Política

Marc Lamuà

Candidat del PSC a la demarcació de Girona

“El conflicte no és amb Espanya, sinó entre catalans”

“Els socialistes hem demostrat que som l’única formació compromesa amb la recerca proactiva d’una solució”

“El punt en què ens trobem és que tothom té clar que la sortida ha de ser a través del diàleg i en el marc legislatiu. És la posició sensata”

Els catalans hem de forjar entre tots un projecte transversal i potent que ens permeti afrontar junts el futur
El compromís amb les obres pendents de l’N-II és que treballarem infatigablement perquè siguin tan àgils com sigui possible
L’únic escull que hi ha per fer l’arxiu provincial és la negativa de l’Ajuntament de Girona. El ministeri té els diners i el projecte

El con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya ha pro­vo­cat ter­ratrèmols polítics dins de mol­tes for­ma­ci­ons. I el PSC no n’ha estat una excepció.

El con­flicte con­ti­nua cas­ti­gant el soci­a­lisme català?
Crec que, més que un con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya, és un con­flicte entre cata­lans. El con­flicte l’han vis­cut tots els par­tits, però en els dar­rers mesos, amb el canvi de govern a Espa­nya, s’ha demos­trat el tarannà dels soci­a­lis­tes, i això fa que segu­ra­ment el con­flicte ens per­ju­di­qui menys que en el cas d’altres for­ma­ci­ons. Perquè hem demos­trat que som l’única for­mació com­pro­mesa amb la recerca pro­ac­tiva d’una solució.
A Girona van regis­trar una forta dava­llada del nom­bre de mili­tants, també d’històrics, pel tren­ca­ment del que es va ano­me­nar “les dues ànimes del PSC”. En quin estat de salut es troba l’ànima cata­la­nista del PSC?
Té una salut fantàstica. És cert que hi va haver tras­bals, però mol­tes per­so­nes que en un moment deter­mi­nat es van sen­tir allu­nya­des de nosal­tres s’hi han tor­nat a apro­par. Aquesta recon­ci­li­ació demos­tra que som el prin­ci­pal pol del cata­la­nisme polític. En els moments de més tras­bals no vam caure en cap de les trin­xe­res que se’ns ofe­rien, ni a una banda ni a l’altra, i no ho vam fer pre­ci­sa­ment per pre­ser­var el cata­la­nisme mode­rat que ens enor­gu­llim de repre­sen­tar. Crec que ens ha donat els nos­tres rèdits, i comen­cem a recol·lec­tar-los.
No sem­bla que la relació entre el PSC i el PSOE es con­fi­guri actu­al­ment en un pla d’igual­tat. El PSC ha per­dut sobi­ra­nia res­pecte al PSOE?
Diria que ben al con­trari. Per pri­mera vegada des de fa anys, hem vist un PSOE en sin­to­nia amb el PSC, que ha entès la situ­ació cata­lana pre­ci­sa­ment per com la hi ha transmès el PSC. Per tant, el que veig avui dia és un PSOE que entén, pot­ser més que mai, el PSC.
Però el PSC havia donat suport al dret a deci­dir, fins i tot al Congrés i con­tra el PSOE. Són vostès que s’han des­dit de la seva posició, no el PSOE.
Inde­pen­dent­ment del que hagi pogut pas­sar en el pas­sat, el punt en què ens tro­bem és que tot­hom té clar que la sor­tida ha de ser a través del diàleg i en el marc legis­la­tiu. És la posició sen­sata.
Pedro Sánchez afirma que Cata­lu­nya no serà inde­pen­dent perquè els cata­lans no volen la inde­pendència. Com ho sap, si es nega a pre­gun­tar-los-ho?
El que és clar és que a Cata­lu­nya no hi ha una majo­ria social que per­meti decan­tar cap a cap banda una solució i, per tant, podem con­cloure que el camí és el diàleg i l’entesa. Però no amb Espa­nya, sinó entre cata­lans. For­jar entre tots un pro­jecte trans­ver­sal i potent que ens per­meti afron­tar el futur junts a tots els cata­lans. I això, avui dia, no hi és.
Miquel Iceta ha dit que si el 65% dels cata­lans volen la inde­pendència, la democràcia ha de tro­bar el meca­nisme per habi­li­tar-la.
Diria que aquesta frase no és exacta. En tot cas, és el que he dit abans: el pri­mer pas és abor­dar la solució de Cata­lu­nya endins, i després, fins i tot, podrem par­lar de Cata­lu­nya enfora.
Sánchez també ha asse­gu­rat que el que hi ha a Cata­lu­nya és un pro­blema de con­vivència. Ho com­par­teix?
Aquests dar­rers anys, la tensió ha estat pal­pa­ble. Ja ningú nega el tras­bals.
Equi­para el debat polític per la con­fron­tació de pro­jec­tes diver­gents de país (que ha estat intens, és evi­dent) amb un pro­blema de con­vivència?
El debat polític és bo i abso­lu­ta­ment neces­sari, però el que ha pas­sat ha anat molt més enllà. Hem d’adme­tre que el clima de con­vivència en molts llocs i moments no ha estat el més natu­ral entre per­so­nes. Això ha exis­tit i ha estat pal­pa­ble.
Des de Girona s’ha denun­ciat rei­te­ra­da­ment el dèficit d’inver­si­ons de l’Estat al ter­ri­tori. Hi ha una crisi de con­fiança pro­funda cap als governs de l’Estat.
No hi estic d’acord. És cert que hi ha deu­tes històrics, i tre­ba­llem perquè això es vagi esme­nant. Venim d’una tem­po­rada molt com­pli­cada en clau de pres­su­pos­tos, però aquesta vegada hi havia pres­su­pos­tada una addi­ci­o­nal ter­cera i mol­tes inver­si­ons. Per exem­ple, la supressió del pas a nivell de Flaçà, que ha cos­tat molt. No tenir els pres­su­pos­tos vol dir que de moment no ha tirat enda­vant. Tenim a punt algun dels trams de l’N-II nord, que hem hagut d’acce­le­rar perquè ens van pro­me­tre que estava madur, però quan vam arri­bar a Foment no hi havia ni els plans ambi­en­tals fets.
L’N-II és un d’aquests greu­ges. S’atre­vi­ria a dir quan aca­ba­ran l’obra si gover­nen vostès?
No, i seria irres­pon­sa­ble posar-hi dates límit. El com­promís és que tre­ba­lla­rem infa­ti­ga­ble­ment perquè siguin tan àgils com sigui pos­si­ble. És una pri­o­ri­tat, sobre­tot des­en­ca­llar els trams de les vari­ants de pobles i ciu­tats com ara Bàscara, Pont de Molins, Figue­res...
Hi ha hagut mani­fes­ta­ci­ons con­tra­dictòries des del PSC sobre el bai­xa­dor del TAV a l’aero­port. Fins a quin punt és una neces­si­tat per a vostès?
El pri­mer que farem és fer els estu­dis per­ti­nents. El bai­xa­dor pot ser una gran infra­es­truc­tura per a les nos­tres comar­ques, perquè relli­ga­ria el nos­tre aero­port amb el sis­tema aero­por­tu­ari català.
I l’arxiu pro­vin­cial? Una altra infra­es­truc­tura que sem­bla enca­llada.
Això és un exem­ple claríssim que la ciu­ta­da­nia ho paga quan dues admi­nis­tra­ci­ons de govern xoquen. L’arxiu no només està madur, sinó que és una infra­es­truc­tura per a la qual el minis­teri té els diners i el pro­jecte, però l’Ajun­ta­ment de Girona no ha res­post. Amb Marta Madre­nas al cap­da­vant, han fet tots els pos­si­bles per dina­mi­tar aquest pro­jecte. L’escull que hi ha, l’únic, és la nega­tiva de l’Ajun­ta­ment de Girona a fer la seva part del con­veni, que seria defi­nir-ne la ubi­cació defi­ni­tiva.
Qui­nes altres pri­o­ri­tats es mar­quen per a les comar­ques giro­ni­nes?
Podríem par­lar dels camins de ronda, ja que hi ha alguns trams que estan pen­dents d’arre­glar. I la gestió de les plat­ges. Som una província turística, i cal infra­es­truc­tura, però el patri­moni natu­ral és un dels nos­tres pun­tals, i s’ha de pre­ser­var. En cul­tura, aca­bar de dotar la casa natal de Sal­va­dor Dalí, i el cas­tell de Sant Fer­ran, que és una de les for­ti­fi­ca­ci­ons més espec­ta­cu­lars d’Europa i que hau­ria de lluir molt més i ser un pol d’atracció turística. La llista de pri­o­ri­tats és llarga.

Historiador i doctor en arqueologia

Va néixer el 1980 al Baix Empordà. És llicenciat en història i història de l’art i doctor en arqueologia. Actualment és el primer secretari d’organització de la federació del PSC a les comarques gironines. Va entrar al Congrés com a diputat arran de les eleccions espanyoles del 2015, i va renovar l’acta de diputat amb les eleccions del 2016, fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.