«Sí» rotund, tot i que baixa la participació
Un 92,33% opta per una Catalunya independent en una jornada amb un 21,5% de mobilització, sis punts menys que el 13-D
Que la participació no arribaria a la registrada en la primera onada de consultes s'intuïa al migdia i quedava clar a la tarda, ja que el 19% assolit a les sis quedava tres punts per sota del 13-D. Finalment, la mobilització arribava al 21,5%, un percentatge menor per a unes consultes de «consolidació», a cavall entre les del desembre passat i les que es faran el 25 d'abril que ve. La xifra s'allunyava uns sis punts del 27,46% de mobilització que va haver-hi a finals del 2009, en una jornada que va estar marcada, com aquesta, per la normalitat, però en aquell cas també per les reaccions contràries de l'Estat espanyol, que s'han demostrat clarament mobilitzadores. El mateix José Luis Rodríguez Zapatero va arribar a alertar aleshores que els referèndums portaven a «un carreró sense sortida». Aquest cop, la indiferència espanyola ha marcat la macroconsulta, que a Catalunya tan sols ha tingut el suport clar d'ERC i, diluït, de CDC.
Amb les dades a la mà, la Coordinadora Nacional per la Consulta mirava d'evitar les comparacions i focalitzava l'atenció en el fet que «entre la d'Arenys, les del 13-D i les d'avui, més d'un 25% del cens hi ha donat suport», calculava un dels representants, Uriel Bertran. «L'autodeterminació seria el primer partit del país», hi afegia, recordant que CiU obté un 17,58% de vots sobre el cens i el PSC, un 14,59%. I també subratllava el resultat: un rotund 92,33% de les més de 62.300 persones que van anar a votar va optar pel «sí», mentre que un 4,8% va optar pel «no», el 2,78% pel blanc i es registrava un 0,30% de nuls. Semblant al 94% del desembre, els organitzadors es felicitaven del percentatge de suport. «Cap altre projecte ni autonòmic ni federalista pot organitzar unes consultes com aquestes i tampoc obtenir un suport tan ampli», subratllava Bertran.
Els referèndums van tenir un to festiu, amb cercaviles, botifarrades o dinars populars en alguns dels municipis. Les localitats més motivades a l'hora de respondre va ser Rupit i Pruït –Osona–, amb un 71,6% de participació, i la Nou de Berguedà –Berguedà–, amb un 56,48%–. A l'altre costat de la balança, es va situar el Vendrell –una de les tres capital que l'acollien junt amb la Bisbal i Montblanc–, amb un escàs 9,09%. Igual que al desembre, la macroconsulta va estar molt relacionada amb la grandària del municipi: a més població, menys vots, i a la inversa. Amb excepcions. Molins de Rei, que era el segon més gran, va registrar entorn d'un 22,6% de participació. Aquests percentatges són sobre el cens de la població que podria votar en unes eleccions normals. I és que una de les característiques d'aquestes consultes és que permeten el vot als immigrats empadronats i a joves a partir de 16 anys, dos col·lectius en què s'ha fet especial incidència.
Poc vot electrònic
La segona onada de consultes posava a prova el vot electrònic, amb la vista posada a fer augmentar els índexs de participació amb vista al futur. Vilassar de Mar, Caldes de Montbui i el Vendrell protagonitzaven aquesta experiència pilot també estesa a Alella, però amb un sistema diferent de la mà de la plataforma de càrrecs electes Decidim.cat. A l'hora de la veritat, però, pocs van optar per aquest sistema per exercir el dret a vot, com a mínim a Caldes. Malgrat que va funcionar correctament, el problema és que els que es decidien havien de tenir el nou DEI i conèixer-ne el número secret. Des de la coordinadora es van comprometre a millorar la informació amb vista a properes convocatòries perquè els ciutadans sàpiguen la documentació que han de portar si volen optar pel vot electrònic.
Pròxima onada: 25-A
Després de les consultes d'ahir, la propera onada sobiranista se celebrarà el 25 d'abril, quan serà el torn de capitals com ara Girona, Lleida, Manresa, Reus i Figueres, i n'hi ha una altra de prevista per al 20 de juny. S'espera que el procés el tanqui Barcelona, encara sense data per al referèndum.
L'augment del «no», signe de normalitat
Una de les notes sorprenents de la jornada la va donar l'augment del «no», en comparació amb els resultats obtinguts el 13 de desembre passat. El percentatge d'opositors a una Catalunya independent ha passat del 3,22% al 4,88% d'ara. Lluny de cap mena de preocupació, els organitzadors consideren que aquest augment dóna normalitat i legitimitat a les consultes: «Volem que la gent que hi està en contra s'expressin amb absoluta normalitat. És un aspecte positiu saber l'opinió de tothom», va argumentar un dels representants de la Coordinadora Nacional per la Consulta, Uriel Bertran. També va fer una crida perquè els votants del «no» es continuïn expressant en les properes consultes.