Política

PERE SEGURA

ALCALDE DE VILA-SECA (VILA-SECA-SEGURA-JUNTS)

“A Vila-seca no existeix una realitat dual”

Governar un fortí convergent · Pere Segura relleva l’històric Josep Poblet a Vila-seca i ho fa gràcies a un controvertit pacte amb el PSC, després d’haver perdut la històrica majoria que hi havia tingut Convergència

Nosaltres sempre hem defensat que fèiem una candidatura municipalista, i el PSC ha estat un partit històric, catalanista
Quant a Hard Rock, des de l’Ajuntament entenem que tot segueix bé i que de cara a l’estiu vinent haurien de començar les obres
Ciutadans guanya pes perquè la situació política al país és la que és, i respon a les inquietuds d’una part de la ciutadania

Pere Segura mana a Vila-seca. Amb una discreta experiència en política, li toca comandar un ajuntament que ha estat en mans de noms destacats de la política catalana. Segura és el relleu de Josep Poblet, que va estar al capdavant de l’Ajuntament durant gairebé 30 anys, i, abans que ells dos, l’alcaldia havia estat per a Joan Maria Pujals, que va acabar sent conseller de la Generalitat –primer, d’Educació; després, de Cultura– en temps del govern de Jordi Pujol. El 26 de maig passat, la llista de Pere Segura va ser la guanyadora, amb un 32,7% dels vots i vuit regidors, tres més dels que va tenir la llista de Ciutadans, però ha necessitat un pacte amb el PSC per poder governar.

Rellevar un tòtem com Josep Poblet, alcalde durant gairebé tres dècades i un pes pesant de Convergència al Camp de Tarragona, és un repte afegit per a un alcalde novell?
Ser el relleu d’una persona que ha deixat tanta empremta a la ciutat, que és estimada i que ha fet una bona feina, et posa el llistó molt alt, és evident. Per a mi, el repte és treballar amb la mateixa intensitat que ho feia ell i aconseguir uns objectius similars als que va aconseguir Josep Poblet, perquè ha repercutit en una millora de la qualitat de vida dels ciutadans de Vila-seca.
El mandat passat era regidor de Cultura, Excel·lència i Universitat i president del Patronat Municipal de Turisme. Per què creu que el van designar a vostè per ser el substitut de Poblet?
Suposo que va ser una reflexió que van fer els meus companys i l’alcalde, i que va quedar referendada pels militants i simpatitzants del partit. Vull pensar que van creure que soc la millor persona per encapçalar aquest projecte. Soc jove i, per la meva manera de ser, possiblement represento un nou tarannà, la flexibilitat que requereixen els nous temps.
Representa un trencament respecte a la manera de fer política que tenia Josep Poblet?
No, cada persona té la seva personalitat. Poblet també era diferent de Joan Maria Pujals, que va ser un alcalde referent per a la ciutat. Poblet i jo tenim maneres de fer diferents, però també tenim similituds.
Per arribar a alcalde, ha pactat amb el PSC. Ja li han picat el crostó des de la direcció del seu partit?
No, a hores d’ara ningú m’ha trucat per queixar-se de res. Nosaltres sempre hem defensat que fèiem una candidatura molt municipalista, i el PSC ha estat un partit històric, catalanista. Amb ells, sempre hi ha hagut una bona entesa. A l’hora de negociar-hi, l’objectiu no ha estat tant la distribució de les tasques, sinó tirar endavant un projecte que, en molts aspectes, compartim. Ens sentim còmodes treballant amb ells, però també ens sentiríem còmodes amb Decidim Vila-seca o amb Vila-seca en Comú.
Els ha fet una oferta perquè s’incorporin al govern?
Sí, perquè hi ha molta feina per fer en un ajuntament, i calen mans i braços per poder-la dur a terme. Estic convençut que si entre tots ho fem de manera constructiva, ens en sortirem millor. Però ells, de moment, estan en una fase de fer oposició constructiva. I ho entenc, perquè forma part de la dinàmica de cada partit. No obstant això, pel que he tingut oportunitat de veure fins ara, també penso que la seva manera de fer serà profitosa per al municipi.
Governa en minoria. Les negociacions per arribar a acords seran les claus del mandat?
Hi ha una qüestió a la vida que és saber-se adaptar al que tens, al que toca en cada moment. Ja ho deia Darwin: no sobreviu el més fort, sinó qui millor s’adapta. A nosaltres ens toca construir un projecte des de la diversitat. A mi m’agradaria que els partits que li he dit formessin part del govern, però ells estan en una altra posició, estan en una fase en què volen valorar si els és convenient entrar a governar.
Ha parlat de Vila-seca en Comú i de Decidim Vila-seca, però a Ciutadans no l’ha esmentat.
És que Ciutadans ja va decidir, de manera bastant efusiva, que formaria part de l’oposició. Això no vol dir que hi trenquem tots els lligams ni que no hi puguem consensuar temes de ciutat, però és més complicat per molts factors, tant per part d’ells com per part nostra. Tenim opinions diametralment oposades i l’entesa és més complicada.
Quins objectius s’ha fixat per a aquest mandat i quines seran les principals línies de treball?
Els nostres objectius són molt ambiciosos i afecten molts àmbits. L’únic que garantim és que treballarem de valent i que dedicarem els propers anys a millorar Vila-seca, a fer que el municipi s’adapti als nous reptes que tenen les ciutats.
Això que explica queda molt bé, però jo li pregunto per coses concretes.
Doncs cap problema, agafi paper i bolígraf perquè tinc un munt de coses per dir. En matèria d’acció social, volem implantar un nou model de benestar social, amb un programa d’ajudes d’urgència d’una manera integral. En joventut, volem actuar en ocupació i habitatge. En cultura, la implantació de la Fundació Vila Casas al castell, i desenvolupar el celler i la biblioteca. I veure néixer la Casa de la Cultura, entesa com un espai que doni cabuda a diverses entitats que necessiten un lloc on reunir-se i no en tenen cap. Volem millorar equipaments esportius i desenvolupar una gestió directa, promovent els valors i el compromís social. Volem adaptar la policia a les noves tecnologies, refermant-nos en el nostre model policial, que és el d’una policia de proximitat. En turisme, volem continuar sent modèlics i definir un projecte a l’entorn del parc Aquopolis i de la discoteca Pacha, un projecte que es converteixi en un referent al nostre municipi.
Quan s’acaba la concessió de Pacha i de l’Aquopolis?
El 2021. Cal un projecte amable, d’arquitectura d’avantguarda i que sigui profitós per a la ciutadania.
I del megacomplex d’oci que suposadament ha de desenvolupar Hard Rock en uns terrenys al costat de Port Aventura, quina opinió en té?
És un projecte que a hores d’ara està en mans d’una opció de compra de la Generalitat per tal de poder-lo vendre, llavors, al consorci que desenvoluparà l’obra. Des de l’Ajuntament en fem el seguiment i entenem que tot continua bé. Nosaltres pensem que de cara a l’estiu de l’any que ve haurien de començar les obres.
El juliol del 2017 Hard Rock es va comprometre a fer-hi una inversió de 2.000 milions d’euros, però els mesos passen, les obres no arrenquen i no hi ha gaires concrecions. Entén que generi dubtes?
La demora genera dubtes des de fora, però s’està fent una feina immensa, perquè no només se’n defineixen les línies gruixudes, sinó també els detalls; no es vol deixar cap variable a l’atzar. L’empresa vol tenir garanties en tots els aspectes.
Vila-seca viu a cavall del model turístic i la indústria química. És compatible aquesta cohabitació o genera moltes friccions?
Que l’hem fet compatible és una realitat. Vila-seca és un dels municipis més importants de la Costa Daurada i, a més, conviu amb la indústria de manera amable. Això vol dir que no hi ha reptes de millora? Evidentment que n’hi ha, sempre hem d’aspirar a millorar. A Vila-seca la feina més dura ja ha passat i tinc la sort que aquesta pedagogia ja s’ha fet. Aquí s’ha estat molt ferm amb la idea que determinades activitats no s’havien de fer perquè trepitjaven línies vermelles. La convivència entre el turisme i la química és un tema que abans podia generar tensions, però estic convençut que avui s’entenen perfectament. Són dos sectors importants per al territori i han de generar sinergies entre si. La indústria ha de ser cada cop més neta, perquè tots som cada cop més exigents, i el turisme ha d’estar basat en el criteri de sostenibilitat i retorn.
Vila-seca té uns 22.000 habitants i el municipi viu en una realitat dual: el nucli urbà i el barri de mar, la Pineda. És més complicat governar un municipi d’aquestes característiques?
No és cert que a Vila-seca hi hagi una realitat dual. Vila-seca té tres nuclis de població: Vila-seca, la Plana i la Pineda, i el que sí que existeix al nostre municipi són les ganes d’enfortir els vincles entre els nuclis. El que passa aquí no és res estrany, tots els pobles de costa van néixer a l’interior i van acabar generant barris mariners. Amb el Raval de la Mar, hi ha una connexió entre l’interior i la platja, és una artèria molt interessant. I amb un transport públic eficient, encara serà més forta aquesta unió. Estem treballant per fer-ho possible i d’aquí a finals d’any es posarà en marxa el sistema de bus.
Vila-seca ha estat, tradicionalment, un fortí per a Convergència i, fins i tot, l’any 1999 va ser el municipi de Catalunya on CiU va obtenir els millors resultats. Això s’ha anat difuminant i en les darreres eleccions vostè va perdre la històrica majoria i Ciutadans va passar de tres a cinc regidors. Com ho valora?
Ciutadans guanya pes perquè la situació política al país és la que és, i Ciutadans respon a les inquietuds i preocupacions que té una part de la ciutadania. Però jo em centro en mi, en la meva tasca i en el nostre projecte. Això que assenyala ni em preocupa ni em deixa de preocupar, perquè prefereixo estar dedicat a allò que sí que depèn de mi, que és construir un projecte de ciutat integrador.
Diu que la situació al país “és la que és”. Josep Poblet es caracteritzava per mostrar-se tebi en les reivindicacions sobiranistes del país... Vostè seguirà en la mateixa línia?
Això de ser “tebi” o “no tebi” no sé ben bé què vol dir. Jo crec que ell tenia una posició clara, que podia agradar més o menys, però que era la seva i s’havia de respectar. Jo no tinc cap afiliació a cap partit i si estic en política és perquè em motiva la meva ciutat.

Un alcalde jove i amb llegat polític i familiar

Pere Segura té 37 anys, és enginyer superior de camins, canals i ports, i té un postgrau en gestió i direcció de projectes. Aclarir qui rellevaria Josep Poblet, guanyador de sis eleccions municipals, totes amb majoria absoluta, i president de la Diputació, va esdevenir una mena de serial en la política tarragonina. En saber-se que ell era l’escollit, Segura de seguida va negar que el repte l’intimidés. “La por no serveix per a res i, si en tingués, no em presentaria”, va dir. Conscient que sense l’efecte Poblet una llista de neoconvergents quedava a la corda fluixa, Segura va aprofitar la campanya per deixar una porta oberta a tota mena de pactes, fins i tot amb els partits aliats del 155, com el PSC, vetats expressament per diverses llistes de Junts en altres municipis. En l’arbre familiar de Pere Segura, ja hi ha arrels vinculades a l’alcaldia de Vila-seca. En concret, el seu besavi, Jaume Xatruch, va ser alcalde en temps de la Guerra Civil. En el seu primer discurs com a alcalde, Segura s’hi va referir: “Va ser un exemple de compromís i responsabilitat al davant de les dificultats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia