Política

El 12 d'octubre

Estelada i portes obertes

Les joventuts d'ERC van penjar l'estelada gegant a la Seu Vella, i la Guàrdia Urbana va intervenir-hi poc després per identificar-los i retirar-la

Prop d'una vintena d'ajuntaments de la demarcació van obrir ahir les portes

Un any més, les joventuts d'ERC a Lleida van col·locar ahir una estelada gegant al monument de la Seu Vella, visible des de molts llocs de la ciutat, coincidint amb la celebració del 12 d'octubre, festa nacional espanyola. Una desena de militants d'aquesta formació van pujar al matí al monument i van desplegar i lligar la senyera. La seva intenció era que estigués prop d'una hora penjada, entre les 11 i les 12 del migdia, per retirar-la ells mateixos després.

No va ser així. Agents de la Guàrdia Urbana ja n'estaven al cas i al cap de deu minuts es van presentar al lloc. Van ordenar als joves que es possessin en filera i els van identificar. Després, els agents van retirar l'estelada del monument. Hi va haver un moment de tensió, segons alguns testimonis, però no hi va haver cap incident ni detenció. L'estelada va estar penjada durant uns vint minuts. L'any passat, també el 12 d'octubre, la Guàrdia Urbana va retirar la senyera poc després que fos penjada.

Aquesta va ser l'única anècdota d'un dia en què alguns ajuntaments van decidir obrir les portes i ignorar la festivitat, tot deixant als funcionaris la possibilitat de canviar el festiu per un altre. El de Linyola era un dels que havia anunciat que faria això, i va viure ahir la jornada amb normalitat. Un 90% de la plantilla va treballar en les seves tasques habituals, segons va explicar l'alcalde, Àlex Mases, d'ERC, a l'agència ACN. Mases va dir que van obrir com un “dia normal'' amb activitat a les oficines; qualsevol veí podia anar a fer tràmits i la brigada també va fer tasques de manteniment. S'hi van sumar alguns veïns: després de fer una crida al voluntariat, alguns es van presentar al consistori i van ajudar a netejar carrers, a canviar bancs i papereres i es van fes tasques de jardineria.

L'alcalde de Linyola va explicar que l'Ajuntament no va rebre cap notificació judicial en què se'ls privés d'obrir tal com havia passat a Badalona. Aquesta ha estat la primera vegada que a Linyola els treballadors municipals han treballat un 12 d'octubre. L'alcalde va explicar que van aprofitar la jornada per fer tasques que ajudin a fer “lluir el municipi''.

A la demarcació de Lleida, altres ajuntaments van obrir o van mantenir activitats com si fos un dia feiner. A Mollerussa es va celebrat el mercat setmanal del dimecres, i va arribar gairebé a la plena ocupació, segons va informar l'ACN. Els paradistes van demanar-ho a l'Ajuntament, tot i que era festiu, i finalment se'ls va autoritzar a poder fer el mercat.

A Cervera, l'alcalde, Ramon Royes, de CiU, va publicar a les xarxes socials que la porta de l'ajuntament estava oberta i va anunciar: “Avui treballo per Cervera i la Segarra, a la vostra disposició i a la de Catalunya.” En conjunt, en una setzena de municipis més de la demarcació els alcaldes i regidors van obrir el consistori per posar-lo al servei de la ciutadania i atendre “consultes i suggeriments''. Es tracta de Sant Guim de la Plana, Sant Guim de Freixenet i Montoliu de Segarra, a la Segarra; Torrebesses, Llardecans i Almenar, al Segrià; Torregrossa, Bellvís i Bell-lloc d'Urgell, al Pla d'Urgell; Cervià, el Soleràs i la Granadella, a les Garrigues; Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió, Montgai i Agramunt, a l'Urgell; Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, i Torrelameu, a la Noguera.

Simbòlic
La penjada de l'estelada des del monument de la Seu Vella ja s'ha convertit en una mena de tradició simbòlica del 12 d'octubre a Lleida. L'any passat també va ser retirada per la Guàrdia Urbana poc després que fos penjada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona