Política

ALBERT MIRALDA

ALCALDE DE SANT SALVADOR DE GUARDIOLA (CIU)

“Hem de treure suc de Montserrat”

Apunta com a grans obres la nova biblioteca, el trasllat del centre de dia i l'última fase del pavelló

Destaca la importància del pla contra incendis perquè el foc es pot repetir i cal protegir persones i cases

Deu anys al càrrec i vuit més de regidor
Albert Miralda arriba a l'alcaldia de Sant Salvador de Guardiola el 2007, ar a fa deu anys, de la mà d'un grup indepdendent. Governa dos mandats amb aquestes sigles i després es presenta amb CiU, partit del que ja havia format part anteriorment i del que havia marxat per desavinences amb la formació. De fet, abans de ser alcalde havia estat vuit anys regidor de govern. Va parar quatre anys i va tornar a la política com a cap de llista, accedint a l'alcaldia motivat per un grup de veïns.
Què han projectat fer aquest mandat?
Tenim previst el trasllat del centre de dia, la construcció de la biblioteca nova que anirà emplaçada a l'edifici cultural de la Sala, i tindrà més amplitud, més capacitat i millor servei. Farem millores al nucli antic. Donarem una empenta a les instal·lacions esportives amb l'última fase del pavelló i els vestidors del camp de futbol.
Inversió en equipaments doncs..
Aquests són els projectes que porten associada una major despesa econòmica però també farem millores a parcs i jardins. Tenim una política com decidida per posar al dia els edificis municipals.També tenim bastant el dit a l'ull amb el tema de les renovables, és una filosofia que hem tingut sempre al cap des que vam entrar com equip de govern. Vam posar plaques solars al pavelló, els edificis municipals s'escalfen amb una caldera de biomassa i ara farem canvis a la lluminària per leds. Tenim el compromís de millorar a reduir les emissions i de ser mes eficients. A més, pel que fa a les qüestions culturals i turístiques són dues vies que hem començar obrir. Hem de promocionar culturalment el municipi amb activitats. Per exemple , ara farem un concurs d'investigació històrica del municipi, un treball de recerca que dotarem amb un premi. Volem treballar les rutes i visites, amb senyalització i donar-li una certa connectivitat amb Montserrat, amb El bruc i amb l'anella verda amb Manresa. Som un punt de pas i volem donar-hi un cert valor u aprofitar la gentada que ve a gaudir del nostre paisatge Pel que fa a l'atenció a les persones, la crescuda exponencial que ha tingut en el pressupost demostra la vocació d'ajudar a les famílies. Ha passat de 4.000 euros al 2007 a 70.000 ara.
Està sanejat l'ajuntament econòmicament per afrontar-ho?
Bé, són obres que hem demanat finançament a la Diputació, que ens ajuda a tirar endavant les actuacions. La situació econòmica de l'ajuntament és envejable. Estem a un 20% d'endeutament. És una situació avantatjosa per tirar endavant actuacions de cert calat. Per exemple, tenim una certa pressió per tenir un camp de futbol gespa artificial. Hem de fer un cop de cap
S'ha d'aprofitar més la proximitat amb la muntanya de Montserrat?
La muntanya és un munt d'oportunitats. S'està engegant el tema del parc rural i aprofitant sinergies del mon agrari volem obrir una oficina per promocionar la pagesia, els nous o petits agricultors. Evidentment és un lloc al qual acudeixen 2 milions de visitants i hem ser capaços treure'n suc. Una de les vies que volem promocionar son els senders per aprofitar l'afluència de gent de Montserrat.
Com els afecta la regularització cadastral que promou l'Estat? Estan fent xerrades...
Ho hem fet per no haver de posar tiretes a la ferida, per prevenir per quan arribin les notificacions. Encara no tenim una data per rebre aquestes notificacions però ja sabem el nivell d'afectació. S'han trobat unes 500 anomalies, la majoria piscines no declarades. Cal que la gent sàpiga què suposarà. Els reclamaran els últims 4 anys. Hem d'explicar obertament que no ho fa ajuntament però que sí que serà l'ajuntament qui rebi els ingressos. Oferirem assessorament.
Han fet un pla per protegir-se dels incendis, després del foc de l'estiu de 2015. Què conté?
El que va passar 2015 és complicat que no torni a passar. Les condicions del país són extremes. I la situació de risc del triple trenta es repeteix cada estiu. Intentem protegir habitatges i persones. Hem posat en un document les eines perquè no haguem de lamentar que no estigui fet, com franges de protecció o hidrants. És un document ambiciós i n'estem contents.
La relació del municipi amb el centre de menors ha millorat després dels incidents del 2015?
Va ser un fet greu i n'hem estat fent un seguiment. Hi ha problema d'encaix que hem d'intentar solucionar per millor la relació entre el veïnat i el centre. No hi havia cap relació i hem de trobar motius de trobada. Hem d'evitar que torni a passar. No ajuda ni com a municipi ni com a veïns. La finalitat és que es conegui el que s'està fent al centre i per què serveix. Es desconeix i quan passa alguna cosa és fàcil esverar-se i cridar. No ha de tornar a passar.
Han estat investigats per la moció del 9N. N'han sabut res més?
Vam aprova la moció i els Mossos ens van requerir informació de qui hi havia votat a favor. Però no n'hem sabut mai més res. També ens han demanat diverses vegades que posem la bandera espanyola, que no la tenim penjada. Hi ha un veí que s'entesta que la pengem. I la pengem quan ens ho demanen. Però també haig de dir que he hagut de denunciar a Mossos diverses vegades que ens la roben... El que tinc clar és que no faré que sancionin l'ajuntament per un tema de banderes. Quan siguem independents el que tinc ganes és de poder despenjar-la.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés de Catalunya cap a la independència?
Sobre el procés, no tinc massa clar com s'arribarà al desllorigador final. La solució final no l'acabo de veure clara. Podem estar amb un atzucac. Vull pensar que els polítics tenen un pla b. Sumaré, em sento independentista però estic a l'expectativa. Ajudarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona