Política

Els ministres euroescèptics volen que May renegociï l’acord del ‘Brexit’

Els ‘brexiters’ del seu gabinet temen quedar-se permanentment dins la unió duanera

Alguns ministres són partidaris d’esperar fins a la votació al Parlament

Quatre dies després que el gabinet de Theresa May aprovés el text de l’acord del Brexit, continua la guerra civil al Partit Conservador i al govern. Els cinc euroescèptics que encara formen part de l’executiu (sense comptar-hi Stephen Barclay, el nou ministre del Brexit, nomenat divendres) volen crear un front comú per pressionar May perquè renegociï el text abans de la cimera europea de diumenge que ve, que l’ha de ratificar.

Estan molestos per la garantia acceptada per May que especifica que, si no s’ha arribat a un acord comercial ampli abans del 31 de desembre del 2021, aleshores el Regne Unit podrà allargar el període de transició (durant el qual seguirà dins del mercat únic i la unió duanera com ara, però sense tenir veu a Brussel·les) o activar el pla de contingència, segons el qual es mantindrà a la unió duanera i parts de l’economia d’Irlanda del Nord, a més, dins del mercat únic. Tampoc els agrada que la Unió Europea (UE) tingui dret a vet.

Tot i que Theresa May va assegurar que això no passarà perquè arribaran a un acord abans, els euroescèptics tories volen que s’inclogui una clàusula en què la UE es comprometi a treballar per trobar una solució tècnica per a la frontera nord-irlandesa, l’única frontera terrestre que quedarà amb la UE després del Brexit.

El grup euroescèptic està coordinat per la líder dels comuns, Andrea Leadsom, i els ministres Chris Grayling (Transport), Penny Mordaunt (Desenvolupament Internacional), Liam Fox (Comerç Internacional) i Michael Gove (Medi Ambient i Pesca). Tots ells van decidir no seguir la rebel·lió dels dimissionaris Esther McVey i Dominic Raab i fer costat a May.

Per la seva banda, l’exministre del Brexit David Davis és partidari d’esperar fins a la votació de l’acord que se celebrarà al Parlament: “Quan els comuns el rebutgin, que és el que passarà, llavors May haurà de tornar a Brussel·les a renegociar-lo.”

Les seves paraules contradiuen les de May, que va dir que les úniques opcions que donarà al Parlament per sotmetre-les a votació seran acceptar el seu acord o trencar amb la UE. Davis va dir que mantindria en el càrrec May encara que es tombés l’acord. La premier està pendent d’una moció de confiança contra ella que es podria decidir demà. Davis també va indicar que no caldrà prorrogar l’article 50 (del divorci amb la UE) més enllà del 29 de març perquè “a Brussel·les totes les decisions es prenen en l’últim minut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.