Política

Política

El PDeCAT aparca de moment el debat sobre qui haurà de rellevar Puigdemont

Pascal posposa la qüestió successòria al·legant la prioritat d'ampliar la base pel referèndum

C's critica el president per no tenir projecte i dependre de la CUP

La coordinadora general del Partit Demòcrata (PDeCAT), Marta Pascal, va demanar ahir als membres de la seva formació que concentrin els esforços en el referèndum previst per al setembre i va assenyalar que no és hora d'obrir cap debat successori. Si dijous va ser el president, Carles Puigdemont, qui va obrir la porta a la cursa als seus successors en afirmar que d'aquí a un any ja no ho serà, i divendres va ser la consellera de Presidència i copresidenta del Partit Demòcrata (PDeCAT), Neus Munté, qui va admetre que el seu nom està a sobre la taula per presentar-se com a candidata de la formació en les pròximes eleccions, Pascal es mostra partidària d'aparcar la qüestió.

“Quan hi hagi un escenari electoral que sigui immediat, els militants ja decidiran qui és la persona que ha d'encapçalar la candidatura”, va declarar Pascal en un esmorzar amb militants a Juneda (Garriga) intentant tancar el tema. Va insistir que hi ha feina a fer, perquè en aquests moment cal “fonamentar les estructures del partit” i és “fonamental” eixamplar el suport sobiranista per celebrar el referèndum. “Ara mateix –va dir– el que és present i futur és que es faci el referèndum, que aquest país el guanyi i que puguem tenir un estat.” A més, Pascal va recordar que la negativa de Puigdemont a encapçalar la llista del PDeCAT no és res nou.

Intentant deixar la qüestió de banda, la coordinadora general va explicar que aquest 2017 el partit té feina a definir el seu ideari, explicar bé quin és l'imaginari de país i llavors treballar per convèncer més ciutadans. “Com a Partit Demòcrata els donarem molts arguments, perquè en tenim moltíssims, perquè vegin que aquest país només se'n sortirà si és capaç de tenir una estructura pròpia d'estat”, va exposar davant d'unes tres-centes persones en el primer acte de l'any, que es va fer a les comarques lleidatanes.

Projecte polític

Des de l'oposició, però, no passen per alt el debat successori i el portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, va criticar Puigdemont per no tenir “un projecte polític” i “ser presoner d'un partit antisistema, sense tenir cap marge de maniobra”, en al·lusió a la CUP. C's veu un “buit” en la successió del lideratge i en el projecte del PDeCAT i entén que la decisió del president de no tornar-se a presentar es deu a la “inestabilitat permanent” del govern i va recordar les dificultats per aprovar el pressupost. “És més greu –va subratllar– que un buit en la successió, és un buit en el projecte.”

Pel que fa a unes possibles eleccions anticipades, Carrizosa veu anòmal que “els catalans es passin la vida votant” i va reclamar als responsables públics que “governin i elaborin un pressupost que correspongui a les necessitats dels ciutadans i no a convocar un referèndum”.

En la mateixa línia que Carrizosa, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, tampoc va deixar escapar ahir la possibilitat de prendre posició sobre l'anunci del president Puigdemont dient que no es tornarà a presentar i va explicar que és dolent per a tothom, perquè “afegeix més inestabilitat a la situació política a Catalunya”.

LES FRASES

Amb un escenari electoral immediat, els militants ja decidiran qui encapçala la candidatura
Marta Pascal
coordinadora general del Partit Demòcrata (PDeCat)
És més greu que un buit en la successió al capdavant del partit, és un buit en el projecte del PDeCAT
Carlos Carrizosa
portaveu de C's al parlament
L'anunci de Puigdemont afegeix més inestabilitat a la situació política a Catalunya
Xavier García Albiol
Coordinador general del PPc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona