Política

MIGUEL COMINO

ALCALDE DE SANT VICENÇ DELS HORTS (PSC)

“Sant Vicenç necessitava un canvi polític”

socis “Hem crescut molt i hem guanyat perquè la gent volia un canvi i això era impossible pactant amb ERC” GOVERN “Aquí ningú mai no ha plantejat grans projectes de futur i volem trencar aquesta dinàmica”

No tinc ni idea de com acabarà el procés, el que sé és que l’endemà la gent ha de poder sortir al carrer i conviure
Tenir l’Oriol [Junqueras] a la presó ha inclinat el vot de molta gent. Nosaltres no celebrem la situació que viuen ell i la seva família
A Sant Vicenç hi ha molt atur i poca autoestima, però tenim potencial per ser un poble atractiu i treballarem per crear aquest orgull

Durant els últims vuit anys Sant Vicenç dels Horts ha estat el poble d’Oriol Junqueras, aquell racó del Baix Llobregat on ERC, un partit independentista, havia trencat l’hegemonia del PSC i ICV al cinturó roig. Les últimes eleccions municipals han tancat aquell parèntesi, si més no de moment, per només 66 vots de diferència, però el canvi era un imperatiu per al nou alcalde i l’ha deixat clar amb un pacte de governabilitat amb Ciutadans, que ara inclou cartipàs, pla d’acció, ordenances fiscals i pressupost i, a partir del 2020, govern conjunt.

Què hi fa un amant de la filosofia com vostè enfangant-se en la política?
En part per tradició familiar, però sobretot perquè estic convençut que la política ha de ser un espai de diàleg, consens i convivència i ho practiquem en la vida política i personal. Tinc molts amics en altres espais polítics i ens veiem, ens estimem i ens discutim, però convivim. I això val també per al tema del procés que tant hem discutit amb l’anterior alcaldessa (Maite Aymerich); aquí som 28.000 habitants i tots hem de conviure i aquí és on posem l’èmfasi.
No és estrany pactar amb el partit que a Madrid posa cordons sanitaris al PSOE i busca pactes amb el PP i Vox?
Cs a Catalunya és una cosa i a la resta d’Espanya una altra. La realitat de Catalunya és que hi ha un eix nacional i això canvia les coses i fa que Cs s’avingui a pactar amb el PSC allà on pot. Nosaltres hem signat un pacte de ciutat pensant en Sant Vicenç i l’hem signat amb Cs, no pas amb Vox ni el PP. ERC ha pactat amb Cs a Cabrera d’Anoia per fer fora un alcalde socialista, Salustià Monteagudo. Per què? Perquè la realitat local condiciona els pactes locals. I després hi ha l’aritmètica.
Pensant en Sant Vicenç i en les polítiques socials que vostè defensa, és millor pactar amb un partit liberal conservador que formar una majoria progressista i transversal amb ERC i ECP?
Sant Vicenç necessitava un canvi de govern. Nosaltres hem crescut en 1.721 vots, un 11,7%, i ERC ha perdut 240 vots. I aquest suport ve en gran part perquè molta gent a Sant Vicenç volia un canvi polític. Nosaltres ens hem presentat dient que forçaríem aquest canvi polític i això amb el govern anterior dins no es pot fer. El meu compromís era que el municipi deixés d’estar al servei d’una causa partidista, que l’Ajuntament estigués al servei de tothom, que governés per a tothom sense distincions. I tot això no seria possible amb l’anterior alcaldessa com a primera tinenta d’alcalde. Em sap greu però han perdut. Les eleccions les hem guanyat nosaltres i liderem el canvi polític. El 2011 Junqueras va trobar socis i ens va enviar a l’oposició. Ara nosaltres enviem ERC a l’oposició i no passa res. Sé que ells creuen que el govern municipal els pertany, però la gent ha votat, hem guanyat i hem trobat suports per donar consistència al govern i això és normalitat democràtica. Volíem l’acord a tres bandes amb Cs i els comuns, però no ens n’hem sortit i Cs ens aporta els regidors per tenir la majoria d’onze.
Tampoc és que els ciutadans hagin castigat ERC. Ha passat de tenir nou regidors a tenir-ne vuit i només 66 vots menys que el PSC.
Nosaltres no celebrem la situació que viuen l’Oriol [Junqueras] i la seva família, però ERC l’ha utilitzat tant com ha pogut en aquestes eleccions. La seva imatge ha estat present en cartells, pancartes, etc. al costat de Maite Aymerich. L’Oriol ha jugat un paper i el fet de tenir l’Oriol a la presó ha inclinat el vot de molta gent.
Pactar amb Cs per enviar l’independentisme a l’oposició no és passar d’una trinxera a l’altra?
L’alcalde vetllarà perquè no sigui així. M’hi comprometo. Al grup municipal tenim gent de tots els barris, més catalanistes i menys també. El nostre govern s’assembla molt al poble, molt plural, molt divers i molt ben avingut. La presència de Cs en un acord de governabilitat no condiciona això. El pacte només parla de projectes de ciutat, no de llaços ni banderes. Això sí, ens hem compromès que l’espai públic sigui digne, net i neutral ideològicament.
Per això han retirat la pancarta en què es reivindica la llibertat dels presos polítics?
Exacte. No coartarem la llibertat d’expressió de ningú, ni d’entitats com l’ANC, que ens ha demanat de poder fer un acte al carrer i ja té el permís de l’Ajuntament. Es tracta de garantir la llibertat d’expressió de la gent i alhora la neutralitat de l’espai públic.
També sortiran de l’AMI?
No pagarem la quota. Potser ens faran fora. En tot cas el municipi no continuarà a l’AMI.
Quan hi va entrar, el PSC no s’hi va oposar. Fins i tot dos regidors hi van votar a favor.
Era un altre moment. En aquell moment el PSC defensava el dret a decidir. Ara el partit ha resolt aquella qüestió en un sentit. Per a alguns encertadament, per a altres equivocadament.
I vostè què en pensa?
El partit ho ha resolt. Jo crec que la sobirania recau en el conjunt dels ciutadans de l’Estat i tot el que passa en qualsevol punt de l’Estat afecta tota la ciutadania de l’Estat; per tant, no es poden prendre decisions de manera unilateral.
I de manera acordada?
De manera acordada es poden prendre totes les decisions del món.
S’hauria de poder acordar un referèndum?
El que s’ha de garantir és la convivència de la gent, ha de ser la prioritat dels polítics.
Ho torno a provar. Els catalans haurien de poder votar en un referèndum acordat amb l’Estat?
S’ha de garantir la convivència de la ciutadania.
A Escòcia, ho van acordar, van votar i van continuar convivint.
És molt diferent, perquè la Constitució Espanyola, que és vigent i legítima, diu que la sobirania nacional recau en el conjunt del poble espanyol. I fer un referèndum d’autodeterminació d’una part on només participa una part va en contra d’això. Per tant, s’hauria de reformular el marc legal. Si no, cap govern espanyol ho autoritzarà. Em pot agradar més o menys però és així. I el que segur que no és una bona estratègia és declarar unilateralment la independència de Catalunya amb més de la meitat dels catalans en contra de la independència.
Vostè creu que Oriol Junqueras hauria d’estar a la presó?
Pensem que això s’ha de resoldre al més aviat possible i la resolució ha de passar pel diàleg i la política, això sens dubte.
Jo li pregunto sobre la presó...
Jo he votat al ple contra la presó preventiva perquè és excessiva i perquè hi ha alternatives per evitar que algú se’n vagi del país com han fet altres. Ara ja estem esperant la sentència del judici i jo no m’atreveixo a opinar sobre què passarà amb aquesta sentència. El que desitjo des del respecte a la justícia i a la família de l’Oriol és que això acabi al més ràpid possible i de la millor manera possible per garantir la convivència. Pel bé de tots, hem de procurar que els problemes polítics es resolguin fent política, però aquí uns i altres han arribat massa lluny. El govern del PP no ho va posar fàcil i el govern de Catalunya va arribar a fer una DUI. Tots hem de fer una reflexió sobre com no s’han de fer les coses. No tinc ni idea de com acabarà el procés, el que sé és que l’endemà la gent ha de sortir al carrer i conviure.
Parlem de Sant Vicenç. Quin municipi s’ha trobat després de vuit anys a l’oposició?
Doncs un municipi amb una taxa d’atur elevada, més del 12%, la segona més alta del Baix Llobregat, amb uns índexs d’èxit escolar relatius i amb un nivell d’autoestima baix. I la nostra prioritat és treballar aquests aspectes. Hem creat noves regidories de Memòria Històrica i de Promoció de la Ciutat perquè a Sant Vicenç tenim potencial per ser un poble atractiu. Tenim un poblat iber, restes romanes, restes medievals, edificacions modernistes, som a un pas de Barcelona, a 4 km de la Colònia Güell, a prop de Catalunya en Miniatura. Treballarem aquesta potencialitat cap a fora i també cap a dins, des de l’escola, perquè la gent tingui un fil conductor de la història del poble des dels primers pobladors. Hem de crear un sentiment i un orgull de pertinença que no hem tingut mai.
Com es proposa fer baixar l’atur?
El municipi dona per al que dona, està limitat per un riu, una muntanya i dues rieres, però tenim espais de creixement. Tenim polígons que podem ampliar i millorar per tenir un creixement industrial i després també hem de treballar els serveis i el comerç local; tenim més de vuitanta locals comercials tancats i és urgent fer una actuació per rehabilitar el comerç local.
Quin gran projecte de futur té Sant Vicenç?
De projectes de futur no se n’han fet gaires aquí, ni nosaltres ni cap partit. La tradició és de petits projectes a quatre anys per guanyar les pròximes eleccions. Volem trencar amb això, fer un projecte a llarg termini, que prevegi per exemple fer subterrànies les vies perquè som al segle XXI i les vies divideixen el poble per la meitat físicament i socialment. I com aquest altres projectes de desenvolupament necessaris, com ara el desdoblament de la carretera de Sant Boi, que cap govern s’ha atrevit a fer perquè afecta el parc agrari, la millora dels accessos al poble, fer més amable la carretera de Sant Boi perquè a l’altra banda hi ha escola, ambulatori, centre comercial i la gent ha de poder transitar amb més normalitat. Això forma part del projecte de futur que hem d’engegar en aquests quatre anys.
Això vol dir invertir. Els ajuda el fet que l’anterior govern hagi reduït un 75% el deute?
Han continuat la feina que havia iniciat el govern socialista. L’any 2003, quan vam entrar a l’Ajuntament, érem el segon municipi amb més deute de l’Estat. L’Ajuntament estava en fallida, amb 35 milions de deute. Vam fer dos plans de sanejament consecutius i el 2011 vam deixar el deute en 18 milions. Ells només han continuat la feina que nosaltres vam començar; no l’han espatllat i han deixat un municipi poc endeutat, però també sense futur. Jo no dic que el municipi s’hagi d’endeutar, però has de fer política, donar qualitat de vida al municipi i fer els equipaments que el municipi necessita, amb un deute controlat que puguis pagar sense problemes.
Com li agradaria que es recordés el seu pas per l’alcaldia de Sant Vicenç dels Horts?
M’agradaria deixar un poble amb una autoestima important, que fes parlar en positiu, que la gent el volgués visitar perquè tenim tresors importants per mostrar, i que tingués una taxa d’atur baixa, uns nivells de formació alts i mirés el futur amb il·lusió i optimisme.

Un apassionat de la filosofia i del servei públic

Miguel Comino Haro (1978) s’estrena com a alcalde, però no en la política. El seu pare militava al PSOE quan a Sant Vicenç dels Horts el PSC ni existia i tant ell com la seva germana militen al PSC i a la UGT des de ben joves. Ha estat regidor des del 2007, conseller comarcal des del 2011 (joventut i política territorial) i ara batlle. Reconeix que la política fa estranys companys de viatge, però es dispara parlant del poble, de la seva gent, dels projectes de futur, de servei públic i del bé comú, que és el que el motiva a participar en política. “Això no està tan allunyat de la filosofia, de Habermas i companyia”, diu. I d’això en deu saber una mica, perquè és llicenciat en filosofia i magisteri i màster en filosofia contemporània i pensament clàssic –el seu professor predilecte va ser l’actual president del Senat, Manuel Cruz–. Modest, afable, directe, la sessió fotogràfica és un petit peatge, que s’agafa amb humor i professionalitat a parts iguals. El seu discurs és amable i ple de convicció. La seva veu omple l’habitació, un despatx petit presidit per una única bandera, la senyera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia