Política

La comunitat educativa surt al carrer contra la repressió

Unes 4.000 persones es manifesten a Barcelona sota el lema ‘No toqueu el nostre jovent’

Milers de persones, unes 4.000 segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest dijous al vespre pels carrers del centre de Barcelona per denunciar “la brutal repressió” contra els joves per part de la policia durant les protestes de la setmana passada contra la sentència de l’1-O.

Estudiants, professors i mares i pares de primària, secundària i ensenyament superior s’han concentrat cap a dos quarts de set a la plaça universitat en resposta a la convocatòria de les entitats i sindicats de la comunitat educativa. L’acte té el suport del sindicat de professors USTEC i la intersindical SCS i CAU-IAC, així com la CGT, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Docents per la República, la FaPaC, el Col·lectiu de Mares i Àvies per la República (MAR), i la sectorial d’Educació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

La manifestació ha transcorregut sense incidents rere el lema Pels drets i les llibertats, ja n’hi ha propu de repressió. No toqueu el nostre jovent pels carrers Pelai, Fontanella i Via Laietana i ha acabat a la plaça de Sant Jaume. Durant el recorregut algunes de les consignes més corejades “són valents, no són violents” com “Si toqueu els fills, trobareu les mares”, “Buch dimissió”, “més educació i menys policia”, “ni un pas enrere”, “no són violents, són valents”, “Buch dimissió”, “no tenim por” o el ja clàssic “fora les forces d’ocupació”, sobretot en passar per davant de la prefectura de la policia espanyola a la Via Laietana.

En aquest punt, un grup de voluntaris ha format un cordó de seguretat entre la manifestació i el perímetre policial. Aquesta cadena no ha impedit, però, l’escridassada als policies, amb crits com “la policia tortura i assassina” o “fora, fora, fora, la bandera espanyola”, sense que s’hagin produït incidents.

A primera fila de la manifestació ha desfilat el cantautor Lluís Llach, que ha estat l’encarregat de llegir el manifest final a la plaça Sant Jaume. També han estat a primera fila el col·lectiu de Mares i Àvies per la República (MAR) abillades amb un mocador vermell al coll, que han decidit que sigui el seu element identificador, i que porten pancartes amb el lema Els nostres fills no es toquen.

També s’hi han vist pancartes amb missatges comMartí llibertat –en referència a un dels detinguts durant els aldarulls de la setmana passada–, Només el poble salva el poble, o Traieu les urpes dels nostres fills.

Els organitzadors han assegurat que la mobilització demostra unitat d’acció de la comunitat educativa per respondre a les actuacions policials de l’última setmana, que qualifiquen de “terrorisme d’Estat”. Representants del Sindicat d’Estudiants han expressat el seu rebuig al que consideren una “criminalització” dels joves i la repressió policial i han criticat els mitjans de comunicació als quals acusen de presentar els joves com si fossin “violents, encaputxats o fins i tot terroristes”.

L’acte ha culminat a la plaça Sant Jaume amb la lectura d’un manifest i ha quedat desconvocat després que els assistents han cantat Els Segadors.

Resposta “embogida” per “coartar drets”

El manifest ha denuncia “l’embogida resposta dels aparells policials de l’Estat i autonòmics i de la judicatura”, que ha titllat de “repressió digna d’un estat autoritari” amb “detencions arbitràries i presons provisionals injustificades”. Els convocants han recordat que a Catalunya s’han manifestat centenars de milers de persones pacíficament durant anys “en defensa dels drets i llibertats” dels catalans”.

Segons el text llegit per Llach, tota aquesta repressió busca “terroritzar, coartar la llibertat d’expressió, el dret a la protesta i l’exercici dels drets fonamentals”.

Montse Piqué, portaveu de Mares i Àvies per la República, ha pujat a l’escenari per explicar l’objectiu amb el qual ha nascut el col·lectiu: “Fer de xarxa a tot Catalunya per parar la brutalitat policial contra els nostres fills”.

També han intervingut amics, familiars i grups de suport a les persones detingudes durant els últims dies, tant en els disturbis com prèviament, el passat 23 de setembre, quan nou persones presumptament vinculades als CDR van ser arrestades i acusades de terrorisme i tinença d’explosiu. Han denunciat que les “irregularitats” durant les detencions i l’empresonament.

Entre els congregats a la plaça Sant Jaume hi havia un centenar de persones amb imatges d’actuacions policials i un ull tapat, en record a les persones que han perdut la visió d’un ull durant els disturbis de la setmana passada com a conseqüència suposadament de l’impacte de pilotes de goma.

La manifestació ha conclòs sobre les 20:10 hores amb el cant de l’himne català i crits de “llibertat, llibertat”

Crema de fotos del rei i de Franco, llançaments d’escombraries i paper higiènic, algunes de les accions de protesta d’aquest dijous

Aquest vespre s’han repetit accions de protesta contra la sentència de l’1-O i la repressió policial a diversos punts del país.

A Barcelona, una mobilització convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR) ha tornat a tallar l’avinguda Meridiana a l’altura de Fabra i Puig. La concentració ha coincidit avui amb l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i un grup de persones ho ha celebrat amb la crema de fots del dictador i de l’actual cap de l’Estat, el rei Felip VI, en una acció sota el lema ’Exhumem-ho tot’.

Llançament de deixalles a Girona

Més de 400 persones, segons la Policia Municipal, han recorregut aquest dijous al vespre els carrers de Girona en una nova manifestació convocada pel CDR. La marxa ha començat a la plaça del Lleó i ha avançat passant per davant de la subdelegació i dels Jutjats de Girona, on els manifestants han llançat escombraries i pintura. La mobilització ha acabat a la comissaria de la Policía Nacional espanyola, el lloc on han tirat més pintura que majoritàriament ha impactat contra una furgoneta dels Mossos d’Esquadra situada davant l’edifici. Antiavalots dels dos cossos policials han protegit l’edifici però durant el recorregut hi ha hagut poca presència policial.

Un grup de manifestants ha protagonitzat una acció similar a les portes de la delegació del departament d’Interior a la Catalunya Central, a Manresa. Amb l’acció, en la que hi ha participat una vintena de persones, els participants han volgut denunciar l’actuació policial dels darrers dies. Amb càntics i una pancarta, han exigit la dimissió del conseller d’Interior Miquel Buch. La protesta a Manresa s’ha celebrat després que aquest matí una setantena de joves s’hagin manifestat a la ciutat en contra de la sentència i de l’actuació policial.

Paper higiènic a Lleida

Unes 650, segons la Guàrdia Urbana, s’han s’han concentrat aquest vespre a la plaça Ricard Viñes i han iniciat una marxa que els ha dut fins a la Subdelegació del govern de l’Estat a Lleida. Durant la manifestació, convocada pels CDR de Lleida, han llençat desenes de rotlles de paper higiènic prop de la comissaria de la policia espanyola, ja que els Mossos d’Esquadra impedien que els manifestants poguessin apropar-s’hi. Així mateix, han repetit l’acció davant de la Subdelegació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.