ANTONI SUBIRÀ
REGIDOR D'URBANISME DE PREMIÀ DE MAR
“No ens hipotecarem a cegues per Can Sanpere”
“L'Ajuntament referma que el solar de la fàbrica serà el 100% públic”
“El fet d'haver començat a tenir relacions o converses serà bo segur”
“Ens hem d'entendre i segur que al final ho farem”
“Si no tenim un pla d'ordenació urbanística municipal nou no podrem expropiar l'antiga fàbrica”
Antoni Subirà (CiU) és el regidor d'Urbanisme de Premià de Mar i informa en nom de l'Ajuntament de com està tot el procés de l'antiga fàbrica de Can Sanpere.
A hores d'ara, quina és la situació de Can Sanpere?
Ara estem fent el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) nou que ens van tirar enrere a través dels jutjats, perquè la propietat no hi estava d'acord, i paral·lelament també s'està treballant per fer l'expropiació de la finca. Però per fer-ho sempre hem dit que prèviament s'ha de tenir el POUM acabat. Això és el que els partits polítics hem de discutir i intentar posar-nos d'acord. Haurà de ser un exercici de generositat de tots. Si no tenim un POUM nou, no podrem expropiar.
Quina valoració fa de la recent reunió que vau mantenir amb la propietat de la fàbrica, la constructora Núñez i Navarro?
Bona, perquè les parts han de parlar. T'agradi més o menys, ho has de fer. El fet d'haver començat a tenir relacions o converses serà bo segur.
Per què la propietat va rebutjar l'oferta de compra de 4 milions d'euros que vostès els van fer arribar?
Perquè deia [la propietat] que el preu de l'oferta proposada no s'acostava al que ells tenen pensat que podria costar la finca de Can Sanpere.
A partir d'aquí es plantejaran fer una contraoferta o entrar en negociacions?
Sí. I si aquesta contraoferta és consensuada amb els partits que hi donen suport i la propietat l'accepta, ens estalviaríem el tràmit de l'expropiació.
Fins a quina quantitat estarien disposats a arribar?
Això ho haurem de valorar. Una de les coses que farà aquest estudi del POUM serà posar un valor a aquesta finca. Per tant, ara encara estem estudiant costos.
Teniu constància de qui va presentar el recurs per ajornar el desallotjament de Can Sanpere, que estava previst pel 13 de gener passat?
No. Sabem que va ser algú mateix de la plataforma però no sabem qui. Nosaltres, com a Ajuntament, aquí no hi hem entrat.
Es podria arribar a portar a terme en qualsevol moment, aquest desallotjament?
Diuen que sí, però aquests procediments són llargs. Ara s'ha de tornar a refer tot el procés, s'hi presenten al·legacions... hi ha un mecanisme que és lent i, ara com ara, no es preveu un desallotjament immediat dels ocupants de la fàbrica.
L'Ajuntament es referma a complir el mandat extret de la consulta popular del 2014 per expropiar Can Sanpere i que passi a ser 100% públic?
L'Ajuntament es referma en el fet que el solar de la fàbrica serà 100% públic. Amb això vull dir que, si s'ha de renunciar a alguna part perquè tingui valor, aquí és on ens hem de posar d'acord, per això deia abans allò de la generositat. L'espai serà públic per a tothom. L'ús que se n'hagi de fer després també s'haurà de discutir perquè la zona de Can Sanpere haurà de ser per a tot el poble de Premià de Mar.
Com a Ajuntament explorareu altres vies que no siguin l'expropiació?
Sí. L'expropiació camina i, mentrestant, si passa alguna cosa i ens la podem estalviar, tot el procés sempre anirà més ràpidament.
En aquest sentit, quins són els següents passos que té previst fer l'Ajuntament?
A mitjan mes ja tenim una reunió de tots els partits polítics amb la persona que ens està fent el POUM. A partir d'aquí volem iniciar un debat de pressa per veure si consensuem un POUM.
De moment, s'han iniciat els tràmits pe declarar bé cultural d'interès local (BCIL) una part de la fàbrica. Què pot comportar això?
El BCIL s'ha fet per intentar que no s'enderroqués una part de les instal·lacions. De tota manera, si aconseguíssim aprovar un POUM, el BCIL tampoc tindria la necessitat que té ara perquè en el POUM ja es protegiria la part que interessa, ja que el BCIL podria comportar una possible càrrega econòmica per a l'Ajuntament.
Arran d'unes pintades, l'equip de govern va decidir trencar les relacions amb la plataforma de Can Sanpere. Teniu previst reprendre-les?
Sí, si ens poséssim tots a to. L'Ajuntament i la plataforma ens hem d'entendre i segur que al final ho farem.
Com es valora la manifestació ciutadana de fa unes setmanes per reclamar que Can Sanpere sigui públic?
Bé, ens motiva perquè hi ha sensibilitat per les coses, i molta gent del nostre partit també hi va anar. Això demostra que Premià de Mar és una societat viva i això és interessantíssim. A nosaltres, que la gent surti al carrer, no ens fa cap mena d'angúnia.
Can Sanpere acabarà sent 100% públic?
L'objectiu és que sigui el màxim de públic possible però hem de valorar els costos que tindria. No ens podem hipotecar a cegues com a Ajuntament per Can Sanpere. Estem disposats a arribar fins al final però hem de parlar-ne i arribar a consensos.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.