Política

la crònica

Quan els germans grans rebien els cops

Quan “els germans grans rebien els cops”, els “petits” muntaven consultes sobre la independència a Arenys de Munt. L'expressió, de la relació fraternal entre bascos i catalans, la va utilitzar l'alcalde d'Argentona i vicepresident de l' Associació de Municipis per la Independència (AMI) , el cupaire Eudald Calvo en un moment del debat que sobre el paper del municipalisme sobiranista basc i català en els processos d'independència va organitzar la CUP-Crida per Girona dimarts al vespre a l'ajuntament de Girona. Calvo recordava així al seu interlocutor, l'alcalde d'Hernani per EH Bildu, Luis Intxauspe, també president de la Udalbiltza , l'Assemblea de Municipis i Electes Municipals d'Euskal Herria, que, quan al País Basc fracassava el pla Ibarretxe, la “qüestió catalana” agafava embranzida amb una consulta relativa a política nacional: la independència. Era el 2009. I des de l'àmbit municipal, el que ara denominem procés i que és el “tema central de la política del país”, va començar a fer camí. Està bé que algú faci memòria d'on érem i d'on som. No per apropiar-se de la bandera que ara tots fan seva, sinó per, tal com va assenyalar Eudald Calvo, desmuntar un tòpic més, que és el que deia que costava molt treballar la independència des del municipalisme.

Luis Intxauspe va exposar els objectius de la Udalbiltza, que treballa per crear un arrelament entre la societat basca a favor del dret a decidir. Eudald Calvo va traçar les actuals línies de treball de l'AMI, com ara la defensa de les causes judicials per la guerra de banderes. Calvo va recordar que és important que des dels municipis es mantingui el debat de les idees a banda d'una gestió eficaç. Obert el debat, des del públic, Toni Rico va recordar les trajectòries i dinàmiques diferents en els processos d'Euskal Herria i dels Països Catalans; Rico va posar l'èmfasi en el concepte de Països Catalans, “més enllà d'una entelèquia imaginària”. “Potser aquest meló no toca obrir-lo ara”, va ser una altra de les opinions que es van sentir. Però Rico va alertar d'aquest fet: “Perquè quan l'Estat de les autonomies desaparegui, el País Valencià i les Illes Balears també desapareixeran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia