Merkel evita moure fitxa després del revés a Baviera
El seu ministre de l’Interior i cap de la CSU descarta ser apartat del govern de Berlín
El cap de l’executiu bavarès busca socis per poder continuar en el poder
La derrota dels conservadors bavaresos i l’enfonsament dels altres aliats de Merkel en el govern de gran coalició –els socialdemòcrates (SPD)– als comicis de diumenge a Baviera no semblen prou senyals d’alarma per moure peces a Berlín o a Munic.
L’endemà de la caiguda de vots de la Unió Socialcristiana bavaresa (CSU) –que va passar del 47% del 2013 al 37,2%, el pitjor resultat des dels anys 50– o del naufragi de l’SPD –que va treure un 9,5% i va quedar en cinquè lloc–, res no fa pensar que hi haurà canvis.
El líder de la CSU i ministre de l’Interior de Merkel, Horst Seehofer, descartava “conseqüències personals”; el cap del govern bavarès, Markus Söder, va rebre l’encàrrec de buscar un soci per poder continuar en el poder. I la cancellera es va limitar a admetre que els resultats palesen una greu caiguda de confiança en l’elector i que cal treballar amb energia per recuperar-la.
La pregunta, tant a Munic com a Berlín, era què pensen fer per aconseguir-ho i quin marge es donen. El diumenge 28 d’octubre hi ha unes altres eleccions regionals, al land de Hesse. Es preveu que la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel, que governa aquest estat federat amb els verds de socis menors, encaixi una altra sagnia de vots.
I que els ecologistes, que diumenge a Baviera van quedar segons amb un 17,5% i victòries absolutes a la capital, Munic, consolidin la seva embranzida. Els socialdemòcrates semblen resignats a una nova desfeta. Els Verds van continuar ahir la festa iniciada diumenge, tot i que res no indica que puguin ser els socis de govern que la CSU necessita. Els resultats finals van donar als conservadors bavaresos els punts necessaris per poder fer coalició amb els Electors Lliures, la tercera força, amb un 11,5%. És un partit centrista, tradicionalista i regional, sense plataforma fora de Baviera, un fet que els converteix en aliats menys arriscats per a la CSU. Són dues formacions gairebé bessones, ja que els Electors creixen a expenses del vot descontent de la CSU. Aquesta es pot continuar enganyant, com si res no hagués passat en el marc polític bavarès, dominat per les dretes –la del gran partit de sempre, els germans bessons dels Electors o el radicalisme dretà d’Alternativa per Alemanya, en quarta posició, amb un 10,5%.
“Amor a la terra”
Però la victòria dels Verds a Munic i altres nuclis urbans mostra un ressorgiment ecologista, amb una empenta fins ara desconeguda. Semblen destinats a agafar el relleu de l’SPD com a segona força nacional. Una nova versió d’adeu al bipartidisme tradicional, en què el que creix no és el populisme dretà, sinó els defensors d’un “amor a la terra” diferent del tradicionalisme entre cerveses bavareses.