Política

opinió

Les quatre capitals del Penedès

Al Penedès estem de celebració. Després de més de deu anys de mobilitzacions al territori, i una gran tasca de la societat civil, el Parlament de Catalunya va reconèixer la singularitat d'aquest territori, reconeixent-lo com a vegueria de Catalunya.

Una fita històrica que compartim tots els penedesencs i penedesenques. Un reconeixement que ha de permetre reduir la distància entre la política i la gent, a més d'un reconeixement que permetrà una major i millor gestió i ordenació del territori i, a la vegada, haurà d'implicar una major i millor qualitat de vida per a tots els penedesencs i penedesenques.

El Penedès és una vegueria que té una estructura territorial ben definida a partir de les quatre capitals comarcals que engloba: el Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Segurament aquesta distribució territorial i les dimensions de les quatre capitals és una de les característiques que millor defineixen el nostre territori.

El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú formen els centres neuràlgics d'una xarxa de municipis ben distribuïts de manera equilibrada. Les capitals, a la vegada, consoliden els models comarcals, que volem que en surtin reforçats amb el reconeixement de la vegueria.

Tanmateix, ara que finalment el Penedès com a organització territorial ja és una realitat, cal valorar, més que mai, aquesta estructura de ciutats mitjanes que posseeix el Penedès i que permet cohesionar i equilibrar el conjunt del territori. Pensem que des de cadascuna de les nostres ciutats hem de defensar la seva importància i l'oportunitat de treballar en xarxa de forma més estreta.

Així doncs, volem que la nova vegueria reconegui aquesta realitat i el rol territorial de les quatre capitals comarcals. Defensem aquest model per a la futura vegueria del Penedès: el model de la cocapitalitat, o més ben dit, de la capitalitat compartida, on el Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú tinguin el mateix reconeixement i la mateixa importància.

Al mateix temps, defensem una distribució dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya al territori de la vegueria del Penedès en pertinència a les qualitats i a les necessitats que puguin representar els territoris comarcals del Penedès, respectant els valors que implica el reconeixement de la capitalitat compartida.

L'aposta per la vegueria del Penedès era, i és, doncs, l'oportunitat i la voluntat de dotar el territori d'instruments moderns de gestió i ordenació del territori. El Penedès ha de ser sinònim de tot allò que defensem: un model cohesionat, de treball amb i pel territori, de promoció i difusió de les seves particularitats i en línia amb la nova societat de la comunicació. El camí tot just comença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes