Política

10-N, la campanya més curta

La incapacitat del PSOE i el PP per fer coalicions amb altres partits porta a una nova campanya mig any després

La irrupció de la CUP i la presència de Més País apunten a una redistribució més gran d’escons

Ha començat des de la recu­pe­ració democràtica la cam­pa­nya elec­to­ral més curta, de només una set­mana, com a con­seqüència de la difícil adap­tació del clàssic bipar­ti­disme entre el PSOE i el PP a la nova rea­li­tat de frag­men­tació i plu­ra­lisme polític de l’Estat que ha coin­ci­dit també amb una con­ti­nu­ada majo­ria inde­pen­den­tista a Cata­lu­nya.

Fa només tres anys, davant la impos­si­bi­li­tat de tenir majo­ria, Mari­ano Rajoy va renun­ciar a la inves­ti­dura i, final­ment, va ser el líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui es va pre­sen­tar a una inves­ti­dura fallida. Les elec­ci­ons es van haver de repe­tir després d’una legis­la­tura en fun­ci­ons que només va durar sis mesos.

Després de la cai­guda de Rajoy per una moció de cen­sura que va per­me­tre l’arri­bada a La Mon­cloa del líder del PSOE, Pedro Sánchez va gua­nyar amb diferència les elec­ci­ons de l’abril d’enguany i, després d’una cam­pa­nya pola­rit­zada entre el front d’esquer­res (PSOE i Podem) i el de dre­tes (PP, Cs i l’ultra­dretà Vox), es pre­veia un govern de Sánchez amb el suport de Podem i, pro­ba­ble­ment, de bas­cos i cata­lans.

El PSC, al pas del PSOE

Sor­pre­nent­ment, però, el PSOE va tan­car la porta a un exe­cu­tiu de coa­lició amb els d’Igle­sias i aquests no es van ave­nir a per­me­tre la inves­ti­dura sense ser al govern. En una estratègia arris­cada, Sánchez pre­fe­ria repe­tir elec­ci­ons i esgo­tar una nova legis­la­tura en fun­ci­ons de mig any de durada. En vista d’aquesta inca­pa­ci­tat de for­mar governs de coa­lició per part dels prin­ci­pals par­tits espa­nyols, sí que s’han posat d’acord a modi­fi­car la llei elec­to­ral per reduir a una set­mana la cam­pa­nya quan es tracti d’una repe­tició d’elec­ci­ons, una nove­tat que s’estrena aquest 10-N.

Ara l’objec­tiu del líder del PSOE és convèncer l’opinió pública que el blo­queig ha estat culpa de tota la resta de par­tits a l’esquerra i a la dreta per tal d’atraure l’elec­to­rat de cen­tre i reforçar la victòria des del moment que les enques­tes ja apun­ta­ven a una forta cai­guda de suports de Ciu­ta­dans i a un reforçament dels majo­ri­ta­ris PSOE i PP, els par­tits del bipar­ti­disme històric.

De fet, diver­sos rivals de Sánchez però també ana­lis­tes polítics donen per fet que, si es con­fir­men les enques­tes, el PSOE farà govern en soli­tari amb un acord d’inves­ti­dura amb el PP. Però amb la dura con­demna de presó als líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans i la igual­ment dura però també erràtica reacció del govern de Sánchez davant les mul­ti­tu­dinàries pro­tes­tes a Cata­lu­nya, algu­nes enques­tes han començat a apun­tar al debi­li­ta­ment de les expec­ta­ti­ves del PSOE.

Molt dur amb l’inde­pen­den­tisme també serà el dis­curs elec­to­ral, que mono­po­lit­zarà abso­lu­ta­ment els interes­sos elec­to­rals del PSOE i no els del PSC. La idea força de Sánchez és que a Cata­lu­nya no hi ha cap pro­blema polític sinó de con­vivència tren­cada per l’inde­pen­den­tisme. La res­posta és impo­sar l’ordre i la Cons­ti­tució i tan­car la porta a un diàleg amb el pre­si­dent Quim Torra per tal de recu­pe­rar tants vots com sigui pos­si­ble dels que a Cata­lu­nya havien per­dut en favor de Ciu­ta­dans. El PSC només té com a objec­tiu que Sánchez surti reforçat i farà del dis­curs de Fer­raz l’eix de la seva cam­pa­nya. L’ene­mic a aba­tre a Cata­lu­nya és l’inde­pen­den­tisme i En Comú Podem forma part d’aquest ene­mic elec­to­ral. Tot i que el dis­curs antiin­de­pen­den­tista del PSOE tensa, el PSC manté que pot gua­nyar les elec­ci­ons si bé la pri­o­ri­tat és no retro­ce­dir. A pesar que el pro­grama del PSOE ha inclòs a corre-cuita i amb calçador una referència a la decla­ració de Gra­nada, ni Sánchez ni cap can­di­dat del PSC s’han refe­rit en els míting al fede­ra­lisme i la plu­ri­na­ci­o­na­li­tat de l’Estat, que dis­tor­si­o­nen el relat del PSOE.

ERC ha can­viat la pre­dis­po­sició mos­trada els últims mesos a inves­tir Sánchez, perquè diuen que ara ja saben “amb quin PSOE” s’han tro­bat: el que empara la repressió i pre­fe­reix pac­tar amb PP i Cs. La posició d’ERC els últims mesos “ha ser­vit per desem­mas­ca­rar-los”, afe­gei­xen. Els eixos de la cam­pa­nya segui­ran sent diàleg, amnis­tia i auto­de­ter­mi­nació. I dir que el procés és abso­lu­ta­ment irre­ver­si­ble. Obli­gar el PSOE a dia­lo­gar implica el millor resul­tat del con­junt de l’inde­pen­den­tisme.

No els pre­o­cupa la CUP, ans al con­trari, cre­uen que pot aju­dar a créixer al con­junt de l’inde­pen­den­tisme. Poden patir en part des­gast, però el PSC tam­poc arrenca a Cata­lu­nya, així que con­fien a reva­li­dar la victòria. I fins i tot a treure-li algun dipu­tat a Bar­ce­lona. En aquest sen­tit, refle­xi­o­nen que el vot dual a les espa­nyo­les –per­so­nes que voten inde­pen­den­tista al Par­la­ment i PSOE al Congrés– s’acaba després de la sentència, i això pot com­pen­sar el vot que es perdi per la CUP.

Neguen que un bon resul­tat d’ERC hagi de pre­ci­pi­tar unes elec­ci­ons cata­la­nes. Diuen que ara no és el moment, a part que tam­poc seria cap incen­tiu pre­ci­sa­ment perquè Torra les con­vo­qui. Tot i no ser can­di­dats per inha­bi­li­tació, Jun­que­ras i Romeva apa­rei­xen en els car­tells elec­to­rals i els envi­a­ments.

Per dis­tan­ciar-se d’ERC, que es va abs­te­nir en la inves­ti­dura de Sánchez, Junts per Cata­lu­nya posarà l’èmfasi a remar­car que no “rega­larà” el seu vot a Madrid. “Ni el més auto­no­mista, Duran i Lleida, hau­ria rega­lat el vot a canvi de res”, asse­gu­ren. Amb el lema “Per la inde­pendència, ni un vot enrere” i “Laura Borràs ens repre­senta”, la can­di­da­tura cen­trarà el dis­curs en la situ­ació dels pre­sos polítics i els exi­li­ats i en la defensa dels drets tre­pit­jats, com l’auto­de­ter­mi­nació. La cam­pa­nya s’adap­tarà a la lluita con­tra la sentència.

En els car­tells elec­to­rals apa­rei­xen els qua­tre pre­sos de JxCat que havien de ser can­di­dats el 10-N però que el Suprem va inha­bi­li­tar (Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joa­quim Forn), a més del pre­si­dent exi­liat, Car­les Puig­de­mont, que tindrà un paper molt pro­ta­go­nista durant la cam­pa­nya, amb con­ne­xi­ons per vide­o­con­ferència i amb un acte demà pas­sat a Brus­sel·les.

Irromp la CUP

La irrupció de la CUP a les elec­ci­ons espa­nyo­les per pri­mer cop en la seva història evi­den­cia la importància que la for­mació dona a la nova legis­la­tura al Congrés i, al mateix temps, apunta a una redis­tri­bució de la repre­sen­ta­ti­vi­tat d’ERC i JxCat al si de l’inde­pen­den­tisme. Amb la dura res­posta poli­cial a les pro­tes­tes impo­sada pel govern de Sánchez i el des­con­cert i les ten­si­ons sub­següents al si de l’exe­cu­tiu de JxCat i ERC, les dar­re­res enques­tes donen bones expec­ta­ti­ves per als anti­ca­pi­ta­lis­tes que, a més, ja han dei­xat clar que ani­ran al Congrés a blo­que­jar la gover­na­bi­li­tat. Amnis­tia, auto­de­ter­mi­nació i drets soci­als són les con­di­ci­ons impos­si­bles d’accep­tar pels majo­ri­ta­ris PSOE i PP que posen els can­di­dats de la CUP.

En Comú Podem, de nou encapçalada per Jaume Asens, torna a tenir un difícil paper en una votació nova­ment pola­rit­zada entre l’inde­pen­den­tisme i l’uni­o­nisme. Com­par­tint amb la majo­ria social la rei­vin­di­cació de la lli­ber­tat impres­cin­di­ble dels pre­sos polítics per fer pos­si­ble un diàleg real entre Cata­lu­nya i Espa­nya, els comuns també han mode­rat el seu pro­grama ter­ri­to­rial. Per mini­mit­zar la pèrdua de vots cap al PSC i cap al nou rival de Més País d’Errejón, aquest cop, pri­o­rit­zen l’asso­li­ment d’un nou acord entre Madrid i Bar­ce­lona que sigui votat pels cata­lans, una posició que fins ara només defen­sava en con­tra del referèndum el PSC. Els soci­a­lis­tes faran res­pon­sa­bles els comuns de la inves­ti­dura fallida de Sánchez però l’objec­tiu dels soci­a­lis­tes de con­ver­tir-se el 10-N en l’aglu­ti­na­dor del vot espa­nyo­lista deixa marge als d’Asens. La gran incògnita és si Més País els farà forat en dipu­tats a Cata­lu­nya.

Totes les enques­tes apun­ten a Ciu­ta­dans com el gran dam­ni­fi­cat d’aquesta repe­tició elec­to­ral si bé a Cata­lu­nya ja van obte­nir un mal resul­tat a l’abril. Mig milió de vots i set dipu­tats és poc venint d’una for­mació que, fa només dos anys, va gua­nyar les cata­la­nes tren­cant el sos­tre del milió. Amb la defensa de la uni­tat d’Espa­nya, el PSC vol atreure molts dels votants que havien pre­fe­rit Cs i, a més, les pro­jec­ci­ons donen millors expec­ta­ti­ves que a les pas­sa­des elec­ci­ons a PP i Vox. Cs s’enfronta a una pos­si­ble erosió per tots cos­tats.

El PP català es vol apro­fi­tar dels vents més favo­ra­bles que bufen per als de Pablo Casado res­pecte a l’abril. Caldrà veure com l’elec­to­rat poten­cial res­pon al fet que repe­teixi l’azna­rista de línia dura Álva­rez de Toledo. Avui el PP i Vox només tenen un dipu­tat català al Congrés.

LES FRASES

Contra la seva venjança, la nostra victòria. Ara li toca al republicanisme català sentenciar el 10-N
Gabriel Rufián
cap de llista d’erc
Continua el risc que la dreta sumi, pugui formar govern i que s’aposti per la confrontació
Meritxell Batet
cap de llista del psc-psoe
El PSOE és el primer que incompleix el seu programa, que parla de col·laboració institucional
Laura Borràs
cap de llista de jxcat
L’Estat és plurinacional. Cal que el PSOE s’allunyi del PP i la seva genètica preconstitucional
Jaume Asens
cap de llista d’en comú podem
ERC regalava la investidura a Sánchez a canvi de res. Vol ser el nou partit de centre català
Mireia Vehí
cap de llista de la cup
La resposta ciutadana al carrer no és a la sentència sinó a 40 anys de nacionalisme
Inés Arrimadas
cap de llista de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia