El Pallars diu no al projecte de Llei de Pesca que vol aprovar la Generalitat

Creuen que la pesca és un recurs turístic de primera magnitud per a moltes comarques de Catalunya, al qual no s'ha prestat fins ara prou atenció. El representat de totes les societats de pescadors del nord del Pallars Sobirà, Marc Vandebliet, destaca com a punts a modificar del projecte de Llei el fet que a les capçaleres dels rius de l'Alt Pirineu es passarà a pesca sense mort i no es deixarà opció de pescar. Els pescadors no estan d'acord amb que s'elimini aquesta pràctica esportiva centenària.

Vandebliet ha explicat que les societats de pescadors han fet esforços durant anys per gestionar correctament els rius i que ara, amb aquest projecte de Llei, se'ls exclou totalment de la gestió dels rius, vitals per la pràctica de la pesca. A més, diu que la iniciativa de mostrar un no rotund al projecte de Llei de pesca ha nascut al Pallars Sobirà però que han vist com les societats de pescadors de tot Catalunya es van unint al manifest donat que tampoc estan d'acord amb molts punt. Aquesta postura contrària ha sorgit ara donat que s'han assabentat que el Parlament vol aprovar la Llei abans de finalitzar l'any, sense haver consensuat molts dels punts amb els pescadors ni amb el territori.

El projecte de Llei d'ordenació de la pesca continental de Catalunya, fou aprovat pel Govern el setembre del 2008 i actualment està en fase de debat parlamentari. Segons les administracions locals i les entitats i empreses relacionades amb la pesca van signar el Manifest de Llavorsí el desembre del 2008 en el qual alertaven que la redacció actual de la Llei presentava greus mancances. Els suggeriments recollits en el Manifest és van ignorar. Aquest Manifest va rebre el suport de la Diputació de Lleida, el Conselh Generau d'Aran i els Consells Comarcals dels Pallars així com de nombroses entitats.

A la cimera de divendres prendran la paraula el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Xavier Ribera (PSC), l'alcalde de Sort, Agustí López (CiU), l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas (ERC) i presidents de societats de pescadors de la zona. Els seus parlaments aniran adreçats a explicar els aspectes indispensables de corregir de la Llei.

Entre els punts destacats hi ha que malgrat les darreres modificacions encara es tracta d'una llei conceptualment antiquada, que no té prou en compte les noves tendències del sector que s'adrecen, cada cop més, a la pesca sense mort. Els contraris al projecte de Llei creuen que en lloc de promoure o facilitar la creació de riquesa a les comarques de muntanya el que fa la Llei és tot el contrari i posa inconvenients al desenvolupament d'aquesta activitat com a producte turístic. Creuen que la Llei reglamenta fins a extrems inimaginables tots els aspectes relacionats amb la gestió sense donar cap marge d'autoorganització del sector.

Un punt important de la Llei en què estan en contra és que no reconeix els drets històrics dels pescadors riberencs i tampoc garanteix que es puguin continuar obtenint permisos de pesca mitjançant la seva expedició en establiments de la zona de pesca i en presència del pescador. L'Administració imposa com a únic sistema d'obtenció d'aquestos permisos el d'Internet.

El manifest que signaran el pròxim divendres alerta que manquen en la Llei mecanismes eficaços per evitar fets com els que van tenir lloc al municipi de Lladorre al darrer mes d'octubre, quan es va fer un desembassament total del llac de Tavascan sense prèviament un rescat efectiu de la població piscícola. Creuen que la vigilància del compliment de la normativa de pesca fluvial s'hauria d'encarregar a un cos integrat pels antics guardes fluvials i el personal addicional necessari.

Els contraris al projecte de Llei creuen que abans de redactar el futur Pla d'ordenació a la pesca a Catalunya que preveu la Llei, cal tenir enllestit un estudi seriós i acurat per saber exactament l'estat actual dels rius, els usos que se'n fan, si hi ha obstacles físics als desplaçaments naturals dels peixos o la qualitat de les aigües perquè en cas contrari el Pla serà només un instrument polític.

En el manifest demanen la supressió de la quota de com a mínim el 30% de zones de pesca lliure sense mort així com l'exclusió dels embassaments artificials de les zones de reserva genètica. Creuen que els embassaments artificials no són el lloc més adient per preservar els valors biològics i genètics. També demanen que s'autoritzi la pesca amb dos canyets als embassaments artificials en aigües de salmònids i que s'elimini la prohibició de pescar amb artificials acompanyats de càrregues de plom i que la regulació d'esquers s'ha de deixar per al pla d'ordenació. A més, volen que les espècies introduïdes legalment per les diferents administracions han de mantenir la consideració d'espècies pescables com la truita de fontana, el lluc i la truita arc-iris.

Per tot demanaran que s'incloguin aquestes peticions al projecte de Llei i si no hi ha el consens necessari es retiri la Llei. Els representants de les administracions locals, entitats i empreses es reuniran el proper divendres al poliesportiu Els Til·lers de Sort per signar el manifest, mostrar una posició unitària a nivell comarcal contraria a la Llei i fer sentir la seva veu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona