Torra insisteix en una mediació
Borràs convida Sánchez a visitar Catalunya per comprovar que no hi ha el problema de convivència de què parla als debats
Rufián demana el vot als socialistes “catalanistes” desencantats pel nul tacte del seu partit amb els presos
Aprofitant l’altaveu de la diada del llibre i la rosa, el president Quim Torra va tornar a demanar ahir una mediació internacional per resoldre el conflicte polític amb Espanya en la seva tradicional declaració institucional de Sant Jordi –el segon amb presos polítics i exiliats– des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. En un discurs en català i anglès, Torra va reclamar renovar “la lluita pel retorn i la victòria de la llibertat”. “Demanem una altra vegada a Europa i a la comunitat internacional que s’involucrin per resoldre aquest conflicte d’una forma democràtica; no es poden tolerar judicis polítics, una democràcia no pot tolerar que se silenciï la veu de la gent amb amenaces i violència”, va expressar.
Des del fons s’ho mirava una escultura de Sant Jordi amb roses grogues, com les que portava a la mà la número 2 de JxCat al Congrés, Laura Borràs, quan va aparèixer a la paradeta de la formació, situada, per aquelles coses, just davant de la de la CUP a la Rambla de Catalunya, convertida en tumult. Entre la muralla humana i la muralla de llibres, es va formar un passadís per on va transitar la comitiva electoral. Una pantalla anava mostrant les intervencions de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull des de Soto del Real. Albert Batet repartia punts de llibre de Junts per Catalunya, punts per Catalunya. Al mostrador es venien llibres dels presos polítics, les novetats editorials de Jaume Alonso-Cuevillas i de Ramon Tremosa i clicks de Carles Puigdemont a deu euros per a la caixa de solidaritat. Convertida en una estrella de rock, Borràs s’anava fent fotografies amb els passavolants que li ho demanaven, preguntant-se què se n’havia fet, d’aquella vida que tenia abans, en què en dies com ahir es dedicava a parlar de llibres. En el seu primer Sant Jordi sense ser consellera de Cultura va respondre sobre l’absència de Catalunya al Twitter de Pedro Sánchez i sobre la presència de Catalunya en el debat de dilluns a TVE. El president espanyol va piular ahir sobre el dia de Castella i Lleó a Villalar de los Comuneros i sobre el Sant Jordi d’Aragó, obviant o oblidant la diada catalana. “És un lapsus molt interessant perquè demostra quina és la seva voluntat de governar un Estat espanyol del qual ja exclou Catalunya, és molt significatiu”, va observar Borràs. En canvi, el candidat del PSOE sí que va tenir molt present el país durant el debat de dilluns. “Va tornar a dir que a Catalunya hi ha un problema de convivència, el convidem a venir, que es passegi i vegi quin problema de convivència hi ha”, el va instar la candidata. També Puigdemont va retreure a Sánchez el descuit amb Sant Jordi, que després el president espanyol va corregir amb un cínic “llegir per ser més lliures”. A la tarda, per cert, també va passar per la carpa l’expresident Artur Mas.
De Romeva a Arrimadas
Des de l’estand d’ERC al passeig de Gràcia, el número 2 al Congrés, Gabriel Rufián, també va parlar del debat de la vigília, per considerar que Pablo Casado i Albert Rivera, a qui irònicament va agrair que parlés tant d’ell, “semblaven germans”, i lamentar que Pablo Iglesias no parlés en cap moment de referèndum i que Pedro Sánchez anés a la seva, i no li produís “ni fred ni calor”. A la cúpula del PSOE i del PSC, precisament, va enviar el principal missatge de la diada: “Poden dormir tranquils Sánchez, Batet i Iceta quan s’omplen la boca de diàleg i antifeixisme i no han mogut ni un dit en públic per la situació dels presos?”, va etzibar, abans de constatar que en privat molts els fan arribar la seva contrarietat. D’aquí que el republicà apel·lés directament als votants del PSC que puguin estar en contra del que fa la cúpula: “Si senten vergonya i ràbia com nosaltres, i són socialistes, catalanistes, antifeixistes i demòcrates, són dels nostres, i ERC els defensarà tant o més que el seu partit”, els temptava.
Rufián ho deia acompanyat de l’alcaldable a Barcelona, Ernest Maragall, i de la número 2 a les europees, Diana Riba, parella de l’exconseller empresonat Raül Romeva, que va protagonitzar poc després una de les imatges del dia. I és que, poc abans de la una, va passar just per davant de l’estand d’ERC la comitiva de la candidata de Cs, Inés Arrimadas, una de les grans sol·licitades de la jornada junt amb el mateix Rufián, si bé no es va ni aturar a saludar el seu contrincant. En canvi, en adonar-se’n, Riba no va dubtar a anar-la a buscar per regalar-li un exemplar del llibre del seu marit, Esperança i Llibertat, que justament estava signant, fet que la de Cs va agrair en una brevíssima conversa. Arrimadas, que poc abans havia menystingut el discurs de Torra acusant-lo de ser “molt pesat”, es va mostrar més efusiva uns metres més avall, quan va coincidir amb el seu candidat a Barcelona, Manuel Valls, que estava signant exemplars del seu llibre Barcelona, torno a casa.
També va passar per l’estand d’ERC el president del Parlament, Roger Torrent, enmig d’una densa agenda institucional pròpia, que es va pronunciar en un sentit molt similar a Rufián, des del mural de roses grogues que, formant la paraula Llibertat, Òmnium va instal·lar a la plaça de Catalunya. “Votar el PSOE és un risc massa gran no només per als catalans sinó també per a gent progressista”, va etzibar, tot recordant el silenci de Sánchez davant un possible pacte amb Cs. Tant Torrent com Rufián van donar suport a la crida de Torra a la comunitat internacional, i la van relacionar amb l’aposta per la multilateralitat que ha fet els últims dies des de la presó Oriol Junqueras.
La ministra de Sánchez i número 1 dels socialistes per Barcelona, Meritxell Batet, acompanyada tota l’estona d’un exultant Miquel Iceta que no va parar de fer-se selfies amb els vianants, no va dir res de l’“oblit” de l’inquilí de La Moncloa envers Sant Jordi, però sí que va dedicar el seu discurs a la cultura tot recordant que el PSOE l’ha entesa “com una autèntica política d’estat” i va reivindicar que l’executiu espanyol hagi recuperat el ministeri. Batet va exercir de catalana i, després de rebre una rosa del candidat a Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar que havia comprat llibres –de poesia– per als seus rivals polítics: Digue’m la veritat sobre l’amor, de W. H. Auden, per a Laura Borràs; una Antologia de Federico García Lorca que inclou l’Oda a Salvador Dalí per a Arrimadas; Vent d’Aram de Joan Vinyoli per a Rufián i Desglaç de Maria Mercè Marçal per a Cayetana Álvarez de Toledo. Per a Jaume Asens li va comprar El Lament d’Europa, de Francesc Vélez.
Ni amb Asens, que va secundar la idea de Torra, ni amb el president va coincidir Batet sobre quin paper ha de jugar la mediació internacional per resoldre el conflicte català. En una trobada “informal” amb els mitjans davant la parada del PSC a la Rambla de Catalunya, la candidata va dir que, a parer seu, aquesta petició és “una manera com una altra de negar el diàleg”. Batet va insistir que el diàleg cal establir-lo “dins del marc constitucional” i va demanar als partits independentistes que tinguin “valentia” de seure en una taula i buscar acords “dins del marc estatutari”. En tot cas va deixar clar que aquesta “és una crisi interna” i que Europa se n’ha de mantenir al marge. Batet, Iceta i Collboni van coincidir per sorpresa amb l’expresident Montilla que, sota un paraigua que li portava un guardaespatlles, va passejar sol i sense aturar-se a cap altra parada fins a l’estand del PSC quan encara mig plovia al matí.
En una altra rambla, la del Poblenou, va fer els honors a Sant Jordi el candidat al Congrés per En Comú Podem, Jaume Asens, que novament va tenir paraules de record pels presos polítics, va assegurar que la comunitat internacional reaccionarà tard o d’hora davant el conflicte territorial a Espanya i va lamentar que “faltin més gestos de valentia”. Acompanyat de l’alcaldessa Ada Colau, va criticar Sánchez per “camaleó” i perquè en el debat a TVE no va aclarir si pactaria o no amb Cs en cas que en tingués l’oportunitat.