Revolta contra Johnson
S’espera que sigui nomenat avui el nou líder conservador i que demà substitueixi May
Diversos ministres europeistes anuncien la seva dimissió
Els laboristes preparen una possible moció de censura
El més que probable anunci avui de Boris Johnson com a nou líder conservador i com a nou primer ministre demà provocarà una revolta europeista dins el partit i el govern. Tothom dona per fet que s’imposarà a Jeremy Hunt a les primàries. Johnson es trobarà un partit completament dividit pel Brexit, com el que es va trobar Theresa May el 2016. May la van fer caure els brexiters durs. Johnson l’intentaran fer caure els europeistes.
Es preveu una onada de dimissions massiva quan es confirmi l’arribada de Johnson. Ahir va presentar la seva renuncia el secretari d’estat d’Afers Internacionals, Alan Duncan. “El Regne Unit fa molt bé al món. És tràgic que, quan podríem ser una potència intel·lectual i política dominant a tot Europa i més enllà, haguem hagut de passar tots els dies treballant sota el núvol fosc del Brexit”, va lamentar Duncan en la carta de dimissió que va lliurar a la primera ministra.
També va mostrar el seu agraïment i la seva fidelitat a May: “Em sap greu que els seus tres anys com a primera ministra hagin acabat. Mereixíeu un final millor.” I va destacar “la seva dignitat impecable i un sentit imparcial del deure”. Una altra secretària d’estat, Margot James, va dimitir la setmana passada per la mateixa raó.
També s’especula que diversos diputats europeistes tories podrien desertar i passar a les files del Partit Liberaldemòcrata. Dos dels principals ministres de May, el de Finances, Philip Hammond, i el de Justícia, David Gauke, ja han anunciat que dimitiran dimecres. Al·leguen que no poden treballar amb un líder que persegueixi una sortida sense acord. “Johnson no em farà fora perquè jo dimitiré abans —va dir Hammond—. És molt important que el primer ministre tingui un titular de Finances al seu costat que pensi com ell i, per tant, tinc la intenció de renunciar abans que ho faci May [dimecres a la tarda].” De tota manera, va matisar que no té cap problema personal amb Johnson: “És un personatge molt atractiu i, de fet, més enllà de la pregunta del Brexit, no tinc importants desacords polítics amb ell.”
Hammond va explicar que continuarà ocupant el seu escó i que el seu objectiu a partir d’ara serà evitar que Johnson forci una sortida sense acord i sense el consentiment explícit del Parlament. “Aquesta és una democràcia parlamentària i si el primer ministre és capaç de convèncer el Parlament per sortir sense acord, aleshores ho acceptaré, però no podem tenir sibilacions com ara suspendre o prorrogar el parlament per negar-li la veu”, va raonar. S’espera que més alts càrrecs el segueixin en les pròximes hores.
Johnson no descarta tancar el Parlament per evitar que s’oposi a una sortida brusca de la UE perquè li cal l’aprovació de la Cambra per fer-ho i aquesta és majoritàriament europeista.
Els laboristes volien proposar una moció de censura contra Johnson quan assumís el càrrec, però esperaran al setembre perquè molts conservadors volen saber quina direcció pren Johnson un cop arribi al número 10 de Downing Street. Si demanen la moció, molt probablement Johnson la perdria perquè els europeistes del seu partit la secundarien. Això portaria a eleccions generals. No hi hauria temps de convocar-les abans del 31 d’octubre. Haurien de demanar una altra pròrroga. La qüestió és: qui la demanaria?
Johnson, però, està convençut que aconseguirà un acord amb la UE abans del 31 d’octubre amb l’amenaça de sortir-ne sense. En el seu article setmanal al Daily Telegraph ahir, l’exalcalde de Londres va afirmar que, si la humanitat va ser capaç de posar un home a la Lluna, també podrà resoldre el problema a la frontera nord-irlandesa.
La salvaguarda irlandesa va ser el principal motiu pel qual els brexiters tories van rebutjar l’acord de May amb la UE. És la garantia imposada per evitar la frontera física entre Irlanda (territori europeu) i Irlanda del Nord (britànic). Obliga el Regne Unit a continuar dins la unió duanera de manera il·limitada per evitar traslladar la frontera a la mar que separa les illes d’Irlanda i de Gran Bretanya. Els unionistes nord-irlandesos, els socis de govern, creuen que això propiciaria la reunificació d’Irlanda. Els experts creuen que trigaran tres anys a trobar la tecnologia adequada per evitar la frontera.
“Si van poder utilitzar un codi informàtic manual per fer una reentrada sense fricció a la l’atmosfera de la Terra el 1969, podem resoldre el problema del comerç sense fricció a la frontera nord-irlandesa”, va escriure Johnson. “És l’hora que aquest país recuperi el seu esperit de creure que pot fer coses”, va arengar. I hi va afegir: “Podem sortir de la UE el 31 d’octubre i sí, tenim la tecnologia [per la frontera] per poder fer-ho. El que necessitem ara és voluntat i determinació.”
May deixarà de ser la líder del Partit Conservador avui. i demà anirà a Buckingham Palace per presentar a la reina la seva dimissió, que va anunciar el passat 24 de maig. Dimecres Elizabeth II oferirà el càrrec de primer ministre a Johnson, que formarà govern entre dijous i divendres. S’espera que els brexiters assumeixin el poder dins el nou gabinet de Johnson. Bona part dels europeistes ja s’estan fent a un costat.