Política

CRISTÒFOL GIMENO

ALCALDE DE CASTELLGALÍ (PSC-CP)

“L'edifici polivalent serà l'obra estel·lar”

“El desdoblament des de Manresa a Castellbell i el Vilar és necessari, imprescindible i urgent”

“És desagradable, esperem tenir resposta aquest any, volem que hi hagi sentència d'una vegada per totes”

Centrat en l'alcaldia
Gimeno és un dels alcaldes veterans del Bages. Fa 17 anys que és alcalde, i durant la seva trajectòria ha combinat l'alcaldia amb altres responsabilitats, com a president del Consell Comarcal i com a diputat al Parlament. Ara, però, està centrat en l'alcaldia de Castellgalí. És primer secretari del PSC al Bages, el Solsonès i el Berguedà.
Quines són les prioritats
del mandat?
Hem d'acabar de consolidar molts serveis que en aquests darrers anys hem anat posant en funcionament. Hi ha alguns equipaments que hem de millorar, com la piscina municipal, que la vam inaugurar fa quatre anys i, d'alguna manera, hem mort d'èxit perquè hi ha molta afluència i hem de fer una ampliació. Ho tenim previst pel 2017. I el 2018 tenim lligat amb la Diputació de Barcelona un suport econòmic per tirar endavant un edifici polivalent gran, que faci d'espai per celebrar-hi festes i fer-hi activitats. Serà l'estrella del mandat.
Per tant, la sala polivalent...
També estem reivindicant la projecció turística del municipi. Estem fent el pla director turístic, amb el suport de la Diputació. Estem treballant en un pla estratègic pel Raval de la Fàbrica, un nucli de població a tocar de la carretera, per poder-lo millorar i endreçar. S'estan movent moltes coses en el tema turístic. Volem potenciar el camí ignasià, que compartim sobretot amb Manresa, i també el camí de Sant Jaume, i el nostre potencial de camins i senders. Tenim un patrimoni històric al qual volem donar valor. Demogràficament hem crescut molt en els darrers anys, i cal que aquesta gent nova, que estem contentíssims que hagin vingut a viure al nostre poble, tingui més sentiment de pertinença. Hem de potenciar la nostra història, el nostre passat.
Les finances de l'Ajuntament estan sanejades?
No estan ni molt bé ni molt malament, però tenim un endeutament relativament baix. Però per tirar endavant els projectes no comptem només amb recursos propis sinó també d'altres administracions, com la Diputació. Com que encara estem en fase de liquidació del programa Viure al Poble, encara no ens podem presentar a nous projectes europeus, però quan sigui possible també ho farem. Amb la Diputació també arranjarem diversos camins rurals. Hem d'anar copsant les necessitats i les millores que calen als diferents nuclis de població.
Un municipi amb set nuclis és difícil de gestionar?
Tenim set nuclis de població i pel nostre terme passen dues línies de tren, tenim dues carreteres, la C-55 i l'autopista Terrassa-Manresa, i els rius Cardener i Llobregat, que conflueixen al nostre terme. Tot això té un nivell de complexitat elevat per donar els serveis que calen als nuclis. Ho intentem fer. Fa uns quants anys que ho anem fent i la voluntat és seguir-ho fent.
És un dels alcaldes amb més trajectòria? Es planteja donar relleu?
Sí, al juny va fer 17 anys. Però aquestes coses no es decideixen fins al període d'eleccions. Ara no és moment de decidir-ho. És allò de l'ara no toca. Als ajuntaments ens presentem cada quatre anys a un concurs d'oposició i, segons si hem estudiat o hem fet la feina, els veïns i veïnes ens posen més o menys nota. És a dir, ens renoven el contracte o no. Jo ho visc d'aquesta manera. Però falta molt, estan canviant molt les coses i fa un any i poc de l'inici de legislatura. Es decidirà en el seu moment.
La desviació de diners de l'extresorer segueix al jutjat?
Per desgràcia, aquest tema no ha acabat. I dic per desgràcia perquè és més lent del que voldríem. Està al jutjat número 7 de Manresa, està en fase de diligències prèvies. Estan encara prenent declaracions. Esperem que hi hagi una sentència al més aviat possible. L'extresorer ha reconegut els fets i l'import davant el fiscal i la jutgessa. El Tribunal de Comptes també ha emès el seu informe, en què el declara a ell únic i exclusiu responsable. És una situació desagradable i esperem en el que queda d'any poder tenir respostes. El que volem és que hi hagi sentència d'una vegada per totes.
Què creu que cal fer a la C-55?
La meva postura és clara i l'estic dient des que sóc alcalde. Desdoblament sí, i, si es rescata l'autopista, benvingut. El desdoblament des de Manresa a Castellbell i el Vilar és necessari, imprescindible i urgent. No hi ha accidents greus, però com a contrapartida arribem amb molts embussos, amb molta lentitud de circulació, i les nostres empreses perden competitivitat. La gent del Bages sud, per anar a Manresa, amb un recorregut de 5 o 7 quilòmetres, hauríem de poder arribar en deu minuts, però et costa mitja hora arribar. Hi ha qui defensa que hem de rescatar l'autopista, i que està infrautilitzada. Jo també ho defenso. Però algú ens va hipotecar com a territori amb la concessió a Autema. I algú l'any 1999 ens va tornar a hipotecar, canviant les condicions a favor de la concessionària. Governi qui governi, ho té difícil per rescatar l'autopista, tingui recursos econòmics o no en tingui. Ho he dit en diferents consells d'alcaldes: arribarem al 2036, quan s'acaba la concessió, i seguirem pagant tots. A part, les bonificacions que s'han aplicat són insuficients, se n'ha informat malament, la gent no les utilitza. Se segueixen produint els embussos a la C-55 sense aconseguir traslladar trànsit a la C-16. Per tant, desdoblament immediat. I si no es pot fer tot de cop, que crec que sí, com a mínim començar-lo. Però no hi ha voluntat política. Però ens perdem en el debat intern a la comarca.
Com veu la situació al seu partit?
En aquests moments diria que no hi ha cap partit que estigui gaire bé. Suposo que tots tenim la nostra part de culpa que hi hagi aquesta desafecció de la ciutadania vers la política. La sort que tenim aquí és que la política local és diferent i es valora l'equip, la persona, la feina. A altres nivells, la política és més convulsa i està tot més pensat sobre com fem caure l'adversari. De la situació interna al meu partit no en puc estar content ni orgullós. Sí que demano respecte pel que estem vivint, perquè en altres moments altres partits han viscut situacions desagradables. Tardarem més o menys, però estic segur que ho superarem. El PSC és el PSC i els companys del PSOE són el PSOE. El futur determinarà quina relació hem de tenir amb un germà. A les famílies de vegades passen coses, però sempre és la família. Veurem com s'esdevé tot.
Creu que s'ha d'afavorir la investidura de Rajoy?
En absolut. La majoria dels electors del PSC i del PSOE a Catalunya no veuen bé aquest suport. No sóc partidari que el PSOE faciliti la investidura de Rajoy. Tot indica que anirà cap aquí, però no en sóc partidari. Estic absolutament d'acord amb la posició del PSC i espero que no es digui ara perquè toca dir-ho, sinó que es compleixi.
Què en pensa, del procés català?
La feina de l'alcalde és el dia a dia, resoldre problemes, donar resposta a la gent. Però el procés... bé, qui ho vulgui defensar que ho faci. Jo no ho faré. No desqualificaré, però que no em demanin que empenyi aquest carro perquè tinc la sensació que no ens porta enlloc. Vam crucificar un primer secretari del PSC perquè deia que calia una consulta legal, acordada i pactada. I ara és el que diu el president Puigdemont. Coincideixo que ha de ser així. Però no sé si se'n sortirà. Jo no vull la independència de Catalunya, bàsicament, perquè crec que perjudicaria més que beneficiaria els interessos dels catalans. Hem de tenir acord de finançament, més clares les competències, més reconegut el nostre paper, i amb això la majoria de catalans i catalanes se sentirien més còmodes que amb la independència. Crec objectivament que no ens aniria bé. Crec que és una estratègia política intel·ligentment plantejada per una força política i per això ara el president Puigdemont fa aquest dríbling. Ara no sap com sortir-se'n.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona