Política

JOAN MERCADER

EX ALCALDE DE MALGRAT DE MAR PEL PSC

“No hem perdut l'alcaldia de Malgrat; ens l'han robat

“La gestió anava endavant i no hi ha hagut queixes de JxM fins al dia del trencament”

“Crear un comitè de govern perquè les decisions no les prengui mai sola l'alcaldessa diu molt poc de la confiança que li tenen”

“Tenim la consciència tranquil·la i el cap ben alt i si ara els números no sumen esperem que en el futur ho facin”

Carme Ponsa ja va trencar pel mig l'antiga CiU . Amb aquesta d'ara ja en són dues

Va aconseguir l'alcaldia el maig del 2015 guanyant les eleccions per a un PSC sense la històrica Conxita Campoy. Vint mesos després una moció de censura que ha fet alcaldessa la seva sòcia de govern de Junts per Malgrat (JxM) l'ha dut a l'oposició.

Com ho porta?
Estic tranquil. Dolgut però tranquil, perquè sé que he actuat correctament i que m'han tret l'alcaldia només per una traïció política. L'escalf de la ciutadania m'ha ajudat a entomar-ho.
Fins a l'últim moment va pensar que podria redreçar la situació?
La voluntat de col·laboració que vaig anunciar tan bon punt vaig saber que em volien fer fora era un gest honest. I prova d'això és que no vaig retirar les carteres a JxM malgrat que van anunciar que trencaven el pacte. Vaig poder parlar amb algunes de les formacions i d'altres, com el PDeCAT, ni tan sols em van agafar el telèfon. Per la seva part tot estava ben lligat malgrat que s'havia articulat en menys de quinze dies. Tot molt ràpid. Massa. Potser perquè no hi ha prou confiança entre ells mateixos.
Els grups promotors de la moció van coincidir a criticar la seva manca de diàleg. No ha estat conscient que la relació amb el soci feia aigües?
Tots aquests arguments són consensuats entre formacions amb ideologies contràries per farcir un fet que no té justificació objectiva i que té un únic objectiu: fer fora el PSC de l'alcaldia. Dit això, no ens hem adonat que el pacte no anava bé perquè la gestió anava endavant i no hi ha hagut queixes fins al dia del trencament. Com es podia pensar que l'acord penjava d'un fil quan JxM va votar els pressupostos fa quinze dies?
De fet, l'acusen a vostè i a la seva actitud immobilista d'haver arribat a aquest punt.
Un argument sense cap pes. Aquest pacte ja s'havia posat sobre la taula un cop sabut el resultat de les eleccions i no va prosperar perquè la CUP, seguint el seu ideari, no va voler entrar al govern. Ara sembla que la situació ha canviat i les diferències entre ells no són tan grans. El PSC sempre ha estat un partit lleial al seu soci i hem dit que no quan se'ns ha ofert una alternativa. Els fets parlen per si sols.
El van alertar que s'estava gestant una moció de censura?
Els rumors van saltar un divendres i el diumenge la premsa se'n feia ressò. Dilluns vaig parlar amb una regidora de JxM i em va assegurar que no hi havia res de cert. Dimarts es confirmava. Que em retreguin manca de comunicació a mi actuant així no deixa de ser curiós.
La nova alcaldessa va rebre crítiques molt dures en el ple. Les comparteix?
Completament. Són paraules sorgides des de l'emoció i ens sentim realment traïts perquè el pacte signat per quatre anys s'estava complint i dels quatre punts que JxM havia posat sobre la taula, un s'està fent i un altre estava a punt d'aplicar-se. Tenien tota la nostra confiança i crèiem que actuaven amb coherència perquè coincidíem en les votacions. Cal recordar que Carme Ponsa ja va trencar pel mig l'antiga CiU amb un projecte personal a les eleccions. Amb aquesta ja en són dues i res no fa pensar que serà l'última.
Veu un equip de govern cohesionat?
Veig un conjunt de grups molt diferents units per un únic objectiu comú: fer-me fora. De moment, l'estructura beu molt de la CUP, que és qui sembla que mana i no l'alcaldessa. Això de crear un comitè de govern amb l'excusa de fer equip perquè les decisions no les prengui mai sola, però sí que signi els decrets i sigui responsable davant la llei, diu molt poc de la confiança que li tenen. I a mi m'han acusat de ser un alcalde poc vàlid...
A què respon anunciar en el darrer moment grans projectes com la zona comercial?
Per mostrar a la ciutadania l'existència real d'aquestes propostes, que estan molt avançades, i evitar que el nou govern les guardi en un calaix i se n'oblidi. Parlem de bones oportunitats per a Malgrat que no s'haurien de deixar perdre.
Que s'hagi perdut una alcaldia històrica per al seu partit afegeix dramatisme a la situació?
Malauradament sí per a nosaltres i per als grups promotors de la moció de censura sembla que afegeix un plus d'alegria. Però no l'hem perdut; ens l'han robat literalment perquè no hem perdut la confiança dels votants a les urnes sinó que ens han fet fora gràcies a un instrument polític i d'esquenes al poble. Tenim la consciència tranquil·la i el cap ben alt, i si ara els números no sumen esperem que en el futur sí que ho facin.
Creu que la tensió que es va viure dins del ple es traslladarà al carrer?
No ho crec. L'eufòria i els crits que hi va haver el dia de la moció responien a un fet puntual i la gent s'ho va agafar de forma apassionada. Nosaltres farem una oposició constructiva, però no deixarem de fiscalitzar la feina del nou govern perquè d'això depèn que prenguin les decisions més favorables pel municipi. Els insults, els descrèdits i la discussió sense fonament i buides de contingut no serveixen per tirar endavant un poble.
En roda de premsa posterior al ple la portaveu de PDeCAT, Neus Serra, va dir que des del PSC li havien ofert l'alcaldia per aquest mandat i per a mandats futurs si es desmarcava de la moció de censura. N'estava al cas?
Repeteixo que jo vaig trucar a la porta de PDeCAT Malgrat i ningú no em va obrir. Desconec a quin nivell de partit va tenir converses la cap de llista de PDeCAT ni quin va ser el contingut, però trobo difícil que la força més votada cedeixi l'alcaldia a qui es va quedar amb menys de la meitat de regidors en les darreres eleccions.
És temps de fer autocrítica?
Sempre hem fet autocrítica, tot i que crec que en aquest cas cal deixar passar un temps per veure-ho tot més clar i amb més perspectiva. Em preocupa veure que no parlaven només de fer fora un alcalde democràticament escollit pel poble, sinó que hi havia un odi profund i una avarícia clara cap al projecte socialista i la seva trajectòria a la població. Em sembla també curiós que parlin tant de consultar a la gent, de participació popular i de tenir en compte la seva opinió i cap d'ells ha dit res de les 700 signatures que es van recollir al carrer perquè no es tirés endavant la moció. Hagués estat bé practicar amb l'exemple d'allò que es promet. Crec que hi ha molts votants assenyats de la CUP, ERC, PDeCAT i JxM que també s'han sentit traïts i no han vist bé la jugada que Carme Ponsa, la persona que va trencar CiU i va malmetre el projecte encapçalat per Neus Serra ara rebi el suport de Serra per ser alcaldessa.
Li augura un futur difícil al nou quadripartit?
Sens dubte. Són formacions en determinats aspectes fins i tot contraposades. La imatge de la Neus Serra i de la Carme Ponsa abraçades després de presentar la moció de censura crec que els farà mal a la llarga perquè ningú no ho entén. Però un cop s'han fet amb el poder i han fet fora al mostre socialista toca arremangar-se, prendre decisions i començar a treballar, sense excuses.
Quins són els projectes que tem que amb el nou govern s'acabin aturant?
El de la urbanització del carrer Sant Elm Llibertat ja l'han anunciat. Posant en dubte el sistema de contribucions especials creen un precedent que pot ser perillós, perquè en definitiva serà tot el poble qui acabi pagant les millores que només afecten a uns quants veïns. Espero que no deixin de banda ni la zona comercial ni el tanatori, perquè són oportunitats clares i nosaltres hi estarem a sobre.
Creu que la tensió que es va viure dins del ple es traslladarà al carrer?
No ho crec. L'eufòria i els crits que hi va haver el dia de la moció responien a un fet puntual i la gent s'ho va agafar de forma apassionada. Nosaltres farem una oposició constructiva, però no deixarem de fiscalitzar la feina del nou govern perquè d'això depèn que prenguin les decisions més favorables pel municipi. Els insults, els descrèdits i la discussió sense fonament i buides de contingut no serveixen per tirar endavant un poble.
Es presentarà a les eleccions del 2019?
No ho tinc decidit. Ara és moment d'aturar-se, respirar a fons i reflexionar. Cert que m'he sentit molt recolzat tant pel partit com sobretot per la gent del carrer que m'ha demostrat que malgrat el què pensin alguns el PSC ha governat a Malgrat des del 1979 perquè ho ha fet prou bé. I crec que són mereixedors de polítics amb un compromís autèntic pel poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia