Política

Som Tordera marxa i deixa un govern del PDECat en minoria

La coalició de Podem i Iniciativa fa fora un dels dos regidors que mantindrà cartera des del grup de no adscrits

El grup que marxa parla de desconfiança i de decisions unilaterals i el que es queda minimitza els arguments

El pacte antagònic entre el PDECat i la coalició Som Tordera integrada pel cercle de Podem i Iniciativa ja és història. En el ple d'avui s'escenificarà l'escissió de les dues forces de govern després que a principis d'octubre Som Tordera va anunciar que donava per acabat l'acord de mandat. El trencament, però, també ha comportat l'expulsió d'un dels dos regidors de la coalició, José Carlos Villaro, després que aquest es manifestés contrari a la decisió de la formació i anunciés que continuaria donant suport al PDECat, a partir d'ara des del grup de no adscrits. La nova estructura de govern, però, es queda en minoria amb set regidors del PDECat més l'edil no adscrit d'un consistori format per disset representants. Un fet que obligarà a buscar suports per tirar endavant l'acció municipal. L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia (PDECat), lamenta que s'hagi arribat a aquest extrem. “Considerem que no hi ha raons suficients per prendre una decisió tan dràstica, perquè en aquest temps hem treballat bé i hi ha hagut bona entesa”, indica, i hi afegeix: “Amb un govern en minoria el municipi ha de continuar funcionant i haurem de multiplicar el diàleg amb la resta de formacions per tancar acords.”

Des de les files de Som Tordera no es té la mateixa visió sobre el pacte mantingut fins ara amb el PDECat. El regidor Salvador Giralt considera que en aquest primer any “s'ha anat acumulant el desgast i una entesa complicada amb la manera de treballar de l'altre partit”. “És cert que vam apostar per aquest govern convençuts i hem pogut treballar amb comoditat a les nostres àrees, però hi ha hagut decisions que s'han pres sense cap consens i que atemptaven contra el nostre ideari”, recorda Giralt. Entre aquestes, el regidor destaca com a més greu les subvencions a escoles bressol concertades que no podien “acceptar de cap manera”.

Decisió en assemblea

El regidor confirma que la decisió de trencar es va votar en assemblea i que el seu company d'equip José Carlos Villaro va acceptar-la. “Posteriorment ens va demanar temps per pensar-hi i va acabar acceptant mantenir-se en el govern”, diu. Salvador Giralt critica el canvi d'opció de Villaro, però reconeix que ja hi havia hagut certes tibantors entre els dos des del moment que Villaro, que provenia de la llista d'Iniciativa, va substituir Carlos Seijo, mort sobtadament el desembre de l'any passat. “Ni la seva manera de pensar ni d'actuar s'adeien amb la ideologia d'Iniciativa”, afirma i lamenta que el nou govern de Tordera “se sustenti gràcies a un trànsfuga”.

De la seva banda, Joan Carlos Villaro explica que el mes de setembre hi va haver una reunió dels dos grups de govern “amb la voluntat de reconduir algunes decisions que el PDECat havia pres en solitari”. “Ells van acceptar les nostres condicions i vam acordar donar un marge de confiança al pacte”, indica Villaro.

Mantenir la paraula

El regidor hi afegeix que poc després el seu company de Som Tordera va anunciar que l'acord es donava per finalitzat. “Aquí es van accentuar les diferències, perquè es tractava de ser fidel a la paraula donada al soci de govern o al partit”, precisa, i concreta: “Vaig decantar-me per donar el marge de confiança al qual m'havia compromès i continuar treballant en benefici de la població, que havia estat la raó de la meva entrada en política.” Joan Carles Villaro assegura que el fet d'anar com a independent a la llista li ha permès decidir en funció de les seves conviccions “i no pas de cap estratègia política”.

Conserves

El portaveu del principal grup de l'oposició, Xavier Pla (ERC+Gent de Tordera), va confirmar ahir que Som Tordera havia encetat converses amb la seva formació i el PSC “per explorar una alternativa de govern quan va veure que el pacte no es mantindria”. “No hi ha hagut cap proposta en ferm de moció de censura, perquè no s'ha aprovat en les assemblees, però sí que era el camí a seguir si l'acord hagués fructificat”, comenta Pla. Pel cap de l'oposició, l'estabilitat del nou govern dependrà de la complicitat de l'únic regidor del PP, “que els dóna la majoria des de fora”.

LES FRASES

S'han pres decisions sense consens i que atemptaven contra el nostre ideari
Salvador Giralt
PORTAVEU DE SOM TORDERA
Considerem que no hi ha raons suficients per prendre una decisió tan dràstica
Joan C.Garcia (PDECat)
ALCALDE DE TORDERA
He estat fidel a la paraula donada abans que a la decisió presa pel partit
José Carlos Villaro
REGIDOR NO ADSCRIT
Hi ha hagut converses, però cap proposta en ferm de moció de censura
Xavier Pla
PORTAVEU D'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia