Política

JAUME ASENS

CANDIDAT D'EN COMÚ PODEM EN LA LLISTA DE BARCELONA PER AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

“El 155 i la DUI són dos fulls de ruta fracassats”

“No sortirem d’aquest cercle viciós fins que no es resolgui a les urnes”

“O ens posem d’acord les esquerres o l’altra opció és la barbàrie”

“S’està convertint en un piròman més”

De l’ordre al fang
Ve d’un món d’ordre com és el del dret on va defensar un munt de causes de moviments socials. Reconeix que hi ha més “honestedat” que en la política, un món amb “un component de fang”, que “degrada” i on hi ha el risc d’acabar “defensant més els interessos personals que els socials”. Per això té clar que és temporal i que si no marxa, “m’hi obliguin”. El 2015 va entrar de regidor a l’Ajuntament de la capital i ara, amb 47 anys, repeteix de candidat d’En Comú Podem als comicis espanyols
Hem d’abandonar la política de trinxeres, els maximalismes i fer un esforç per flexibilitzar les nostres posicions S’equivoquen aquells que pensen que Espanya podrà avançar si Catalunya no avança
El vist als carrers de Barcelona té a veure amb la frustració d’una generació que se sent traïda per tota la classe política
Hem de tenir un gran resultat per obligar el PSOE a recuperar la seva ànima federalista i plurinacional

Encapçala per segona vegada la llista d’En Comú Podem i a l’entre­vista explica algu­nes pro­pos­tes amb les quals es pre­senta per recu­pe­rar alguns dels cinc escons que va per­dre a l’abril.

Ja ha paït la par­ti­ci­pació al debat tele­vi­siu?
Va ser un espec­ta­cle molt poc gra­ti­fi­cant perquè va ser una esce­ni­fi­cació més pròpia d’una bronca tavernària que d’un debat de pro­pos­tes. Va ser més un com­bat de boxa sense regles que d’esgrima.
La seva pro­posta de des­blo­queig basada en l’empa­tia i el diàleg va que­dar en els llimbs. No va reco­llir res­posta.
No la vam reco­llir i pot­ser té a veure amb el fet que és cam­pa­nya elec­to­ral i és més difícil enten­dre’s entre els par­tits perquè ten­dei­xen a sobre­ac­tuar i a visi­bi­lit­zar més allò que els dife­ren­cia que no allò que tenen en comú. Hau­ria estat bé saber els punts de dis­crepància, però la pro­posta és allà i espe­rem a després del 10-N... És una pro­posta via­ble que intenta reco­llir un cert sen­tit comú que té a veure amb el perímetre que s’ha de cons­truir perquè emer­gei­xin els con­sen­sos interns de país, els del cata­la­nisme que en els moments excep­ci­o­nals s’ha sabut unir i tre­ba­llar amb un full de ruta com es va fer als anys 30 o als anys 70 amb l’Assem­blea de Cata­lu­nya. Hem d’aban­do­nar la política de trin­xe­res, els maxi­ma­lis­mes i fer un esforç per fle­xi­bi­lit­zar les nos­tres posi­ci­ons a par­tir de l’empa­tia. Sense dema­nar a ningú que renunciï als seus prin­ci­pis i objec­tius, però amb peti­tes renúncies per arri­bar a acords. Nosal­tres hem fet una pro­posta que no és la que vam fer en el pas­sat, però que cre­iem que podria anar pel car­ril cen­tral on ERC i el PSC s’hi podrien sen­tir còmodes perquè en un moment o altre han dit coses simi­lars.
Tal com està Pedro Sánchez i el PSOE sem­bla difícil arri­bar a acords.
El PSOE ara està obses­si­o­nat a acon­se­guir els vots de la dreta i s’hi ha mime­tit­zat. A vega­des sem­bla que sen­tim més Rajoy que Sánchez pel tipus de sobre­ac­tu­a­ci­ons i el dis­curs popu­lista de tipus puni­tiu, amb pro­pos­tes que el seu par­tit ha cri­ti­cat històrica­ment com la reforma del Codi Penal per intro­duir-hi el delicte de con­vo­catòria de referèndums il·legals i que Zapa­tero va dero­gar. I el senyor Iceta sor­tia al pas dient que si s’apliqués aquest delicte no faria falta apli­car el de sedició, i això és fals, perquè esta­rien con­dem­nats pels dos delic­tes ja que no tenen res a veure i pro­te­gei­xen béns jurídics dife­rents. El PSOE s’ha allu­nyat molt de les seves posi­ci­ons però també ha mos­trat una gran capa­ci­tat per adap­tar-se a les enques­tes i cir­cumstàncies con­cre­tes. I per això diem a la gent que hem de tenir un gran resul­tat, per obli­gar el PSOE a recu­pe­rar la seva ànima fede­ra­lista, plu­ri­na­ci­o­nal i més pro­gres­sista de quan Pedro Sánchez va gua­nyar les primàries. Va haver-hi un moment que Sánchez sem­blava estar més a prop del “amb Rivera no” que del “amb Igle­sias no” d’ara.
El PSOE d’ara és tem­po­ral per les cir­cumstàncies elec­to­rals?
Vull pen­sar que sí, que està come­tent la irres­pon­sa­bi­li­tat que pot gua­nyar les elec­ci­ons amb un dis­curs de dre­tes. I això no és innocu, quan fas aquest dis­curs estàs aju­dant a modi­fi­car les per­cep­ci­ons, la cul­tura política de la soci­e­tat i con­fi­gu­rant una rea­li­tat més con­ser­va­dora. Pedro Sánchez s’està con­ver­tint en un piròman més.
Hi ha alguna cosa que li faci pen­sar que can­viarà?
Ara mateix no. Si mirem les ante­ri­ors elec­ci­ons el con­trast és molt bèstia perquè va dema­nar el vot a les esquer­res per impe­dir un govern de dre­tes i quan les va gua­nyar va dema­nar el vot a la dreta al debat d’inves­ti­dura per impe­dir un govern amb nosal­tres. Ara des­carta gover­nar amb nosal­tres i la nove­tat és que el PP i Cs han obert una porta al pacte. Per això diem als soci­a­lis­tes de cor que votar el PSOE és donar-li les claus de La Mon­cloa a Casado.
Quin esce­nari s’ima­gina després del 10-N?
Sem­blant a l’actual i que posarà de mani­fest la irres­pon­sa­bi­li­tat de con­vo­car les elec­ci­ons. Pedro Sánchez pensa que la gent va votar mala­ment, no s’adapta als desit­jos de la gent sinó que s’adap­tin als seus. No accepta que la soci­e­tat ha can­viat, que és diversa i mul­ti­par­ti­dista, i el resul­tat tor­narà a posar en evidència que hi ha una situ­ació que ens obliga a bus­car acords. I aquest és el repte, perquè les dre­tes es bara­llen molt, però tenen una gran faci­li­tat per posar-se d’acord per gover­nar. Les esquer­res a Espa­nya tenen una difi­cul­tat congènita que té Cata­lu­nya com un dels punts de referència. És l’ele­ment cen­tral que està deses­ta­bi­lit­zant el sis­tema polític i Sánchez s’enfronta a una difi­cul­tat molt gran en la qüestió ter­ri­to­rial que fins que no vul­gui resol­dre-la no podrà assu­mir altres rep­tes de l’Estat espa­nyol urgents en l’àmbit econòmic i social. Pot tapar-se els ulls per no veure la rea­li­tat de la qüestió ter­ri­to­rial cata­lana, però quan els obri seguirà allà. L’excusa per les pri­me­res elec­ci­ons va ser la foto de Colón pel tema de Cata­lu­nya i la d’aques­tes és Cata­lu­nya per les dis­crepàncies amb nosal­tres i, fins i tot em va uti­lit­zar a mi d’excusa prin­ci­pal per no enten­dre’s amb nosal­tres. Es pensa que és un pro­blema d’ordre públic, però la política ha de tor­nar a recu­pe­rar la seva funció, la uti­li­tat, i això per dei­xar de sub­con­trac­tar la gestió de la qüestió ter­ri­to­rial als tri­bu­nals i a la poli­cia. El tema de Cata­lu­nya no es resoldrà amb cops de porra i ame­na­ces del 155, sinó assu­mint la rea­li­tat i dient la veri­tat a la gent.
I quina és la rea­li­tat?
Que hi ha un con­flicte ter­ri­to­rial que té a veure amb el fet que la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya va anar a votar l’Esta­tut d’Auto­no­mia de Pas­qual Mara­gall el 2006 i aque­lla volun­tat va ser dis­tor­si­o­nada, es va tren­car el marc i el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal. Es va tren­car la cons­ti­tució ter­ri­to­rial i des d’aquell moment hi ha desor­dre a Cata­lu­nya i a l’Estat. S’equi­vo­quen aquells que pen­sen que Espa­nya podrà avançar si Cata­lu­nya no avança, si està en qua­ran­tena sota la l’amenaça del 155 i la llei de segu­re­tat naci­o­nal. I també s’equi­vo­quen els que pen­sen que Cata­lu­nya podrà avançar d’esquena a Espa­nya. Per bé o per mal són dues rea­li­tats que estan inter­re­la­ci­o­na­des i, com pen­sava Lluís Com­panys, diem que perquè avanci una ha d’avançar l’altra.
Que Sánchez enviï un arti­cle a no sé quants mit­jans inter­na­ci­o­nals què li sem­bla?
Aques­tes reac­ci­ons em recor­den a Bor­rell quan par­lava de desin­fec­tar Cata­lu­nya. És una mos­tra més del seu ner­vi­o­sisme, per­dent els papers com quan va amenaçar una democràcia con­so­li­dada com la belga, que té sepa­ració de poders, amb pren­dre represàlies si els seus tri­bu­nals no accep­ten l’euro­or­dre dels tri­bu­nals espa­nyols. O dime­cres quan diu que la fis­ca­lia depèn d’ell i que acon­se­guirà por­tar Car­les Puig­de­mont pres a Espa­nya. No sé si és que no té els asses­sors jurídics ade­quats o què li està pas­sant... M’agra­da­ria pen­sar que és desin­for­mació i que no hi ha una estratègia deli­be­rada de desin­for­mació per cap­tar el vot de la dreta i l’extrema dreta.
I par­lant de democràcies con­so­li­da­des, la d’Espa­nya ho és?
És una democràcia que està actu­ant de forma no democràtica en la qüestió ter­ri­to­rial. No estic d’acord amb els que com­pa­ren Cata­lu­nya amb una colònia opri­mida com l’Índia, però tam­poc amb els que diuen que és una democràcia exem­plar. Té pro­ble­mes greus de legi­ti­mi­tat en qüesti­ons com la sepa­ració de poders i la prova evi­dent és que en les enques­tes als jut­ges espa­nyols són els de tot Europa que valo­ren pit­jor la inde­pendència del poder judi­cial i aler­ten que la justícia espa­nyola és la que està més con­ta­mi­nada per la política. Hi ha un pro­blema de poli­tit­zació de la justícia i de judi­ci­a­lit­zació de la política amb un Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i un de Suprem molt des­le­gi­ti­mats.
La seva pro­posta de solució del con­flicte a Cata­lu­nya implica la lli­ber­tat dels pre­sos polítics, crear tau­les de diàleg, acords i votar-los, a més de millo­rar el finançament i l’auto­go­vern... Algú pot dir que això és la fórmula del peix al cove de Pujol.
Els con­tex­tos no són com­pa­ra­bles. Ara hi ha pre­sos polítics i la seva lli­ber­tat és un pilar fona­men­tal per a la solució. El fet que s’esti­guin fent aques­tes pro­pos­tes tan de mínims posa en evidència que estem anant enrere i que la cor­re­lació de for­ces ha can­viat. I posa en evidència que aquells que ens volien por­tar a les majors quo­tes d’auto­go­vern, per la seva acció i la dels seus adver­sa­ris, ens estan por­tant a les quo­tes més bai­xes d’auto­go­vern. I no es pot bana­lit­zar la gran con­questa que repre­senta l’auto­go­vern a Cata­lu­nya i la lluita dels nos­tres avis i àvies. Es ten­deix a pen­sar que les auto­no­mies són cartró pedra, i es menys­prea bas­tant el que hem gua­nyat. És obli­dar que a l’Estat espa­nyol els períodes de democràcia han sigut molt breus. I aquest és el moment de democràcia més llarg que hem tin­gut i en què hem tin­gut més auto­go­vern i a vega­des s’actua de forma irres­pon­sa­ble pen­sant que són con­ques­tes irre­ver­si­bles. En el procés hi ha hagut una infla­mació exces­siva a par­tir d’una retòrica d’un volun­ta­risme impo­tent que ha mar­cat grans fites amb una distància enorme entre les parau­les i els fets, entre les pro­me­ses i la rea­li­tat. I la prova ha sigut el judici on s’ha posat en evidència que no s’han res­pec­tat les garan­ties degu­des d’un procés just i s’ha vist la incon­sistència de les acu­sa­ci­ons, però també la del procés que, com diu el Suprem, no hi havia una volun­tat ni una capa­ci­tat per doble­gar l’Estat. La con­se­llera Pon­satí ja deia que s’anava de catxa. I el drama és que mal­grat que no s’estava amenaçant l’ordre cons­ti­tu­ci­o­nal l’Estat ha actuat al marc pro­ces­sista com si fos una amenaça des­co­mu­nal, quan amb els meca­nis­mes ordi­na­ris, i no penals, es podia haver res­post a aquest des­a­fi­a­ment.
Sem­bla que digui que hi ha part dels dos mili­ons d’inde­pen­den­tis­tes que ho són empe­sos per dis­cur­sos ‘incen­di­a­ris’ de JxCat, ERC, CUP o, en el seu moment, de Junts pel Sí.
No qüesti­ono que siguin o no inde­pen­den­tis­tes, qüesti­ono que hi ha diferència entre el que s’ha dit i el que s’ha fet. S’han apro­vat lleis que no s’han dut a terme, o es va apro­var una DUI amb caràcter simbòlic i després se’n van a casa... Hi ha una dis­so­ci­ació entre el que fas veure que passa i el que està suc­ceint de veri­tat, perquè en rea­li­tat s’ha aca­tat tot el que diuen els tri­bu­nals: el 155 i no es va abai­xar ni la ban­dera. Cal no caure en la temp­tació de ser exces­si­va­ment sever a l’hora de jut­jar el com­por­ta­ment de per­so­nes que van actuar en una situ­ació molt com­plexa, i que mol­tes d’elles estan a la presó. Han pas­sat més de dos anys i hauríem de fer un cert exer­cici d’autocrítica i començar a dir la veri­tat a la gent perquè sinó es gene­ren fal­ses expec­ta­ti­ves i la frus­tració ja sabem on ens porta. I el que veiem aquests dies als car­rers de Bar­ce­lona té a veure amb la frus­tració d’una gene­ració que se sent traïda per tota la classe política, inclo­sos nosal­tres, però en bona mesura per uns diri­gents inde­pen­den­tis­tes que els van pro­me­tre una cosa que no ha succeït.
Li deia allò del peix al cove, ja que s’ha arri­bat a aquesta situ­ació perquè a molta gent el model d’auto­no­mia els sem­bla insu­fi­ci­ent i la pro­posta que vostès fan els pot sem­blar tirar enrere.
Dar­rere molts inde­pen­den­tis­tes hi ha molta gent frus­trada i desen­ga­nyada amb els intents de moder­nit­zar i trans­for­mar l’Estat espa­nyol en clau plu­ri­na­ci­o­nal. Dar­rere molts inde­pen­den­tis­tes hi ha molts fede­ra­lis­tes frus­trats com és el cas d’Antoni Comín. Té a veure amb les múlti­ples gene­ra­ci­ons de cata­lans que al llarg de la història han inten­tat avançar en aquesta clau. I mol­tes vega­des s’ha avançat, altres s’ha retro­ce­dit, però mai de la forma desit­jada i això genera una frus­tració col·lec­tiva que històrica­ment ha anat crei­xent. És veri­tat, però el pro­blema és pen­sar en dre­ce­res o vies uni­la­te­rals... Una cosa és l’1-O i l’altra la decla­ració uni­la­te­ral d’inde­pendència. Sem­pre hem dit que cal recu­pe­rar l’espe­rit de l’1-O perquè allà es va crear un perímetre, que després es va empe­ti­tir amb la DUI, de des­a­fi­a­ment des­vin­cu­lat de la llei de des­con­nexió que té molta força política. No n’hi ha prou d’acu­mu­lar for­ces per gua­nyar sobi­ra­nia, i és cert que en certs moments s’han de fer estratègies de cops de puny sobre la taula, però a vega­des pot ser con­tra­pro­du­ent. I així com el 9-N tenia un ele­ment dis­rup­tiu interes­sant que ens podria apro­par més al nos­tre somni d’un referèndum, i l’1-O ens va per­me­tre acu­mu­lar for­ces per acon­se­guir-lo, quan certs sec­tors van acu­sar Puig­de­mont de traïdor i el van empènyer a fer la DUI es va per­dre el que s’havia gua­nyat i es va come­tre l’error de donar un pre­text a l’Estat per ela­bo­rar una res­posta que ens porta a una posició més endar­re­rida de la que estàvem.
Li molesta que li recor­din que va ser l’advo­cat que va acon­se­llar a Toni Comín?
No, em sento orgullós del que vaig fer, però sí que em molesta que s’uti­litzi per ata­car-me. Quan s’ataca un gest que té a veure amb el meu ofici, que és el d’advo­cat, s’ataca un dels pilars de l’estat de dret i em recorda la degra­dació del PSOE. Lluís Com­panys tenia un advo­cat del par­tit soci­a­lista, que era el seu adver­sari a les urnes, però que el va defen­sar. Que lluny queda aquell PSOE del de Pedro Sánchez que uti­litza que algú faci d’advo­cat com un ele­ment d’atac.
I què li molesta més, que els diguin equi­dis­tants, còmpli­ces de l’inde­pen­den­tisme o còmpli­ces de l’‘statu quo’ espa­nyol?
Són eti­que­tes. I les eti­que­tes redu­ei­xen la com­ple­xi­tat, que és el que passa en els con­tex­tos de pola­rit­zació on els mati­sos ten­dei­xen a reduir-se i la gent veu les coses amb molta més emo­ti­vi­tat, fa bina­ris­mes i mani­que­is­mes. Cre­iem que la res­pon­sa­bi­li­tat que tenen els par­tits dels 155 és molt més gran i per això els nos­tres esforços per denun­ciar la vul­ne­ració de drets dels nos­tres adver­sa­ris del bloc de la DUI és el que molesta al bloc del 155. Són dos fulls de ruta que han fra­cas­sat: el del tenim pressa, irre­a­lit­za­ble i que no va cal­cu­lar bé la cor­re­lació de for­ces dei­xant mig Cata­lu­nya enrere; i el que es pensa que això es resoldrà amb cops de porra, ame­na­ces i que és el de l’immo­bi­lisme, la incom­prensió i el no a tot. Però uns estan a la presó, i s’estan vul­ne­rant els seus drets, quan recla­men més democràcia i un referèndum. Aquí no hi ha equi­distància. Com­par­tim amb el bloc de la DUI la demanda que això es resol­gui amb un referèndum, tot i no com­par­tir l’estratègia. Som tots sobi­ra­nis­tes que cre­iem que Cata­lu­nya és un sub­jecte polític que té dret a auto­de­ter­mi­nar-se. La diferència amb el PSC d’ara és més pro­funda perquè con­si­dera que Cata­lu­nya no és un sub­jecte polític i no té dret a auto­de­ter­mi­nar-se.
És sim­plista dir que tot s’aca­ba­ria amb un referèndum legal i acor­dat?
La qüestió ter­ri­to­rial és intrínseca a l’Estat espa­nyol. Hi ha pro­ble­mes amb els quals un ha d’apren­dre a con­viure-hi, que en la seva essència no els arri­bes a resol­dre mai del tot, però has d’inten­tar que no t’inva­li­din per con­ti­nuar avançant. No començarem a sor­tir d’aquest cer­cle viciós fins que això no es resol­gui a les urnes. Què s’hi ha de por­tar? Nosal­tres cre­iem que la via esco­cesa seria el desit­ja­ble, però no és una posició ina­mo­vi­ble. En política un ha d’apren­dre a adap­tar-se a la rea­li­tat i als desit­jos de la gent. I és el que volen les majo­ries soci­als a Cata­lu­nya i hem d’inten­tar arti­cu­lar una solució al vol­tant d’aquesta posició i si no ens en sor­tim, n’hau­rem de bus­car una altra. No podem seguir per­ma­nent­ment en un empat infi­nit.
Amb l’experiència que tenen de nego­ciar amb el PSOE, i seguint amb l’argu­ment de saber cedir en la política, què esta­rien dis­po­sats a cedir vostès?
Un no es pre­senta a les elec­ci­ons pen­sant en el que està dis­po­sat a cedir, sinó que aspira que la gent li doni la força sufi­ci­ent per con­ver­tir les seves pro­pos­tes en posi­ci­ons de força. Seria irres­pon­sa­ble per part meva dir en què estaríem dis­po­sats a cedir i, a més, és un exer­cici intel·lec­tual que no ens hem plan­te­jat. Dependrà de la cor­re­lació de for­ces.
I què els diu l’experiència que no han de tor­nar a plan­te­jar?
No caure en la ingenuïtat com quan ens vam creure la pro­posta de Pedro Sánchez. Ens hem tor­nat més des­con­fi­ats i exi­gi­rem més garan­ties en qual­se­vol acord a què arri­bem. Les parau­les se les emporta el vent. Hi ha par­tits que diuen mol­tes coses en cam­pa­nya que després no es tra­du­ei­xen en fets.I Sánchez ha incom­plert mol­tes pro­me­ses com la dero­gació de la reforma labo­ral, la regu­lació dels preus de llo­guer o la publi­cació de la llista d’amnis­ti­ats fis­cals.
És bon senyal començar nego­ci­ant amb des­con­fiança?
Això és com les rela­ci­ons huma­nes, per tenir con­fiança has de cons­truir una relació i nosal­tres hi estem dis­po­sats, i la con­fiança s’ha de reno­var també. I el punt de par­tida ara és més llunyà perquè el Pedro Sánchez d’ara no és el d’abans de les ante­ri­ors elec­ci­ons. Però o ens posem d’acord les esquer­res o l’altra opció és la barbàrie. Farem el pos­si­ble per res­ca­tar el millor del PSOE i el nos­tre soci esta­tal, amb Pablo Igle­sias, és l’únic que parla de diàleg, de pre­sos polítics, de lli­ber­tat i que diu que Cata­lu­nya és un sub­jecte polític que té dret a auto­de­ter­mi­nar-se. I per fer aquesta peda­go­gia a l’Estat paga un preu polític molt alt, és un dis­curs valent i des de Cata­lu­nya s’ha de valo­rar que a l’altra banda hi ha algú que està dis­po­sat a pre­gun­tar i a escol­tar. És l’únic can­di­dat que entén Cata­lu­nya i no es pot gover­nar Espa­nya sense enten­dre-la.
Més País creu que els farà mal?
Sem­pre vam dir que no ens pre­o­cu­pava gaire perquè la intenció de Més Madrid de pre­sen­tar-se a Bar­ce­lona era una ope­ració de para­cai­gu­disme polític sense cap vin­cle ni arre­la­ment al ter­ri­tori. No han tro­bat cap pista d’ater­ratge, no s’han aliat amb ningú i la prova evi­dent és que això es tra­du­eix en les enques­tes amb un resul­tat pírric que no els dona­ria cap repre­sen­tació.

passa a la plana següent

ve de la plana ante­rior



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia