Aitori Carmona
ALCALDABLE D'ALTERNATIVA PER RIPOLL
“Volem un canvi de model”
Explica que la CUP renuncia a les seves sigles per eixamplar el seu electorat
Recorda que en les darreres dècades a l’Ajuntament de Ripoll sempre han governat els mateixos partits
Aitor Carmona Pérez (1989) és llicenciat en ciències polítiques i màster de gestió pública avançada i en anàlisi política. Treballa de conserge a l’institut de Ribes de Freser. És militant de la CUP.
Ara fa quatre anys, l’alcaldable d’Alternativa per Ripoll havia anat de número dos de la CUP, grup que en aquest mandat té un regidor. Per què han renunciat a les sigles de la CUP?
Per mirar d’arribar a gent que potser no atrauríem. De fet, Alternativa és el que la CUP de Ripoll pretenia ser des d’un inici, un partit per treballar pel municipi d’una manera molt transversal. Amb unes sigles concretes potser no es podia aconseguir tant com amb Alternativa.
D’on pensen que sortirà el votant nou?
De totes les persones que estiguin descontentes amb el funcionament de Ripoll. En els darrers vint o trenta anys hi ha hagut sempre els mateixos partits dirigint el poble. Crec que hi ha la sensació que Ripoll està en decadència; és una visió que nosaltres volem capgirar. Nosaltres anem a buscar totes aquelles persones que estiguin descontentes amb la gestió feta en les darreres dècades i amb la manera de funcionar de l’Ajuntament.
La majoria de l’electorat de la CUP sol ser gent jove. Arribar a altres edats serà un objectiu?
És evident que és un repte. La comarca envelleix i hi ha molta gent gran, i per tant Ripoll és un municipi conservador. És complicat trencar les dinàmiques i l’hegemonia de Convergència. Fa quatre anys, la llista potser era més jove (tot i que l’alcaldable passava de la seixantena), però ara en el grup de treball hi ha força gent gran, barrejada amb joves. Crec que podrem ampliar el ventall d’edat dels nostres votants.
Aquests quatre anys al consistori, els han servit de bona experiència?
Sí, ha estat important. Quan aterres a l’Ajuntament, hi ha coses que no acabes de controlar i comets petits errors degut al fet que no saps ben bé cap on vas. Aquest mandat ens ha servit per entendre millor els pressupostos, el mecanisme de les mocions, de les juntes de govern, dels plens, les modificacions puntuals del POUM... Tot aquest entramat tècnic ara el tenim molt més per la mà.
Creu que pesarà gaire el fet polític, en aquestes municipals de Ripoll?
Es diu que a les municipals votes sobretot les persones, però crec que la política nacional influeix, almenys en part. Si ens pot beneficiar? Això ja no ho sé. Fa quatre anys sí que ens va beneficiar, segurament. I si les municipals haguessin estat ara fa dos anys, potser ens hauria perjudicat... Em preocupa més que el factor polític beneficiï altres partits. El que ens aniria bé seria que la gent es fixés en la feina que hem fet a l’Ajuntament i en la candidatura que presentem.
Avanci’ns les línies mestres del seu programa.
Nosaltres volem un canvi de model, que es concreta a partir d’una política de democràcia participativa real. Per tant, volem establir mecanismes perquè la gent prengui part en les decisions del dia a dia, i no mesures d’aparador com ara. En l’aspecte econòmic, apostem per l’economia social i solidària, la cooperativització, diversificar el tipus d’empreses... Sabem que en l’aspecte industrial tenim certes limitacions, però en canvi disposem d’avantatges com ara l’entorn, i ho hem de saber promocionar, també a nivell turístic. També creiem que cal remunicipalitzar serveis i donar prioritat a les persones. En aquest Ajuntament, com que els serveis socials estan traspassats al Consell Comarcal, en els plens no es parla de serveis socials. I cal incorporar la visió feminista a la gestió en general. Per acabar, posem l’accent en l’ecologia i el territori, que tenen a veure tant amb l’entorn com amb l’urbanisme del poble. Volem fer un urbanisme amable, de cara als rius; a vegades sembla que a Ripoll visquem d’esquena als rius.
Què considerarien un bon resultat?
D’una banda, créixer i consolidar-nos al consistori. De l’altra, trencar la majoria absoluta, que no és bona per a ningú. En això voldríem ser decisius. I finalment, evitar que entrin partits xenòfobs o feixistes. Si aconseguim aquests tres objectius ens donarem per satisfets.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.