Política

L'Alta Segarra arribarà al Parlament de Catalunya

El grup de Junts pel Sí atendrà la reivindicació dels municipis del nord de l'Anoia

Com en el Moianès i el Lluçanès, es podria fer un referèndum

El PDeCAT ha fet arribar al grup parlamentari de Junts pel Sí la demanda dels municipis del nord de l'Anoia per constituir la comarca històrica de l'Alta Segarra. Es tracta dels vuit municipis que es mantenen a la Catalunya central després que la resta de l'Anoia s'hagi incorporat al Penedès.

El Partit Demòcrata va donar suport a la reivindicació dels vuit municipis en un manifest que va avançar dilluns aquest diari. La diputada anoienca Maria Senserrich assegura que la voluntat de la seva formació “és que no quedi en un paper més”, i per això l'Alta Segarra es posarà sobre la taula de la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí “aquesta setmana o la vinent”, segons la diputada.

Sobre quins seran els següents passos, Maria Senserrich es remet als precedents del Moianès i el Lluçanès, i posa per davant de tot el fet que “la gent ha de ser consultada”. Els poc més de 5.000 habitants del nord de l'Anoia podrien decidir en un referèndum la creació de l'Alta Segarra, i Senserrich hi afegeix: “Ho haurem d'analitzar en funció del resultat.”

Tot i que l'alcalde de Calaf ha lamentat en diferents ocasions que el govern no atenia les demandes de la zona, la diputada afirma: “El govern n'és conscient i ara hem d'atendre la demanda des del Parlament.”

Possible assaig d'un nou model

Els municipis que reclamen la nova comarca ja integren la Mancomunitat de l'Alta Segarra, un ens especialment important en una zona formada majoritàriament per pobles petits. La reivindicació de Calaf i els municipis de l'entorn consisteix en una mínima estructura administrativa i un consell d'alcaldes, i defuig, així, l'estructura tradicional de les comarques.

De fet, la diputada Maria Senserrich reconeix que “el model administratiu de país que tenim no és el millor”, i hi afegeix que des del govern català treballen “per un nou plantejament d'estructura organitzativa”. Si l'Alta Segarra es fa realitat, la nova comarca seria un exemple del que la diputada del PDeCAT defineix com a “model de país adaptable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona