Política

Joaquim Forn

CAP DE LLISTA DE JUNTS PER CATALUNYA A BARCELONA

“Estic convençut de la meva innocència i em presento per ser alcalde”

“Fa uns mesos que vaig decidir que seguir en la política també era una manera de defensar la meva innocència, de no deixar-me apartar pels qui voldrien que abandonés els meus ideals”

“Amb el Codi Penal a la mà no hi ha cap raó per la qual no pugui ser absolt”

“No és cap novetat que digui que m’inclino per un govern amb ERC”

El vot per Junts per Catalunya és l’única garantia que els comuns no seguiran en el govern de l’Ajuntament de Barcelona
Volem augmentar la taxa turística i amb els diners construir o comprar habitatge per ampliar el parc públic
En matèria de seguretat, necessitem un govern que es cregui les funcions i les competències que té atorgades
Som partidaris d’un peatge d’entrada, però abans cal millorar significativament Rodalies i les seves connexions
Què el fa deci­dir, en les seves cir­cumstàncies, a pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons muni­ci­pals per Bar­ce­lona?
M’hi pre­sento per dife­rents motius, però el prin­ci­pal és perquè, des del meu com­promís i conei­xe­ment de Bar­ce­lona, puc apor­tar idees i experiència per afron­tar els rep­tes que té la ciu­tat. He estat molts anys tre­ba­llant a l’Ajun­ta­ment, he exer­cit dife­rents res­pon­sa­bi­li­tats i em sento segur i capaç per fer aquest pas. A més, tinc un equip sol­vent que coneix els pro­ble­mes de la ciu­tat i un pro­jecte con­sis­tent.
Com afronta aquest repte, quan ja haurà superat l’any i mig a la presó, jus­ta­ment, per fer política?
Amb il·lusió i amb tot el con­ven­ci­ment. Fa apro­xi­ma­da­ment un any estava deci­dit a aban­do­nar l’acti­vi­tat política. Ja fa uns mesos que vaig deci­dir que seguir també era una manera de defen­sar la meva innocència, de no dei­xar-me apar­tar pels qui vol­drien que aban­donés els meus ide­als. Em poden tan­car a la presó, però no renun­ciaré mai a les meves con­vic­ci­ons.
Optarà per fer mítings des de la presó, com han fet els seus com­panys Turull, Rull, Sànchez, Jun­que­ras i Romeva?
Apro­fi­ta­rem totes les opor­tu­ni­tats que la Junta Elec­to­ral auto­ritzi, és clar, però cal que quedi clar que l’única opció que faria pos­si­ble la igual­tat d’opor­tu­ni­tats amb la resta de can­di­dats i caps de llista seria estar en lli­ber­tat i poder fer cam­pa­nya nor­mal­ment. Uti­lit­zaré tots els meca­nis­mes al meu abast per fer sen­tir la meva veu. Quan això no sigui pos­si­ble, seran Elsa Artadi i els mem­bres de la can­di­da­tura qui ho faran.
I, si surt esco­llit, com repre­sen­tarà els bar­ce­lo­nins des de la presó?
El judici pot aca­bar cap al mes de juny o juliol. El 15 de juny es cons­ti­tu­ei­xen els ajun­ta­ments i no hi hau­ria d’haver cap impe­di­ment perquè el Tri­bu­nal m’auto­ritzés a pren­dre pos­sessió de l’acta de regi­dor. No està pre­vist que es doni a conèixer la sentència fins al mes de setem­bre o octu­bre. Ja he dit que amb el Codi Penal a la mà no hi ha cap raó per la qual no pugui que­dar absolt.
Les enques­tes donen resul­tats molt ajus­tats... quina és la seva?
No faig enques­tes ni apos­tes. És cert que l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona pot que­dar molt frag­men­tat. Aquest dar­rer man­dat ja hem vist el que repre­senta tenir un govern feble i incapaç d’arri­bar a acords i con­sen­sos amb la resta de par­tits. No ens ho podem tor­nar a per­me­tre perquè Bar­ce­lona acaba per­dent opor­tu­ni­tats. El pròxim govern s’haurà d’esforçar per for­mar majo­ries sòlides, no només en el govern, les majo­ries seran impres­cin­di­bles per tirar enda­vant alguns pro­jec­tes de ciu­tat. No és cap nove­tat que li digui que m’inclino per un govern amb ERC. És públic que he inten­tat tre­ba­llar per una llista única amb ERC i que malau­ra­da­ment no ha estat pos­si­ble.
En aques­tes elec­ci­ons hi ha qua­tre par­tits inde­pen­den­tis­tes... Per què els costa tant, als par­tits inde­pen­den­tis­tes, apar­car les seves diferències i for­jar una uni­tat sòlida, tal com sem­bla que els reclama la soci­e­tat?
Segur que tots tenim la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat, espe­ci­al­ment els grups majo­ri­ta­ris a l’Ajun­ta­ment. De tota manera, per­meti’m que li digui que fins a l’últim moment he estat dis­po­sat a fer pos­si­ble la llista unitària. Ho he dit públi­ca­ment i direc­ta­ment als res­pon­sa­bles polítics d’ERC. Fins i tot renun­ci­ant a encapçalar aquesta can­di­da­tura. Tinc la sen­sació d’haver fet tot el que podia fer, des de la màxima gene­ro­si­tat.
Ha refu­sat un pos­si­ble govern amb Colau, el del bloc democràtic, pro­po­sat per Mara­gall, quan aquesta podria ser una opció per sumar majo­ries.
Junts per Cata­lu­nya som l’alter­na­tiva a Colau, no com­par­tim mol­tes de les deci­si­ons que ha pres el seu govern. El canvi és urgent, i estic con­vençut que hi ha una majo­ria de ciu­ta­dans a Bar­ce­lona que el volen, el recla­men, i dona­ran suport a aquest canvi a les urnes. Colau ha comès molts errors, par­tim de models de ciu­tat dife­rents. Els dis­cur­sos i la posició d’ERC i el PSC estan dei­xant clar que el vot a JxCat és l’única garan­tia que els comuns no con­ti­nu­a­ran en el govern de Bar­ce­lona.
Si final­ment Junts per Cata­lu­nya estigués en con­di­ci­ons de pre­sen­tar can­di­da­tura a l’alcal­dia, l’alcal­dessa real seria Artadi?
Ho he dit mol­tes vega­des. Estic con­vençut de la meva innocència i em pre­sento a les elec­ci­ons per ser l’alcalde de Bar­ce­lona.
Com s’ha arri­bat a la situ­ació que viu Bar­ce­lona en el tema de l’habi­tatge?
Són molt anys de fer les coses molt mala­ment, i amb poca pre­visió. Va haver d’arri­bar el govern de l’alcalde Trias perquè fos una pri­o­ri­tat fer créixer el parc públic d’habi­tatge. Cal recor­dar que durant els anys de governs soci­a­lis­tes de Bar­ce­lona, amb el suport del PSUC/Ini­ci­a­tiva, avui a Bar­ce­lona en Comú, l’Ajun­ta­ment es venia el sòl públic a sub­hasta. El canvi depèn de cons­truir i fer créixer l’habi­tatge públic, i dedi­car-lo al llo­guer. Hem de tre­ba­llar per garan­tir un habi­tatge asse­qui­ble per a tot­hom. I per això cal més rigor i menys demagògia, més pacte i menys par­ti­disme, que és el que hem vist aquest man­dat. Avui estem pit­jor en aquesta qüestió de l’habi­tatge que fa qua­tre anys.
I què pro­po­sen?
Nosal­tres pro­po­sem un gran pacte social per acon­se­guir que el 25% del parc d’habi­tatge de Bar­ce­lona sigui, a mitjà ter­mini, de llo­guer asse­qui­ble, social o per a emergències. I per fer això, entre altres mesu­res, mobi­lit­zem sòl per a pro­mo­ci­ons públi­ques i sòl per posar a dis­po­sició de la ini­ci­a­tiva pri­vada con­di­ci­o­nat al llo­guer asse­qui­ble; recla­mem les bos­ses de sòl que l’Estat encara té a Bar­ce­lona; fem pro­moció i aju­dem a la reha­bi­li­tació inte­gral, i apro­vem un nou Pla Gene­ral Metro­po­lità, adap­tat als temps que vivim. Pel que fa a les ocu­pa­ci­ons, el govern Colau s’ha confós, i massa vega­des ha emès mis­sat­ges que han legi­ti­mi­tat les ocu­pa­ci­ons d’habi­tat­ges.
El turisme té a veure amb aquesta bom­bo­lla de l’habi­tatge?
La bom­bo­lla de l’habi­tatge té diver­sos cau­sants, però reduir tots el pro­ble­mes de la ciu­tat al turisme és erroni. El 2007 també teníem una bom­bo­lla en l’habi­tatge i venien gai­rebé la mei­tat dels turis­tes. La mala gestió del turisme pot pro­vo­car diver­ses exter­na­li­tats nega­ti­ves que si no se saben res­pon­dre ade­qua­da­ment poden dete­ri­o­rar la vida de la ciu­tat. Si el ges­ti­o­nem bé, no mori­rem d’èxit. Hi ha diver­sos tipus de turisme; la gent que ve per feina ens bene­fi­cia, també el turisme cul­tu­ral... Hem d’aug­men­tar el d’aquests tipus, ja que en aquest man­dat només ha aug­men­tat el d’oci, i s’han dei­xat aban­do­na­des les polítiques de pro­moció dels altres tipus. Si no duem a terme un canvi pro­fund en aques­tes polítiques, la situ­ació pot empit­jo­rar. I es pot poten­ciar un tipus de turis­tes o altres tipus, es pot ges­ti­o­nar perquè els bene­fi­cis inci­dei­xin en la ciu­ta­da­nia, que les molèsties siguin les mínimes.
Són par­ti­da­ris d’aug­men­tar la taxa?
Sí, som par­ti­da­ris d’incre­men­tar la taxa turística en la línia de les altres grans ciu­tats d’Europa. Però el que hem de fer amb aquest aug­ment és que el ges­ti­oni l’Ajun­ta­ment i que es des­tini a la cons­trucció i com­pra d’habi­tatge per ampliar el parc públic d’habi­tatge social. Neces­si­tem que els bene­fi­cis del turisme vagin a millo­rar la vida dels ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes de Bar­ce­lona i ser­vei­xin per solu­ci­o­nar els seus pro­ble­mes.
Què ha pas­sat perquè el baròmetre retorni la inse­gu­re­tat a la pri­mera pre­o­cu­pació, com a prin­cipi del segle XXI?
Quan un govern prac­tica polítiques erràtiques, quan no té clares les seves pri­o­ri­tats i és pre­so­ner dels seus pre­ju­di­cis res­pecte a la segu­re­tat, els ciu­ta­dans ho aca­ben pagant molt car. El retrocés ha estat espec­ta­cu­lar i s’han llançat per la fines­tra tots els resul­tats asso­lits durant el man­dat de Xavier Trias. En els qua­tre anys del govern Colau, els fets delic­tius a la ciu­tat han pujat un 27%. Amb nosal­tres en el govern, vam acon­se­guir que bai­xes­sin un 15%.
Com s’ha de solu­ci­o­nar. Vostès pro­po­sen ampliar la Guàrdia Urbana fins als 3.300 efec­tius. Però tot són mesu­res poli­ci­als?
En abso­lut. Les mesu­res poli­ci­als són impor­tants, neces­si­tem incre­men­tar el nom­bre d’efec­tius de la Guàrdia Urbana, però també neces­si­tem un govern muni­ci­pal que es cre­gui les fun­ci­ons i les com­petències que té ator­ga­des. Cal recu­pe­rar la con­fiança per­duda entre el govern muni­ci­pal i el cos. Aug­men­ta­rem el nom­bre d’agents, però el més impor­tant és que el nos­tre govern recu­pe­rarà la bona relació i la con­fiança de la Guàrdia Urbana, ens creu­rem les nor­ma­ti­ves i les orde­nan­ces i també l’eficàcia d’apli­car-les i fer-les com­plir.
Hi ha sufi­ci­ents mos­sos a Bar­ce­lona?
Calen més mos­sos a Bar­ce­lona. Fa massa temps que no s’han pogut crear noves pla­ces. Ara s’hi està posant remei. S’aca­ben de con­vo­car 750 pla­ces i cal que aquest ritme es man­tin­gui en els pròxims anys.
És sufi­ci­ent la col·labo­ració entre els dife­rents cos­sos poli­ci­als a Bar­ce­lona?
Sobre la col·labo­ració entre els dos cos­sos, li puc par­lar de la meva experiència quan era tinent d’alcal­dia de Segu­re­tat. Es van fer grans esforços i es va asso­lir un molt bon nivell de coor­di­nació. Tot és millo­ra­ble, però els resul­tats d’aquesta bona coor­di­nació ens van per­me­tre que la inse­gu­re­tat passés de ser el pro­blema més greu per a un 15% de la ciu­ta­da­nia quan vam entrar al govern muni­ci­pal al fet que ho fos només per a un 3,4% quan en vam sor­tir. Això, sense una bona coor­di­nació, sense un tre­ball con­junt, no hau­ria estat pos­si­ble.
Almenys dos dels can­di­dats, Valls i Bou, apos­ten per més presència de Policía Naci­o­nal i Guàrdia Civil al car­rer per llui­tar con­tra la inse­gu­re­tat. Cal?
Pel que apos­ten veri­ta­ble­ment els can­di­dats Valls i Bou és per la des­a­pa­rició del cos de Mos­sos d’Esqua­dra a través d’una nova apli­cació del 155. Així ho han expres­sat en rei­te­ra­des oca­si­ons els res­pon­sa­bles polítics del seus par­tits a Madrid. Això repre­sen­ta­ria un retrocés en les polítiques públi­ques de segu­re­tat, i és l’expressió de la volun­tat que tenen aquests par­tits de poli­tit­zar la segu­re­tat. És una gran irres­pon­sa­bi­li­tat.
Què faria vostè amb els man­ters?
És un tema com­plex que no té una solució fàcil. Les orde­nan­ces pro­hi­bei­xen la venda ambu­lant. El que segur que no podem fer és mirar cap a una altra banda o dema­nar a la Guàrdia Urbana que no actuï. Pot ser cert que el top manta repre­senta l’única sor­tida labo­ral per a mol­tes per­so­nes que arri­ben al nos­tre país sense cap recurs, però adme­tre això, o arri­bar a jus­ti­fi­car des de l’admi­nis­tració que “hi tenen dret”, en rea­li­tat el que fa és con­dem­nar aques­tes per­so­nes a mal­viure. Alhora hem de ser cons­ci­ents que causa unes enor­mes pèrdues al tei­xit comer­cial i indus­trial de la ciu­tat. Un sec­tor que pateix una crisi en el con­sum i sobre el qual no podem dipo­si­tar més càrre­gues. Quan el govern muni­ci­pal no actua es pro­voca un efecte crida i una situ­ació difícil de redreçar. Estic d’acord amb els plans de rein­serció social, cal con­ti­nuar fent-los, però també cal una actu­ació deci­dida per evi­tar la cro­ni­fi­cació d’aquest feno­men. També hem d’anar més enllà de la per­se­cució sobre el petit vene­dor i hem d’actuar sobre els grans dis­tribuïdors i això reque­reix un tre­ball con­junt entre els dife­rents cos­sos poli­ci­als com­pe­tents.
Les superi­lles han fun­ci­o­nat?
Les superi­lles ja exis­tien abans d’arri­bar el govern Colau; són els cascs antics de bar­ris com els de Gràcia, Ciu­tat Vella, Sarrià i Sant Andreu..., i és clar que fun­ci­o­nen. El que no ha fun­ci­o­nat és la que va impo­sar Colau al Poble­nou, col·locada d’un dia per l’altre, sense con­sens, sense avi­sar els veïns, mal­trac­tant l’acti­vi­tat econòmica que hi havia. Cre­iem que és una bona pro­posta, molt mal ges­ti­o­nada pels comuns. Se’n poden fer més? Sí, però fem-ho amb l’acord dels veïns, comer­ci­ants i tots els agents impli­cats. Però, en mobi­li­tat, nosal­tres apos­tem per impul­sar un pla pel via­nant, en què la per­sona esti­gui al cen­tre de la mobi­li­tat, amb un millor dis­seny dels car­rers, les ombres i mobi­li­ari urbà; la revisió dels temps semafòrics i la velo­ci­tat màxima dels vehi­cles.
És par­ti­dari d’un peatge ecològic d’entrada a Bar­ce­lona com el de Lon­dres?
Som par­ti­da­ris d’implan­tar peat­ges de dis­su­asió a la ciu­tat de Bar­ce­lona per reduir l’entrada de vehi­cles pri­vats que d’una banda pro­vo­quen un aug­ment de la con­ta­mi­nació atmosfèrica i també pro­du­ei­xen una ocu­pació d’espai públic molt relle­vant. Ara bé, pri­mer és neces­sari millo­rar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment la xarxa de Roda­lies de Renfe i la resta de con­ne­xi­ons en trans­port públic perquè un altíssim per­cen­tatge dels vehi­cles que entren a Bar­ce­lona ho fan per tre­ba­llar, és a dir, per mobi­li­tat obli­gada. Si no exis­teix cap alter­na­tiva, amb els peat­ges acon­se­gui­rem recap­tar més, però els vehi­cles con­ti­nu­a­ran entrant a Bar­ce­lona, perquè no tin­dran cap altra opció. Volem impul­sar i lide­rar una estratègia perquè Bar­ce­lona i els muni­ci­pis de l’àrea metro­po­li­tana puguin acon­se­guir les inver­si­ons necessàries de l’Estat per millo­rar les Roda­lies i ofe­rir un trans­port digne i de qua­li­tat.
El man­dat es tanca amb un acord de dar­rera hora per la unió del tram­via per la Dia­go­nal... Hi man­te­nen l’opo­sició?
Aquest acord és fum. Sí que és cert que repre­senta un canvi res­pecte a la posició d’ERC durant el man­dat i ara se situa al cos­tat de l’obsessió ideològica de Colau i el seu govern, però aquest acord és insu­fi­ci­ent per ini­ciar l’exe­cució de les obres del tram­via per la Dia­go­nal. Em sem­bla irres­pon­sa­ble seguir par­lant d’aquesta qüestió quan encara ningú ha demos­trat amb dades quin seria el cost de l’obra, el cost del res­cat de la con­cessió, l’impacte a la xarxa viària i a la xarxa de busos i els cos­tos ambi­en­tals deri­vats del des­vi­a­ment de cot­xes per l’Eixam­ple. Nosal­tres defen­sem una alter­na­tiva més efi­ci­ent i més econòmica: el bus elèctric. Aquest és el mitjà de trans­port que ens aporta una solució tècnica més cohe­rent, sense exter­na­li­tats nega­ti­ves i a un cost més rao­na­ble.
I quins són els eixos clau de mobi­li­tat per la seva can­di­da­tura?
Penso que el pròxim govern muni­ci­pal hau­ria de cen­trar els seus esforços en l’aca­ba­ment de l’L9 del metro i la millora de Roda­lies. Si bé aques­tes dues infra­es­truc­tu­res no són com­petència muni­ci­pal, l’impacte ambi­en­tal i en la mobi­li­tat és extra­or­di­nari. El govern muni­ci­pal i el govern de la Gene­ra­li­tat hau­rien d’unir esforços per des­en­ca­llar aques­tes infra­es­truc­tu­res.
Mobi­li­tat també són Roda­lies. Què cal fer perquè l’Estat com­pleixi?
El que han fet els governs del PSOE i del PP amb Roda­lies és inde­cent. El minis­tre soci­a­lista Blanco va des­ple­gar el pla d’infra­es­truc­tu­res fer­roviàries de Roda­lies 2008-2015 amb una inversió pre­vista de 4.000 mili­ons. Només s’ha exe­cu­tat un 13,5% de la inversió pre­vista. Després el govern del PP va apro­var un pla de xoc per a Roda­lies que pre­veia una inversió de 306 mili­ons per al període 2014-2016. En qua­tre anys només s’ha posat en ser­vei el 12%. Cal el traspàs ínte­gre, de vies, esta­ci­ons, catenàries i trens, de Roda­lies a la Gene­ra­li­tat. Cal fer el traspàs amb els recur­sos neces­sa­ris per fer-ne l’exe­cució de les inver­si­ons i el man­te­ni­ment en els ter­mes sol­vents com els acre­di­tats a Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat.
En aquest man­dat s’ha creat un ope­ra­dor energètic local. En aques­tes elec­ci­ons hi ha par­tits que volen anar més enllà, amb l’aigua, per exem­ple. És el camí?
L’ope­ra­dor energètic es va dis­se­nyar, es va pro­jec­tar i va néixer en el man­dat de l’alcalde Trias. El govern Colau l’ha posat en marxa, sí, però de manera molt poc ambi­ci­osa, i l’ha con­ver­tit en una comer­ci­a­lit­za­dora d’elec­tri­ci­tat; una elec­tri­ci­tat que com­pra a ope­ra­dors d’ener­gia neta. Nosal­tres mirem el futur, i apos­tem per una veri­ta­ble revo­lució energètica per fer de Bar­ce­lona una ciu­tat energètica­ment auto­su­fi­ci­ent. Volem fer pos­si­ble el pri­mer barri de zero emis­si­ons i auto­su­fi­ci­ent de la ciu­tat amb una inter­venció inte­gral des de la gene­ració, la con­ser­vació i la dis­tri­bució d’ener­gia, i poste­ri­or­ment poder repli­car el model a tota la ciu­tat. Hem de començar a gene­rar l’elec­tri­ci­tat que con­su­mim. Sobre les pri­va­tit­za­ci­ons, he de dir que defenso el millor ser­vei al menor preu per al ciu­tadà, lluny de qual­se­vol apri­o­risme ideològic i dog­ma­tisme.
Dues for­ma­ci­ons que es pre­sen­ten a les elec­ci­ons han plan­te­jat uns Jocs o una expo­sició uni­ver­sal per impul­sar Bar­ce­lona. És aquest el model?
No estem en con­tra d’aquests dos esde­ve­ni­ments. Fa molt de temps que des de la Gene­ra­li­tat o des del govern de Xavier Trias s’ha tre­ba­llat en la can­di­da­tura dels Jocs Olímpics d’hivern Bar­ce­lona-Piri­neus. Tenim pos­si­bi­li­tats d’acon­se­guir-los i seria una gran notícia per als Piri­neus i el con­junt del país. Però també hem de ser cons­ci­ents que els recur­sos no són il·limi­tats i que hem de saber pri­o­rit­zar molt bé les inver­si­ons, saber quin és el retorn social i econòmic que supo­sen aquests esde­ve­ni­ments. Hem de saber quin model de crei­xe­ment desit­gem per a Bar­ce­lona, que ens per­meti gene­rar riquesa per dis­tri­buir millor els recur­sos. Com ja ha expli­cat Elsa Artadi, nosal­tres cre­iem més en els esde­ve­ni­ments de cada dia.
Què és el més dur de la seva situ­ació?
Sens dubte el més dur són els més de 18 mesos que fa que estic en presó pre­ven­tiva. Quan intento raci­o­na­lit­zar-ho, em rebel·lo, és incom­pren­si­ble. Afor­tu­na­da­ment, el fet d’estar amb altres com­panys, i tenir tant suport social, m’ajuda a man­te­nir-me ferm i a no defa­llir.
Quin és el moment més esperpèntic que ha vis­cut?
He vis­cut molts moments que podria qua­li­fi­car d’esperpèntics. Un dels més recents, i alhora indig­nant, han estat les decla­ra­ci­ons d’alguns poli­cies i guàrdies civils res­pecte a la seva actu­ació als col·legis elec­to­rals l’1 d’octu­bre. Em va dol­dre tanta men­tida i tanta calúmnia.
Creu que hi haurà una sentència exem­plar?
No faig espe­cu­la­ci­ons. Visc al dia. Lluito per gua­nyar el judici. No dono res per per­dut. Llui­taré fins al final.
Les elec­ci­ons del 28-A han mos­trat la for­ta­lesa del movi­ment inde­pen­den­tista, però també una certa con­cen­tració cap a ERC. Com ho veu?
Efec­ti­va­ment, 22 dipu­tats inde­pen­den­tis­tes al Congrés a Madrid és un molt bon resul­tat. I, sí, nosal­tres hem aguan­tat i ERC ha cres­cut molt i els feli­cito per aquest èxit. Però crec que per al 26-M les coses ja han can­viat, i el debat elec­to­ral i el que ens juguem en les elec­ci­ons a la ciu­tat de Bar­ce­lona és una altra cosa. El 26 de maig la qüestió ja no serà què fem per atu­rar l’extrema dreta espa­nyola, sinó quina pro­posta política garan­teix el canvi a Bar­ce­lona per cons­truir la gran capi­tal que volem els pròxims 20 anys. I en això, JxCat, per mitjà d’Elsa Artadi, amb Neus Munté, Fer­ran Mas­ca­rell, Albert Civit i tot l’equip que lidero, som garan­tia del canvi que la ciu­tat neces­sita; repre­sen­tem el pro­jecte que donarà res­posta a la volun­tat majo­ritària dels bar­ce­lo­nins d’avançar cap a una Bar­ce­lona garan­tia de futur, pros­pe­ri­tat, benes­tar i bon govern. Ho tor­na­rem a girar, JxCat esta­rem de nou davant d’ERC, i Colau no serà en el govern.

Candidat a l’alcaldia des de la presó

Aquesta ha estat, òbviament, l’única entrevista en què el candidat no ha pogut triar on volia fer-se les fotografies. Les dues que il·lustren aquesta entrevista són les de la darrera que va concedir a aquest diari en llibertat, el juliol de l’any 2017 al Departament d’Interior, i de quan va declarar al Tribunal Suprem. Joaquim Forn (Barcelona, 1964) fa 18 mesos que està en presó provisional acusat de rebel·lió per haver format part del govern que va promoure el referèndum de l’1-O. A Barcelona, ha estat regidor des de 1999, primer per CiU i després pel PDeCAT. Durant el mandat de Xavier Trias en va ser el primer tinent d’alcaldia i la seva mà dreta. Quan Trias va decidir plegar el seu va ser un dels noms que va sonar per substituir-lo en aquestes eleccions del 2019, però no pas l’únic. De fet, no va ser pas el candidat escollit en les primàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.