà a declarar, ni tampoc ho farà per videoconferència, com també té opció de fer. Tot i això, confia que el procediment civil tiri endavant igualment a Bèlgica, ja que es pot jutjar Llarena en rebel·lia.